Pulpo a la gallega is een typische Spaanse tapa van octopus, deze klassieker uit Galicië wordt gemaakt van aardappel, inktvis en kruiden. Je kunt de aardappelen ook eventueel weglaten.
Het maken van pulpo a la gallega is niet moeilijk, maar je moet wel even geduld hebben om de octopus heerlijk mals te krijgen.
Een taaie octopus is namelijk oneetbaar, dus kies voor octopus van goede kwaliteit en geef het de tijd om zacht te worden in het smaakvolle water.
In Galicië staat deze octopus op elke menukaart, vaak wordt het Polbo a feira genoemd, en wordt het op elk feestje geserveerd. In Galicië wordt er standaard een jonge rode wijn bij pulpo gedronken, zoals Ribeiro of Albariño.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 05-04-2024, dit recept is voor 2 personen en duurt 1 uur.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Vul een grote pan met water, laurierblad en grof zeezout en breng aan de kook.
Plaats de octopus in het kokende water en kook deze ongeveer 45 minuten lang. De exacte kooktijd is afhankelijk van de versheid en grootte van de octopus. Je kunt controleren of deze klaar is door met een vork in te prikken, de octopus is klaar zodra deze volledig zacht is geworden.
Schil ondertussen de aardappelen en snijd deze in plakjes, niet te dik.
Zodra de octopus zacht is geworden haal je deze uit het water en laat deze rusten. Kook de dunne plakjes aardappel gaar in hetzelfde water.
Snijd de octopus in stukjes van ongeveer 1 tot 2 cm.
Traditioneel wordt deze tapa geserveerd op een houten bord. Plaats de aardappelplakjes hierop en verdeel de stukjes octopus hierover.
Besprenkel met olijfolie, grof zeezout, een beetje paprikapoeder en een beetje gerookte paprikapoeder. Serveer direct, eet smakelijk!
Wat is het verschil tussen octopus en inktvis?
Er bestaan zo'n 300 soorten inktvis en de octopus is er eentje van. De octopus heeft 8 tentakels, terwijl alle andere intvissoorten 10 tentakels hebben.
Waar komt pulpo a la gallega vandaan?
Pulpo a la gallega is een Spaanse tapa uit Galicië, dit is een streek in Spanje boven Portugal.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.