Ohmydish.nl


Limburgs zoervleisj

Hét recept voor heerlijk Limburgs zoervleisj, ofwel zuurvlees. Dit recept is geschikt voor gebuik in een slow cooker, recept voor vier personen.

Limburgs zoervleisj
10 uur 35 minuten 4 personen Hoofdgerechten
Limburgs zoervleisj

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

 • 1.2 kilo paardenvlees
 • Halve liter witte azijn
 • 1 kopje water (of genoeg zodat het vlees net onder water staat)
 • 3 uien
 • 450 gram appelstroop
 • 4 plakjes ontbijtkoek
 • Zout en peper naar smaak
 • 3 laurierblaadjes
 • 8 - 10 kruidnagels
Limburgs zoervleisj ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

 • Thee houder (optioneel, maar wel erg handig!)
 • Slow cooker, wij maakte gebruik van een slow cooker van `Crock pot`
 • Koksmes + snijplank
 • Grote bakpan
 • Diepe grote bakpan of wok

Recept printen Bekijk reacties (6) Opslaan in collectie

Bereiden

10 uur 35 minuten 4 personen Hoofdgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/limburgs-zoervleisj


Deze maand hebben wij weer meegedaan aan de `foodblog swap`, en hebben wij gekozen voor een typisch Limburgs gerecht: Limburgs zoervleisj, ofwel Limburgs zuurvlees. Veronique komt oorspronkelijk uit Limburg, daarom vonden we het een goed idee om dit gerecht te maken. Onze dank gaat uit naar Ans Vranken voor het familierecept dat generatie op generatie mee is gegaan. Ook gaat onze dank uit naar Sabine van cuisinevansabine.nl, omdat zij ons geinspireerd heeft om dit gerecht te maken.

Het traditionele recept vraagt om paardenvlees, maar je kunt deze ook vervangen met (duurder) rundvlees Voor dit gerecht hebben wij gebruik gemaakt van een mooi stuk paardenvlees, gekocht op de markt in de buurt van waar wij wonen. Paardenvlees is goedkoop, smaakt heerlijk en is even makkelijk om mee te werken als bijvoorbeeld rundvlees. Het klassieke recept vraagt om het vlees minstens 1 dag in het zuur te leggen, maar wij hebben het recept aangepast zodat deze gebruikt kan worden in een slow cooker!

Limburgs zoervleisj Limburgs zoervleisj

Voorbereiding -- 15 minuten

Maak het paardenvlees goed schoon, snijd bloed, vet en eventuele aders weg. Snijd het vlees in grove stukken met behulp van je koksmes en snijplank. Snijd de uien in partjes, deze hoeven niet heel fijn gesneden te worden aangezien deze zo in de stoofpot gaan. Voeg 3 laurierblaadjes samen met 8-10 kruidnagels toe aan de thee houder. Je kunt deze ook los toevoegen, vergeet deze dan naderhand er niet uit te halen.

Limburgs zoervleisj koken in de slow cooker -- 20 minuten + 10 uur wachttijd

Verhit de grote bakpan en bak de stukken paardenvlees bruin met wat boter of olijfolie. Het vlees hoeft niet gaar gebakken te worden, plaats het vlees in de slow cooker wanneer de stukken bruin zijn. Gooi de overgebleven sappen niet weg, bak de stukken ui even hierin kort aan, en voeg daarna ook toe aan de slow cooker.

Voeg een halve liter witte azijn toe in de slow cooker, en voeg genoeg water toe zodat het vlees net onder water staat. Voeg de appelstroop toe en laat je slow cooker nu het werk doen, zet de timer op 10 uur tijd met de laagste hitte instelling mogelijk.

Na 10 uur is het vlees heerlijk gaar gekookt. Voeg de inhoud van de slow cooker toe aan een diepe, grote bakpan of een wok. Voeg hier niet meer de kruiden (in het thee houdertje) aan toe. Zet het vuur middelhoog en voeg 3-4 dikke plakken peperkoek toe. Roer het geheel rustig door, breng op smaak met zout en peper. Voeg mits gewenst eventueel meer witte azijn toe. Kook het meeste van het vocht uit het gerecht, serveer met versgebakken friet en/of een salade. Eet smakelijk!


Wat vind jij van dit recept?
5 stemmen


Heb je dit recept gemaakt of ga je deze maken?
Vermeld @ohmydish, tag #ohmydish op Instagram of sla dit recept op!


Volgend recept →
Kokosnoot taart

Winter recepten

Kook een heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, sinterklaas en drankjes om bij op te warmen.