Tteokbokki

(1)

Tteokbokki is een heerlijk gerecht van Koreaanse rijstcakes in een smaakvolle en pittige saus. Een streetfood gerecht, maar dan makkelijk om thuis te maken. Laat een reactie achter

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 14-11-2023, dit recept is voor 4 personen en duurt 30 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 16-11-2023

De naam van deze Koreaanse rijstcakes in een heerlijke saus klinkt misschien gek, maar Tteokbokki is echt de moeite waard om eens te proberen. 'Tteok' betekent rijstcake, en ‘bokki’ betekent gestoofd.

Makkelijk te maken en je kunt de saus zo mild of extra pittig maken als je zelf wilt. Deze makkelijke tteokbokki is een vegetarische variant, waar geen vis of vlees aan is toegevoegd zoals in Korea wel vaak het geval is. Meestal horen er dashi/ansjovis bouillon en vis cakes (fish cakes - eomuk) in een tteokbokki. Qua vlees wordt er meestal spam of een ander soort ham aan toegevoegd.

De dikte van de saus kan nog wel eens verschillen, je kunt het namelijk serveren als een dunnere of dikkere saus, net wat je voorkeur heeft. 

  • Rijstcakes zijn een beetje ‘chewy’ en neutraal van smaak. Rice cakes kun je bij de toko kopen, meestal in een verse variant maar er bestaat ook een houdbare variant. Voor tteokbokki gebruikt men meestal de staafvormige rijstcakes, maar je kunt eventueel ook een andere vorm gebruiken.
  • Gochujang is een gefermenteerde Koreaanse chilipasta welke je tegenwoordig bij de meeste supermarkten kunt kopen, maar je kunt deze eventueel ook zelf maken.
  • Gochugaru is een Koreaanse chilipoeder. Deze chili is vrij gof gemalen en is fel rood, waardoor het gerecht een extra mooie kleur krijgt. Je kunt dit eventueel ook vervangen door een andere chilipoeder. Gochugaru wordt bijvoorbeeld ook gebruikt bij het maken van kimchi.

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten
Tteokbokki

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 600 gram rijstcakes (sticks)
  • 2 knoflooktenen
  • 2 sjalotjes
  • 2 eetlepels gochujang
  • 4 eetlepels ahornsiroop
  • 4 eetlepels sojasaus
  • halve theelepel gochugaru
  • 600 ml water
  • zonnebloemolie of andere neutrale olie
  • 3 bosuien
  • flinke scheut sesamolie
  • handvol sesamzaadjes
Tteokbokki Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • snijplank & koksmes
  • kleine kom
  • diepe bakpan
  • houten lepel

Bereiding


Kooktijd 30 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/tteokbokki


Voorbereiding – 5 minuten

Pel de sjalotjes en knoflooktenen en snijd deze zo fijn mogelijk. Snijd de bosuien in ringen en zet opzij.

Tteokbokki
Tteokbokki

Tteokbokki maken – 25 minuten

Meng 2 eetlepels gochujang, halve theelepel gochugaru, 4 eetlepels ahornsiroop en 4 eetlepels sojasaus in een kom.

Verhit een scheut zonnebloemolie in een diepe bakpak en fruit de ui en sjalot tot deze glazig zijn geworden.

Voeg het sausje toe samen met de rijstcakes en 600 ml water. Breng aan de kook en laat het zonder deksel 5 tot 10 minuten koken op middelhoog vuur. De tteokbokki is klaar als de rijstcakes gaar zijn geworden en de saus ingedikt is. 

Haal van het vuur en garneer met bosui, sesamzaadjes en een scheut sesamolie. Eet smakelijk!


Waardeer dit recept!
1 stem

Tteokbokki: Veel gestelde vragen

Waar kan ik rijstcakes kopen?

Rijstcakes, ofwel rice cakes, kun je bij de toko kopen. Ze zijn er in verschillende formaten, van cilindervorm tot vierkantjes. Ze zijn er in een verse variant in de koeling en een houdbare droge variant.

Wat is gochugaru?

Gochugaru is een type chili, het zijn Koriaanse chili pepers die zijn gedroogd en daarna vermalen. Ze zijn felrood en dat geeft gochujang zijn felrode kleur.

Kun je tteokbokki opnieuw verwarmen?

Je kunt tteokbokki opnieuw verwarmen, dit kun je het beste in een pan doen op laag vuur. Voeg eventueel een extra scheutje water toe als de saus te dik is geworden.


Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.