Ohmydish.nl


Daging Roedjak

(27)

Daging Roedjak is heerlijk stoofvlees dat mals wordt door het stoven in kokosmelk. Een tikkeltje pittig en extra lekker met een kruidige zelfgemaakte boemboe.

2 uur 4 personen Vlees recepten
Daging Roedjak

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 1 kg runder stoofvlees
  • 1 ui
  • 4 knoflooktenen
  • 2 rode pepers
  • 4 kemiri noten
  • 2 theelepels verse of gemalen laos (galanga)
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel gemalen korianderzaad
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • 1 theelepel zout
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels tamarinde
  • 1 palmsuiker - gula djawa (ongeveer 20 gram)
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 stengel citroengras
  • 1 flinke theelepel trassi (garnalenpasta)
  • 300 ml kokosmelk
  • zonnebloemolie
Daging Roedjak ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • snijplank & koksmes
  • vijzel of kleine blender
  • middelgrote braadpan met deksel
  • houten lepel

Bereiden


2 uur 4 personen Vlees recepten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/daging-roedjak


Voorbereiding – 15 minuten

Haal het stoofvlees alvast uit de koelkast zodat het vlees op kamertemperatuur kan komen. Verwijder eventueel overtollig vet en spieren, maar houd er rekening mee dat vet juist smaak geeft. Snijd het vlees vervolgens in blokjes, niet al te groot of klein.

Maak ondertussen een boemboe. Pel hiervoor de ui en knoflooktenen, verwijder eventueel de zaadlijsten van de pepers. Schil de laos als je verse gebruikt. Je kunt de boemboe met een vijzel fijn malen of met een kleine blender.

Maak een vrij gladde pasta van de knoflook, ui, pepers, laos en kemiri noten. Je kunt eventueel een beetje neutrale olie toevoegen zodat het smeuïger zal worden.

Voeg de kurkuma, korianderzaad, komijnzaad en zout toe aan de boemboe en roer glad. Leg een knoop in de stengel citroengras, zo zal deze meer smaak afgeven.

Daging Roedjak
Daging Roedjak

Daging Roedjak afmaken – 1 uur + 45 minuten

Verhit een scheut olie in een braadpan en bak het vlees rondom mooi goudbruin. Je kunt dit eventueel in delen doen. 

Bak de boemboe nog enkele minuten mee en voeg dan de palmsuiker toe samen met ketjap, tamarinde, laurierblaadjes, citroengras, trassi, kokosmelk en een scheut water.

Laat het stoofvlees op laag vuur ongeveer 1,5 uur zachtjes pruttelen. Controleer tussentijds of er genoeg vocht bij zit, voeg eventueel een scheut water toe als het vlees nog niet gaar is maar het vocht al verdampt is.

Verwijder het citroengras en de laurierblaadjes en serveer bijvoorbeeld met rijst, kroepoek en een frisse salade. Ook lekker als onderdeel van een rijsttafel, eet smakelijk!

Daging Roedjak: veelgestelde vragen

Waar kan ik palmsuiker mee vervangen?

Je kunt i.p.v. palmsuiker eventueel suiker, kokosbloesemsuiker, bruine of lichte basterdsuiker gebruiken.

Kan ik de kemiri noten weglaten?

Kemiri noten (of kemirie) maken de saus dikker en hartiger, maar je kunt de kemiri noten eventueel weglaten als je deze niet hebt. 

Wat is het verschil tussen Daging Smoor en Daging Roedjak?

Deze stoofpotjes van rundvlees lijken veel op elkaar, de Daging Roedjak is echter gestoofd in kokosmelk en iets kruidiger dan de Daging Smoor.

Wat vind jij van dit recept?
27 stemmen

Maak een gratis profiel aan op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

← Vorig recept
Sriracha mayonaise
Volgend recept →
Blauwe bessentaart

Winter recepten

Kook een heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, sinterklaas en drankjes om bij op te warmen.