De Valenciaanse paella, ofwel Paella Valenciana, is de traditionele paella uit Valencia. Heerlijk met kip, konijn, snijbonen en lima bonen. Bomvol smaak en niet moeilijk om te maken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 30-11-2022, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Als je gedroogde lima bonen gebruikt, dien je deze eerst een nacht te wellen in koud water. Kook de lima bonen daarna gaar in ruim kokend water.
Je kunt verschillende manieren gebruiken om de paella iets geel te kleuren. Als je saffraan gebruikt, dien je enkele draadjes in warm water te leggen om de kleur vrij te laten komen.
Je kunt ook kurkuma of gele kleurstof gebruiken. De hoeveelheid is afhankelijk van het soort dat je gebruikt.
Snijd de kippendijen en de konijn in niet al te grote stukken. De botten in de stukken vlees zullen extra smaak afgeven, dus verwijder deze niet.
Verwijder de uiteindes van de snijbonen en snijd deze in stukken van ongeveer 3 cm. Snijd de citroen in partjes.
Zorg dat alle ingrediënten klaar staan zodat je tijdens het maken van de paella alles snel kunt pakken. Meng 800 ml water met zout naar smaak.
Verhit 100 ml olijfolie in de paella pan. Bak de stukken kip en konijn tot alle kanten mooi bruin zijn geworden.
Bak dan ook de snijbonen en lima bonen nog enkele minuten mee. Schuif alles naar de zijkant en draai het vlees die aan de randen ligt regelmatig om aanbranden te voorkomen.
Voeg de tomatenblokjes en 1 eetlepel paprikapoeder toe in het midden. Schenk het gezouten water erbij en laat dit iets inkoken.
Voeg de rijst toe en zorg dat deze volledig onder het water staat. Laat de paella 10 minuten op hoog vuur koken. Zet het vuur laag en laat de rijst garen in ongeveer 15 minuten. Voeg dan ook de gele kleurstof toe.
Zorg dat al het water is verdampt en dat de rijst gaar is. Als de rijst nog niet gaar is, kun je een beetje extra water toevoegen.
Zorg er ook voor dat de onderkant krokant is, dit heet ook wel een 'socarrat'. Zorg hiervoor dat de rijst aan de pan plakt, maar niet verbrand. Serveer direct met partjes citroen, eet smakelijk!
Wat is paella?
Paella is een Spaans rijstgerecht, het is inmiddels het nationale symbool van de Spaanse keuken. Er zijn veel variaties van paella, deze versie uit Valencia met konijn en kip is de oorspronkelijke paella. Later werden er pas versies gemaakt met zeevruchten en andere ingrediënten.
Welke rijst voor paella?
Voor paella wordt gebruik gemaakt van een ronde kortkorrelige rijst. Deze absorbeert veel vocht en smaak en behoudt tegelijkertijd een bepaalde stevigheid. Door deze kenmerken zal goede paella rijst niet gaan plakken en niet uit elkaar vallen.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.