Pan con tomate

(6)

Je ziet het overal in Spanje: pan con tomate, ofwel Spaans brood met tomaat. Een ontzettend makkelijk tapas gerecht welke vaak ook als ontbijt wordt geserveerd.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 05-10-2023, dit recept is voor 4 personen en duurt 10 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 12-10-2023

Pan con tomate wordt ook wel pan a la Catalana genoemd. Deze Spaanse tapas met knapperige brood, tomaten en knoflook komt uit Catalonië. In het Catalaans noemt men dit pa amb tomàquet.

Een ontzettend makkelijk hapje, met stukjes brood, knoflook en gepureerde tomaten. Gebruik de lekkerste tomaten voor het beste resultaat, bij voorkeur zongerijpte tomaten. Je kunt het brood in de (grill)pan of oven grillen.

Vaak wordt er Serranoham toegevoegd aan deze Spaanse broodjes met tomaat. Naast dat het een ideaal tapas gerecht is, wordt pan con tomate ook regelmatig geserveerd als een heerlijk Spaans ontbijtje. 

Kooktijd 10 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hapjes en snacks
Pan con tomate

Ingrediënten


  • 2 tomaten
  • snuf grof zeezout
  • olijfolie
  • 1 knoflookteen
  • 1 stokbrood

Kookgerei nodig


  • rasp
  • optioneel: zeef
  • kleine kom
  • grillpan of oven

Pan con tomate Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 10 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hapjes en snacks

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/pan-con-tomate


Pan con tomate maken – 10 minuten

Verwijder de kroontjes van 2 tomaten en gebruik een rasp om het vruchtvlees fijn te maken. Je kunt hier de tomaten het beste voor in vieren snijden en dan tot aan het vel raspen. Zo houd je het vel over, welke we niet gaan gebruiken.

Mochten je tomaten te sappig zijn kun je deze even afgieten in een zeef om het meeste vocht te verwijderen, maar zorg dat het tomatenmengsel niet te droog zal worden.

Pan con tomate
Pan con tomate

Pel de knoflookteen en snijd het brood in 8 plakjes. Verhit een grillpan op hoog vuur en besprenkel de stukjes brood met een beetje olijfolie.

Grill de stukjes brood aan beide kanten tot deze mooi goudbruin zijn. Wrijf ze direct in met knoflook en breng de tomaten op smaak met zout. Verdeel een dun laagje tomaten over de broodjes en serveer direct. Geniet ervan!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 05-10-2023, dit recept is voor 4 personen en duurt 10 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 12-10-2023


Waardeer dit recept!
6 stemmen

Pan con tomate: Veel gestelde vragen

Welke tomaten voor pan con tomate?

Je kunt het beste tomaten gebruiken met veel vruchtvlees, maar zorg ervoor dat de tomaten niet te sappig en zacht zijn. Je kunt ze dan namelijk minder makkelijk raspen.

Welk brood voor pan con tomate?

Je kunt verschillende soorten brood gebruiken voor pan con tomate, meestal wordt er een rustiek brood gebruikt zoals stokbrood of ciabatta.

0 reacties op Pan con tomate

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Winter recepten

Kook heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, stamppotten en drankjes om bij op te warmen.