Wanneer het buiten kouder begint te worden, is stoofvlees een heerlijk verwarmend gerecht om te maken. Je kunt hiervoor verschillende soorten vlees gebruiken, maar rundvlees wordt het meest gebruikt voor stoofvlees.
Thuis het lekkerste stoofvlees maken is helemaal niet zo moeilijk. Het begint met een goed stukje vlees, vaak wordt er iets zuurs aan toegevoegd om het extra mals te maken. Dit kun je doen met bijvoorbeeld bier of wijn, maar dit is niet altijd noodzakelijk.
Heerlijk stoofvlees kan behalve van runder stoofvlees o.a. ook gemaakt worden van lamsvlees, kalfsvlees of zelfs van paardenvlees voor een echte Limburgse klassieker: zuurvlees (zoervleisj). Natuurlijk kan het zoervleisj ook gewoon van rundvlees gemaakt worden, geen probleem!
Het grote voordeel van stoofpotjes is dat je deze met vrij goedkope ingrediënten kunt bereiden. Ook kun je het gerecht een dag vooraf maken, opwarmen is namelijk zo gebeurt! Stoofpotjes zijn ook perfect in te vriezen, mocht je teveel gemaakt hebben dan kun je deze heel makkelijk in de vriezer voor een langere tijd bewaren.
Stoofpotjes zijn er natuurlijk in alle soorten, stoofpotjes met vlees, vis of groenten. Zoals een heerlijke ratatouille als bijgerecht, of een vegetarische Bourguignon. Eens een keer iets anders dan de klassieke Franse boeuf bourguignon. Stoofvlees is veruit het populairste, daarom een overzicht van al mijn stoofvlees recepten.
Zou je moeten kiezen voor 1 gerecht dat echt comfortfood is, dan is het wel een stoofpotje. Stoofpotjes (of stoofschotels) maak je door vlees, vis of kip een lange tijd te garen. Op deze manier krijg je een botermals resultaat.
Stoofvlees kun je in een slowcooker, braadpan (Dutch oven) of instant pot bereiden. De bereidingstijden verschillen daarin enorm, maar zijn allemaal op hun eigen manier handig en overheerlijk.
Runder stoofvlees is in warmere maanden bijvoorbeeld ook erg geschikt om een huzarensalade of koude schotel van te maken.
Belgisch stoofvlees
Recept voor 4 personenDit Belgisch stoofvlees wil je maken, het is zo mals dat het vlees uit elkaar valt. Klassiek met friet en dat smaakt ook echt het beste bij dit stoofvlees! Naar recept
Grieks stoofvlees
Recept voor 4 personenDit Grieks stoofvlees is extra lekker en fris met tzatziki, olijven en feta. Dat maakt dit stoofvlees uit de slowcooker of braadpan het hele jaar ideaal. Naar recept
Stoofvlees met appelstroop en champignons
Recept voor 4 personenHeerlijk simpel stoofvlees met appelstroop en champignons met gekookte aardappelen en rode kool. Een AVG-tje, maar dan net even anders. Naar recept
Birria de res - Mexicaans stoofvlees
Recept voor 4 personenTijdens koude dagen is een heerlijke stoofpot altijd lekker. Probeer eens dit heerlijke Mexicaanse stoofvlees, deze birria de res is een tikkeltje pittig. Naar recept
Oosters stoofvlees uit de slowcooker
Recept voor 4 personenDit Oosters stoofvlees uit de slowcooker is heerlijk mals, kruidig en een tikkeltje zoet. Extra lekker met frisse atjar tjampoer, rijst en emping. Naar recept
Ropa vieja - Cubaans stoofvlees
Recept voor 4 personenRopa vieja, overheerlijk Cubaans stoofvlees met kruiden, paprika en olijven. Te maken in de slowcooker of braadpan. Lekker met rijst, bonen en banaan. Naar recept
Boeuf bourguignon
Recept voor 6 personenEen echte klassieker uit de Franse keuken: boeuf bourguignon. Een rundvlees stoofpot met rode wijn, champignons, spekjes en meer. Heerlijk kruidig! Naar recept
