Thema: rijst recepten

151 Recepten

Je kunt eindeloos variëren met rijst, denk aan rijstgerechten met biefstuk, kip, vis maar ook vegetarische recepten. Over de hele wereld wordt er met rijst gekookt, van de welbekende nasi tot rijstepap of risotto of paella. Rijst is erg veelzijdig aangezien het op elk moment van de dag gegeten kan worden. Heb je rijst over? Maak er dan 1 van de meest favoriete rijst recepten van: gebakken rijst.


Kanda poha

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 4 personen

De naam kanda poha zegt je misschien helemaal niets, het zijn Indiase rijstvlokken met o.a. ui, pinda's en kruiden. Poha wordt in India gegeten als ontbijt met een heerlijke warme kop chai.


Sajoer lodeh

Kooktijd 1 uur Aantal personen 6 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (5)

Deze sajoer lodeh zit bombol smaak door de zelfgemaakte boemboe, kokosmelk, citroengras en nog veel meer. Het lekkerste met rijst en seroendeng of als onderdeel van een rijsttafel.


Tteokbokki

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (4)

Tteokbokki is een heerlijk gerecht van Koreaanse rijstcakes in een smaakvolle en pittige saus. Een streetfood gerecht, maar dan makkelijk om thuis te maken.


Sticky bloemkool met rijst

Kooktijd 45 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (8)

Deze sticky bloemkool met rijst is een makkelijke doordeweekse maaltijd. Heerlijk smaakvolle gemarineerde bloemkool voor een vegetarisch gerecht.


Cavolo nero risotto

Kooktijd 1 uur Aantal personen 4 personen

Deze cavolo nero risotto is een vegetarische risotto met een volle smaak en een prachtige groene kleur. Een heerlijke doordeweekse maaltijd met o.a. palmkool en Parmezaanse kaas.


Lemper met gehakt

Kooktijd 2 uur Aantal personen 6 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (18)

Lemper met gehakt is een variatie op de bekende lemper ajam, lekkere kleefrijst rolletjes met o.a. kokosroom en net zo kruidig en smaakvol.


Zoetzure kip

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (32)

Deze zoetzure kip is makkelijk te maken met veel groenten en lekker met rijst of noedels. Kip in zoetzure saus is een ideale doordeweekse maaltijd bomvol smaak.


Surinaamse bruine bonen met rijst

Kooktijd 55 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (24)

BB met R, ofwel Bruine Bonen met Rijst is een simpel en lekker doordeweeks Surinaams gerecht. Een lekkere combinatie van bruine bonen, kip, spekjes en madame Jeanette.


Paella Valenciana

Kooktijd 1 uur Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (4)

De Valenciaanse paella, ofwel Paella Valenciana, is de traditionele paella uit Valencia. Heerlijk met kip, konijn, snijbonen en lima bonen. Bomvol smaak en niet moeilijk om te maken.


Burrito bowl

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 2 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (9)

Een heerlijke burrito bowl met kip, zwarte bonen, maïs, guacamole en meer. Extra lekker met romige avocado en een beetje pit. Een kom vol met de lekkerste ingrediënten.


Poké bowl met biefstuk

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 2 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (17)

Een poké bowl met biefstuk is een heerlijk alternatief om een poké bowl zonder vis te maken. Biefstuk in een heerlijke sojasaus marinade, met rijst en knapperige groenten.


Poké bowl met tonijn

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 2 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (7)

Een poké bowl met tonijn in een heerlijke limoenmarinade staat binnen een half uur op tafel. Een vrolijke kom vol rijst, knapperige groenten en verse tonijn.


Kokosrijst

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 6 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (3)

Deze kokosrijst is geïnspireerd door het Indiase gerecht 'thenga choru', maar dan met enkel makkelijk verkrijgbare ingrediënten. Een heerlijk bijgerecht bij curry's.


Gallo pinto

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (5)

Gallo pinto is een ontbijtschotel uit Costa Rica. Een heerlijk rijst en bonen gerecht met weinig ingrediënten en extra lekker met tortilla's, avocado, kaas en bakbanaan.


Garnalen curry met ananas

Kooktijd 50 minuten Aantal personen 4 personen Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score Gemiddelde score (15)

Een garnalen curry met ananas staat in een handomdraai op tafel, ideaal voor een doordeweekse dag. Heerlijk met kokosmelk, limoen en veel groenten.


Hoe lang moet je rijst koken?

