Paella Valenciana

(4)

De Valenciaanse paella, ofwel Paella Valenciana, is de traditionele paella uit Valencia. Heerlijk met kip, konijn, snijbonen en lima bonen. Bomvol smaak en niet moeilijk om te maken.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 30-11-2022, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 01-03-2023

Kooktijd 1 uur Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten
Paella Valenciana

Ingrediënten


  • 400 gram paella rijst
  • 100 ml olijfolie
  • 550 gram kippendijen
  • 300 gram konijn in stukjes
  • 250 gram snijbonen
  • 150 gram lima bonen
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 125 gram tomatenstukjes
  • 800 ml water
  • saffraan of gele kleurstof
  • zout naar smaak
  • 1 citroen

Kookgerei nodig


  • snijplank & koksmes
  • paella pan
  • vleestang
  • houten lepel of spatel

Paella Valenciana Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 1 uur Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/paella-valenciana


Als je gedroogde lima bonen gebruikt, dien je deze eerst een nacht te wellen in koud water. Kook de lima bonen daarna gaar in ruim kokend water.

Je kunt verschillende manieren gebruiken om de paella iets geel te kleuren. Als je saffraan gebruikt, dien je enkele draadjes in warm water te leggen om de kleur vrij te laten komen.

Je kunt ook kurkuma of gele kleurstof gebruiken. De hoeveelheid is afhankelijk van het soort dat je gebruikt.

Voorbereiding – 15 minuten

Snijd de kippendijen en de konijn in niet al te grote stukken. De botten in de stukken vlees zullen extra smaak afgeven, dus verwijder deze niet.

Verwijder de uiteindes van de snijbonen en snijd deze in stukken van ongeveer 3 cm. Snijd de citroen in partjes.

Zorg dat alle ingrediënten klaar staan zodat je tijdens het maken van de paella alles snel kunt pakken. Meng 800 ml water met zout naar smaak.

Paella Valenciana
Paella Valenciana

Paella Valenciana afmaken – 45 minuten

Verhit 100 ml olijfolie in de paella pan. Bak de stukken kip en konijn tot alle kanten mooi bruin zijn geworden. 

Bak dan ook de snijbonen en lima bonen nog enkele minuten mee. Schuif alles naar de zijkant en draai het vlees die aan de randen ligt regelmatig om aanbranden te voorkomen.

Voeg de tomatenblokjes en 1 eetlepel paprikapoeder toe in het midden. Schenk het gezouten water erbij en laat dit iets inkoken.

Voeg de rijst toe en zorg dat deze volledig onder het water staat. Laat de paella 10 minuten op hoog vuur koken. Zet het vuur laag en laat de rijst garen in ongeveer 15 minuten. Voeg dan ook de gele kleurstof toe.

Zorg dat al het water is verdampt en dat de rijst gaar is. Als de rijst nog niet gaar is, kun je een beetje extra water toevoegen.

Zorg er ook voor dat de onderkant krokant is, dit heet ook wel een 'socarrat'. Zorg hiervoor dat de rijst aan de pan plakt, maar niet verbrand. Serveer direct met partjes citroen, eet smakelijk!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 30-11-2022, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 01-03-2023


Waardeer dit recept!
4 stemmen

Paella Valenciana: Veel gestelde vragen

Wat is paella?

Paella is een Spaans rijstgerecht, het is inmiddels het nationale symbool van de Spaanse keuken. Er zijn veel variaties van paella, deze versie uit Valencia met konijn en kip is de oorspronkelijke paella. Later werden er pas versies gemaakt met zeevruchten en andere ingrediënten.

Welke rijst voor paella?

Voor paella wordt gebruik gemaakt van een ronde kortkorrelige rijst. Deze absorbeert veel vocht en smaak en behoudt tegelijkertijd een bepaalde stevigheid. Door deze kenmerken zal goede paella rijst niet gaan plakken en niet uit elkaar vallen.

0 reacties op Paella Valenciana

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Winter recepten

Kook heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, stamppotten en drankjes om bij op te warmen.