Hét recept voor heerlijk Limburgs zoervleisj, ofwel zuurvlees. Dit recept is geschikt voor de slowcooker, recept voor vier personen.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 23-04-2016, dit recept is voor 4 personen en duurt 10 uur 25 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-09-2024
Dit recept voor zuurvlees is al generaties in mijn Limburgse familie.
Het traditionele recept vraagt om paardenvlees, maar je kunt deze ook vervangen met (duurder) rundvlees.
Voor dit gerecht hebben wij gebruik gemaakt van een mooi stuk paardenvlees, gekocht op de markt. Paardenvlees is goedkoop, smaakt heerlijk en is even makkelijk om mee te werken als bijvoorbeeld rundvlees.
Het klassieke recept vraagt om het vlees minstens 1 dag in het zuur te leggen, maar wij hebben het recept aangepast zodat deze gebruikt kan worden in een slowcooker!
Maak het paardenvlees goed schoon, snijd bloed, vet en eventuele aders weg en snijd het vlees in grove stukken.
Snijd de uien in partjes, deze hoeven niet heel fijn gesneden te worden aangezien deze zo in de stoofpot gaan.
Voeg 3 laurierblaadjes samen met 8-10 kruidnagels toe aan de thee houder. Je kunt deze ook los toevoegen, vergeet deze er dan niet naderhand uit te halen.
Verhit boter in een grote bakpan en bak de stukken paardenvlees bruin. Het vlees hoeft niet gaar gebakken te worden. Verplaats het vlees naar de slowcooker zodra de stukken mooi bruin zijn.
Gooi de overgebleven sappen en boter niet weg, bak de stukken ui hier kort in aan, en verplaats ze daarna ook naar de slowcooker.
Voeg een halve liter azijn toe in de slowcooker, en voeg genoeg water toe zodat het vlees net onder water staat.
Voeg de appelstroop toe samen met de kruiden in het thee-ei en laat de slowcooker nu het werk doen. Stel de slowcooker in op de laagste stand voor ongeveer 10 uur. Na 10 uur is het vlees heerlijk gaar en valt het uit elkaar.
Voeg de inhoud van de slowcooker toe aan een diepe, grote bakpan of een wok. Voeg hier niet meer de kruiden (in het thee houdertje) aan toe.
Zet het vuur middelhoog en voeg 3-4 dikke plakken peperkoek toe. De peperkoek geeft smaak en zal de saus binden. Roer het geheel rustig door, breng op smaak met zout en peper.
Voeg mits gewenst eventueel meer azijn of stroop toe. Kook het meeste van het vocht uit het gerecht, serveer met versgebakken friet en/of een salade. Eet smakelijk!
Is het noodzakelijk om paardenvlees te gebruiken?
Behalve paardenvlees kun je ook kiezen voor rundvlees. Rundvlees is wel iets vetter dan paardenvlees.
Waarom heet het zuurvlees?
Door gebruik te maken van azijn zal het vlees een lekkere licht zurige smaak krijgen. Vandaar zuurvlees.
Is zuurvlees hetzelfde als hachee?
Dit zijn beide twee verschillende gerechten. De veel grotere hoeveelheid azijn en ontbijtkoek die in een zuurvlees gaan is het grootste verschil.
Wat zijn andere benamingen voor zuurvlees?
Ook wel bekend als “zoervleisj” of “zoorvleis” in de Limburgse spelling.
Per 1 persoonsportie:
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.