Ohmydish.nl


Birria de res - Mexicaans stoofvlees

Tijdens koude dagen is een heerlijke stoofpot altijd lekker. Probeer eens dit heerlijke Mexicaanse stoofvlees, deze birria de res is een tikkeltje pittig.

7 uur 4 personen Hoofdgerechten
Birria de res - Mexicaans stoofvlees

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 600 gram runder stoofvlees
  • 1 rode peper
  • 3 lombok / rawit pepers
  • 2 knoflooktenen
  • 1 ui
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 kruidnagels
  • 0,5e theelepel gemalen komijnzaad
  • 0,5e theelepel gemalen kaneel
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • peper en zout naar smaak
  • 400 ml runderbouillon
  • zonnebloem- of andere neutrale olie
  • tortilla's, limoen, zure room en tomaat om erbij te serveren
Birria de res - Mexicaans stoofvlees ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • braadpan
  • kleine kom
  • snijplank & koksmes
  • kleine blender
  • vleestang
  • slowcooker
  • 2 vorken

Bereiden


7 uur 4 personen Hoofdgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/birria-de-res-mexicaans-stoofvlees


Voorbereiding -- 30 minuten

Je kunt naar smaak meer of minder lombok pepers toevoegen, afhankelijk hoe pittig je dit stoofvlees zou willen hebben. Rooster de pepers in zijn geheel enkele minuten in een droge braadpan, het is dus niet nodig olie of boter toe te voegen. 

Verplaats de pepers dan naar een kleine kom en giet kokend water eroverheen. Laat de pepers een kwartier lang zacht worden en pel ondertussen de ui en knoflooktenen. 

Snijd de ui vervolgens fijn en de knoflooktenen door de helft. Voeg de knoflook samen met de pepers, eventueel zonder zaadlijsten voor een mildere versie, toe aan een kleine blender. 

Voeg een beetje van het water - waar de pepers in lagen - toe om een glad mengsel te maken. Voeg hier dan ook komijn, kaneel en oregano aan toe. 

Birria de res – Mexicaans stoofvlees
Birria de res – Mexicaans stoofvlees

Birria de res afmaken -- 6 uur + 30 minuten

Verhit een scheut olie in de braadpan en bak het stoofvlees rondom mooi bruin. Verplaats het vlees dan naar een slowcooker. Je kunt het stoofvlees eventueel ook maken in de braadpan, dan kun je het vlees in de braadpan laten. 

Bak de uien nog kort in de braadpan en voeg dan een laag runderbouillon toe. Je kunt ook het water van de pepers toevoegen. Alle smaken van de bodem van de pan zitten nu in het water, dus verplaats het naar de slowcooker. 

Voeg dan ook de rest van de bouillon, laurierblaadjes, kruidnagels en het peper mengsel toe. Breng het geheel op smaak met peper en zout en stel de slowcooker in op ongeveer 6 uur op de laagste stand. 

Draai het vlees eventueel af en toe. Als je het vlees in de braadpan laat, kun je na het bakken van de uien de resterende ingrediënten toevoegen en dan zachtjes laten sudderen. Controleer dan regelmatig of er nog genoeg vocht in zit zodat het vlees niet aanbrandt. 

Zodra het vlees mals is geworden haal je het uit het vocht en gebruik 2 vorken om het uit elkaar te trekken. Je kunt nu eventueel overtollig vet en spieren makkelijk verwijderen. De reden waarom we deze niet voor het stoven hebben verwijderd is omdat deze nog extra smaak geven aan het stoofvlees. 

Breng eventueel op smaak met peper en zout en serveer op tortilla's met bijvoorbeeld limoen, zure room en tomaat. Smakelijk!

Aangeraden producten (7)


Wat vind jij van dit recept?
11 stemmen

Maak een gratis profiel aan op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

← Vorig recept
Maïs salade
Volgend recept →
Griekse witte koolsalade

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten.