Ohmydish.nl


Limburgs zoervleisj

Hét recept voor heerlijk Limburgs zoervleisj, ofwel zuurvlees. Dit recept is geschikt voor de slowcooker, recept voor vier personen.

Limburgs zoervleisj
10 uur 35 minuten 4 personen Hoofdgerechten
Limburgs zoervleisj

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 1.2 kilo paardenvlees
  • Halve liter witte azijn
  • 1 kopje water (of genoeg zodat het vlees net onder water staat)
  • 3 uien
  • 450 gram appelstroop
  • 4 plakjes ontbijtkoek
  • Zout en peper naar smaak
  • 3 laurierblaadjes
  • 8 - 10 kruidnagels
  • boter
Limburgs zoervleisj ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • Thee houder (optioneel, maar wel erg handig!)
  • Slowcooker / crockpot
  • Koksmes + snijplank
  • Grote bakpan
  • Diepe grote bakpan of wok

Bereiden

10 uur 35 minuten 4 personen Hoofdgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/limburgs-zoervleisj


Dit recept voor zuurvlees is al generaties in mijn Limburgse familie.

Het traditionele recept vraagt om paardenvlees, maar je kunt deze ook vervangen met (duurder) rundvlees. 

Voor dit gerecht hebben wij gebruik gemaakt van een mooi stuk paardenvlees, gekocht op de markt. Paardenvlees is goedkoop, smaakt heerlijk en is even makkelijk om mee te werken als bijvoorbeeld rundvlees. 

Het klassieke recept vraagt om het vlees minstens 1 dag in het zuur te leggen, maar wij hebben het recept aangepast zodat deze gebruikt kan worden in een slowcooker! 

Limburgs zoervleisj

Voorbereiding -- 15 minuten

Maak het paardenvlees goed schoon, snijd bloed, vet en eventuele aders weg en snijd het vlees in grove stukken. 

Snijd de uien in partjes, deze hoeven niet heel fijn gesneden te worden aangezien deze zo in de stoofpot gaan. 

Voeg 3 laurierblaadjes samen met 8-10 kruidnagels toe aan de thee houder. Je kunt deze ook los toevoegen, vergeet deze er dan niet naderhand uit te halen.

Limburgs zoervleisj koken in de slowcooker -- 20 minuten + 10 uur wachttijd

Verhit boter in een grote bakpan en bak de stukken paardenvlees bruin. Het vlees hoeft niet gaar gebakken te worden. Verplaats het vlees naar de slowcooker zodra de stukken mooi bruin zijn. 

Gooi de overgebleven sappen en boter niet weg, bak de stukken ui hier kort in aan, en verplaats ze daarna ook naar de slowcooker. 

Voeg een halve liter azijn toe in de slowcooker, en voeg genoeg water toe zodat het vlees net onder water staat. 

Voeg de appelstroop toe en laat de slowcooker nu het werk doen. Stel de slowcooker in op de laagste stand voor ongeveer 10 uur. Na 10 uur is het vlees heerlijk gaar en valt het uit elkaar. 

Voeg de inhoud van de slowcooker toe aan een diepe, grote bakpan of een wok. Voeg hier niet meer de kruiden (in het thee houdertje) aan toe. 

Zet het vuur middelhoog en voeg 3-4 dikke plakken peperkoek toe. De peperkoek geeft smaak en zal de saus binden. Roer het geheel rustig door, breng op smaak met zout en peper. 

Voeg mits gewenst eventueel meer azijn of stroop toe. Kook het meeste van het vocht uit het gerecht, serveer met versgebakken friet en/of een salade. Eet smakelijk!


Wat vind jij van dit recept?
7 stemmen


Heb je dit recept gemaakt of ga je deze maken?
Vermeld @ohmydish, tag #ohmydish op Instagram of sla dit recept op!


Volgend recept →
Kokosnoot taart

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Bereid een prachtig gerecht van 1 van deze smaakvolle lente recepten.