Lamsstoofpot met kruidige couscous
Recept voor 4 personenEen winterse stoofpot met grapefruit, tomaat, ui en meer! Deze lamsstoofpot met kruidige couscous heeft vrij weinig ingrediënten en de slowcooker of braadpan doet het werk voor je. Naar recept
Lapis Daging
Recept voor 4 personenLapis daging is heerlijk Indonesisch stoofvlees boordevol kruiden, limoen en ketjap. Met een makkelijke zelfgemaakte kruidenpasta. Naar recept
Griekse Stifado
Recept voor 4 personenDeze Griekse stifado is een heerlijke stoofpot met rundvlees, tomaat, sjalotjes en heel veel kruiden. Boordevol smaak en heerlijk met aardappels. Naar recept
Marokkaanse stoofpot
Recept voor 4 personenEen kruidige Marokkaanse stoofpot met mals rundvlees, kikkererwten, courgette en meer. Extra lekker in combinatie met couscous. Naar recept
Stoofpot met rundvlees en venkel
Recept voor 6 personenEen stoofpot met rundvlees en venkel is gemaakt in de slowcooker, maar kan ook in een braadpan. De aardappels kunnen eventueel ook los erbij geserveerd worden. Door de venkel is deze stoofpot niet te zwaar van smaak. Naar recept
Antilliaanse runderstoofpot
Recept voor 4 personenHet is winter en dat vraagt om stoofpotjes! Deze Antilliaanse runderstoofpot is een beetje pittig, kruidig en vol van smaak. Naar recept
Rundvlees stoofpotje uit de slowcooker
Recept voor 6 personenNiets zo heerlijk als thuiskomen met de geur van een stoofpot die op je staat te wachten. Naar recept
Kalfsstoof met vanille - Blanquette de veau à la vanille
Recept voor 4 personenDeze klassieke Franse kalfsstoof wordt nog zachter van smaak door het toevoegen van vanille. Deze blanquette de veau à la vanille is een echte smaakbom! Naar recept
Draadjesvlees à la oma
Recept voor 4 personenDit overheerlijke recept voor draadjesvlees komt van mijn oma. Ik eet het nog regelmatig bij mijn vader, want is het zo'n ouderwets lekker stukje vlees! Naar recept
Daging Roedjak
Recept voor 4 personenDaging Roedjak is heerlijk stoofvlees dat mals wordt door het stoven in kokosmelk. Een tikkeltje pittig en extra lekker met een kruidige zelfgemaakte boemboe. Naar recept
Daube de boeuf à la Provençale
Recept voor 8 personenDit Franse gerecht is een overheerlijke stoofpot met rundvlees, champignons en meer. Daube de boeuf à la Provençale is een echte klassieker. Naar recept
Limburgs zoervleisj
Recept voor 4 personenHét recept voor heerlijk Limburgs zoervleisj, ofwel zuurvlees. Dit recept is geschikt voor de slowcooker, recept voor vier personen. Naar recept
Klassieke hachee
Recept voor 4 personenEen klassieke hachee is niet alleen lekker in de winter, deze overheerlijke en makkelijke stoofpot is eigenlijk altijd lekker. Klaar binnen 2,5 uur. Naar recept
Daging smoor
Recept voor 4 personenEen Indonesische runderstoof die je hele huis vult met overheerlijke geuren. Deze daging smoor is een echte klassieker, het lekkerste met rijst en een simpele salade. Naar recept
Gestoofde sukadelappen
Recept voor 4 personenDeze gestoofde sukadelappen zijn heerlijk ouderwets, ze vallen uit elkaar zo mals zijn deze runderlapjes in een smakelijke saus van o.a. rode wijn en ui. Naar recept
Italiaans stoofvlees
Recept voor 6 personenHeerlijk langzaam gegaard Italiaans stoofvlees met rode wijn, tijm, laurier en rozemarijn. Serveer met gekookte pasta en een knapperige salade. Naar recept
Welk stoofpotje is jouw favoriet? Bereid jij stoofvlees liever in de slowcooker, instant pot of braadpan?