Gambas al ajillo

(30)

Gambas al ajillo zijn gambas in knoflookolie. Deze lekkere grote garnalen zijn gebakken in echte keramische tapas schaaltjes.

Kooktijd 10 minuten Aantal personen 2 personen Categorie Bijgerechten Calorieën 170 calorieën p.p.
Gambas al ajillo

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 10 grote gamba's
  • 3 teentjes knoflook
  • 100 ml extra virgin olijfolie
  • 2 kleine Spaanse pepertjes
  • Aantal takjes verse peterselie
  • Gemalen peper
  • Zeezout
Gambas al ajillo Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 2 tapasschaaltjes (vuurvast aardewerk)
  • Snijplank
  • Mes
  • Fornuis met gas-aansluiting
  • Ovenwanten of een dikke keukendoek

Bereiding


Kooktijd 10 minuten Aantal personen 2 personen Categorie Bijgerechten Calorieën 170 calorieën p.p.

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/gambas-al-ajillo


Voorbereiding – 5 minuten

Mocht je gebruik maken van ingevroren gamba's, ontdooi deze dan eerst. Je kunt dit doen door de gamba's in een bakje met lauwwarm water te leggen. Pel de gamba's en verwijder het darmkanaal (mits aanwezig).

Snijd de 3 teentjes knoflook in dunne plakjes. Snijd ook de 2 kleine Spaanse pepertjes in zo dun mogelijke plakjes. Je kunt de zaadlijsten erin laten zitten voor een pittiger recept.

Besprenkel de gamba's met een klein beetje zeezout en breng op smaak met versgemalen witte peper.

Gambas al ajillo
Gambas al ajillo

De gambas al ajillo maken – 5 minuten

Plaats de tapas schaaltjes op het fornuis. Wees er zeker van dat de schaaltjes vuurvast zijn anders kunnen ze uit elkaar spatten!

Voeg ongeveer 50 ml extra virgin olijfolie toe per bakje, of vul de bakjes tot iets minder dan de helft. Verhit op middel-hoog vuur. Verdeel de dungesneden knoflook en Spaanse pepertjes over de 2 schaaltjes.

Zodra de knoflook begint te verkleuren voeg je de gamba's toe. Bak een minuut lang mee en draai de gamba's een keer om. Zet het vuur uit, door de aardewerk schaaltjes blijven deze nog een tijd heet.

Garneer met fijngesneden verse peterselie en voeg eventueel een klein snufje extra zeezout toe. Serveer direct, het mooiste is om deze gambas al ajillo te serveren terwijl de gamba's nog doorbakken in de schaaltjes.

Verplaats de tapas met behulp van ovenwanten of een dikke keukendoek. Serveer met eventueel wat brood om in de olie te dippen. Geniet ervan!

Gambas al ajillo: Veel gestelde vragen

Kan ik de gambas al ajillo ook verdubbelen?

Ja, deze tapas zijn heel makkelijk te vermeerderen. Je hebt dan wel meer aardewerk bakjes nodig en eventueel ook meer pitten op het fornuis.

Kan ik de gambas al ajillo ook in een bakpan bereiden?

Dat kan, de smaak zal dan wel minder authentiek zijn aangezien een bakpan zijn hitte anders verdeeld.

Wat kan ik gebruiken in plaats van gamba's?

Je zou eventueel de gamba's kunnen vervangen door kleine(re) garnalen. Deze bakken wel een stuk sneller, dus hou daar rekening mee tijdens het bereiden.

Wat vind jij van dit recept?
30 stemmen

Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

← Vorig recept
Bifteki met feta
Volgend recept →
Spruitjes uit de oven

Zomer recepten

Met warm weer heb je meestal geen zin om uren in de keuken te staan. Het is deze zomer heerlijk genieten met deze makkelijk te volgen recepten. Van frisse salades tot heerlijk geurende barbecue recepten, recepten met seizoensgroenten, de lekkerste ijsjes en meer!