Er zijn veel verschillende soorten rijst met elk hun eigen bereidingswijze en tijd. De meest gangbare rijst zoals witte rijst, basmati of pandan kook je gemiddeld gezien in 10 minuten tijd gaar. Zilvervliesrijst of meergranenrijst kook je wat langer, zo tussen de 10 en 15 minuten.

Hoeveel rijst serveer je per persoon?

Voor een volwassen persoon gebruik je tussen de 75 en 100 gram rijst. Kinderen tussen de 50 en 75 gram.

Hoeveel soorten rijst zijn er?

Teveel om op te noemen! Er zijn wereldwijd wel meer dan 8.000 verschillende soorten rijst. De meest bekende rijstsoorten in Nederland zijn:

  • Witte rijst
    • De meest bekende soort van alle soorten rijst in Nederland. Dit is rijst zonder het vliesje, dit helpt de houdbaarheid te vergroten.
  • Snelkookrijst
    • Dit is witte rijst dat al voorgekookt is. Daardoor kun je deze rijst veel sneller koken en op tafel zetten, wel zo handig toch!
  • Basmatirijst
    • Lekker geurige rijst met een lange korrel. Van oorsprong komt deze rijst soort uit landen zoals Pakistan en India.
  • Jasmijnrijst
    • In tegenstelling tot veel andere soorten rijst heeft jasmijnrijst een langere korrel en een zoetige smaak. Deze lijkt op basmatirijst of pandanrijst maar dan wat zachter van smaak en plakt meer.
  • Pandanrijst
    • Deze rijst vind zijn oorsprong in Thailand. Het is een rijst soort met een lange korrel en heeft een bloemige smaak. Het aroma dat je proeft in de rijst komt van de pandanbladen af.
  • Zilvervliesrijst
    • Deze rijstsoort is vrijwel hetzelfde als de witte rijst. Het vliesje wordt om de rijstkorrel gelaten. Ook wel bruine rijst genoemd.
  • Paella
    • Welbekende rijst soort dat vooral in Spanje veel gegeten wordt. Dit is rijst met kleine, dikke korrels en kunnen zijn net zoals risotto goed in vocht opnemen.
  • Risotto
    • De verzamelnaam voor verschillende soort rijst dat goed vocht op kan nemen. De Door het grote zetmeelgehalte kleeft het meer en kun je een heerlijke smeuïge rijst maken.

Uitgelicht recept

Doe inspiratie op met deze lekkere recepten, speciaal voor jou hebben wij dit recept als tip klaargezet. Wat dacht je van deze lekkere taugé bibimbap ? Zachte gekookte rijst, verse taugé en gehakt met sesamolie. Dit allemaal met een spiegelei en een lekker pittig sausje. Deze taugé bibimbap (kongnamulbap) moet je een keer geprobeerd hebben!

Categorie Hoofdgerechten Kooktijd 1 uur 5 minuten Aantal personen 4 personen

Taugé bibimbap

Ingrediënten


  • 375 gram taugé
  • 300 gram jasmijnrijst
  • 400 gram rundergehakt
  • Gemalen zwarte peper
  • 3 - 4 eieren
  • 1 lente ui
  • 1 klein uitje
  • 2 teentjes knoflook
  • Sojasaus
  • Scheutje zonnebloemolie
  • 1 theelepel rode chilipoeder
  • 1 rood pepertje
  • Handvol sesamzaadjes
  • Sesamolie
  • 1 eetlepel honing
  • Radijsspruiten of andere kiemgroenten
  • Zout

Bereiding

(11)
1
Begin met het koken van de rijst. Kook ongeveer 300 gram pandan- of jasmijnrijst in de grote pan. Haal de taugé uit de verpakking(en) en voeg deze toe aan een vergiet. Was de taugé goed schoon onder koud stromend water.
2
Voeg 400 gram rundergehakt toe aan een kom. Voeg een flinke snuf gemalen zwarte peper en zout toe samen met 1 theelepel sesamolie. Meng alles goed door elkaar heen met behulp van een eetlepel.
3
Plet, en snijd 2 teentjes knoflook zo fijn mogelijk en voeg toe aan een kommetje. Was de lente-ui en het rode pepertje en snijd in zo fijn mogelijke stukjes, voeg dit toe aan het kommetje.
4
Verhit een bakpan op middelhoog vuur en rooster vlug een handvol sesamzaadjes. Let goed op, de sesamzaadjes kunnen heel snel aanbranden.

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.