Een simpele rijstepap is een heerlijk ontbijt of toetje welke binnen no-time op tafel staat. Het basisrecept voor rijstepap kun je naar smaak aanpassen of voeg extra fruit of bijv. nootjes toe.
Een basisrecept voor rijstepap is altijd handig om te hebben: je zet dit simpele ontbijt al binnen 20 minuten op tafel. Klassiek uiteraard met kaneel, maar je kunt ook variëren met bijv. vanille, saffraan, citrus, cacao, koffie en ga zo maar door.
Daarnaast kun je ook fruit toevoegen, wat dacht je van appel, mango, banaan, rozijnen of probeer eens noten toe te voegen.
Het snufje zout in de rijstpap heeft als doel de smaak te versterken, maar je kunt deze eventueel weglaten.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 27-10-2025, dit recept is voor 4 personen en duurt 20 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 14-11-2025
Plaats 175 gram dessertrijst samen met 1 liter melk in een middelgrote pan, bij voorkeur met een iets dikkere bodem.
Zet het vuur iets lager zodra de melk kookt en laat de rijst gaar worden in ongeveer 15 minuten. Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen en het zetmeel goed loskomt.

Zet het vuur uit zodra de rijst gaar is en laat deze niet indikken. Rijstepap is namelijk vrij vloeibaar en tijdens het afkoelen zal deze anders te dik worden.
Roer een snufje zout en een eetlepel suiker door de rijstepap, je kunt meer suiker naar smaak toevoegen maar doorgaans is een rijstepap juist niet heel zoet.
Serveer bij voorkeur (lauw)warm met kaneelpoeder, geniet ervan!
Welke rijst voor rijstepap?
Je kunt het beste dessertrijst gebruiken voor het maken van rijstepap, deze ronde korrel neemt de melk goed op. Je kunt eventueel ook risottorijst gebruiken, dit is ook een ronde korrel die de melk goed zal opnemen en romig wordt door de hoeveelheid zetmeel. Je kunt zelfs sushi rijst gebruiken, dit is ook een ronde korrel die de melk goed op zal nemen.
Mocht je echt geen ronde korrelrijst hebben kun je eventueel ook andere rijst gebruiken met een langere korrel. De rijstepap zal dan niet heel romig zijn en het duurt langer om te maken dus is niet per se aan te raden, maar het is mogelijk.
Wat is het verschil tussen rijstepap en rijstpudding?
Rijstepap is een simpele pap gemaakt van rijst en melk die vloeibaarder is dan rijstpudding. Rijstpudding wordt vaak zelfs nog extra gebonden met eidooiers waardoor het extra stevig en voller van smaak is.
Een ander verschil: rijstpudding is zoeter dan rijstepap.
Per 1 persoonsportie / stuk:
| Hoeveelheid | Ingrediënt | Allergenen | Kcal | Koolhydraten | Koolhydraten waarvan suikers | Vet | Vet waarvan verzadigd | Eiwit | Vezels | Natrium | Ijzer | Calcium | Magnesium | Kalium | Fosfor | Koper | Zink | Jodium | Seleen | Vitamine C | Vitamine D | Vitamine A | Vitamine B1 | Vitamine B2 | Vitamine B6 | Vitamine B12 | Vitamine B11 | Vitamine E | Vitamine K | Vitamine K1 | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 43.75 | gram | dessertrijst | 83.56 | 18.46 g | 0.04 g | 0.09 g | - | 1.53 g | 0.18 g | 0.44 mg | 0.13 mg | 1.75 mg | 3.06 mg | 15.31 mg | 7.88 mg | 0.04 mg | 0.04 mg | - | 0.57 µg | - | - | - | 0.04 mg | - | 0.04 mg | - | 3.06 µg | - | 0.04 µg | - | |
| 0.25 | liter | volle melk | melk | 155.00 | 10.75 g | 10.75 g | 8.50 g | 5.25 g | 9.25 g | - | 110.00 mg | - | 300.00 mg | 25.00 mg | 400.00 mg | 247.50 mg | 0.03 mg | 1.25 mg | - | - | 5.00 mg | 0.25 mg | 0.08 mg | 0.08 mg | 0.43 mg | 0.10 mg | 1.00 µg | 10.00 µg | - | - | - |
| 0.25 | eetlepel | suiker | 15.08 | 3.71 g | 3.71 g | - | - | - | - | - | - | - | 0.08 mg | 0.15 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
| 0.25 | snufje | zout | - | - | - | - | - | - | - | 100.00 mg | - | 0.03 mg | 0.73 mg | 0.01 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
| kaneelpoeder | 2.36 | 0.41 g | - | 0.02 g | 0.01 g | 0.03 g | 0.19 g | 0.22 mg | 0.29 mg | 9.00 mg | 0.45 mg | 3.75 mg | 0.45 mg | - | 0.01 mg | - | - | 0.22 mg | - | - | 0.01 mg | - | - | - | - | - | - | - | |||
| 255.99 | 33.34 g | 14.51 g | 8.61 g | 5.26 g | 10.81 g | 0.36 g | 210.66 mg | 0.42 mg | 310.78 mg | 29.31 mg | 419.22 mg | 255.83 mg | 0.07 mg | 1.31 mg | - | 0.57 µg | 5.23 mg | 0.25 mg | 0.08 mg | 0.12 mg | 0.43 mg | 0.14 mg | 1.00 µg | 13.06 µg | - | 0.04 µg | - | ||||
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!