Rijstepap basisrecept (heerlijk romig)
😍 6 Geweldig
😋 2 Lekker
😲 0 Verrassend
😕 0 Matig

Rijstepap basisrecept Vegetarisch

Luister naar dit recept

Een simpele rijstepap is een heerlijk ontbijt of toetje welke binnen no-time op tafel staat. Het basisrecept voor rijstepap kun je naar smaak aanpassen of voeg extra fruit of bijv. nootjes toe.

20 minuten
4 personen

Voedingsbalansscore

Goed
7.3/10
Glycemische index
Glycemische belasting
54.89 (Laag)
18.3 (Medium)

Voedingswaarde per portie

Kcal
255.99 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
33.34 g
14.51 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
8.61 g
5.26 g
Eiwitten
10.81 g
Vezels
0.36 g
Natrium
210.66 mg

Een basisrecept voor rijstepap is altijd handig om te hebben: je zet dit simpele ontbijt al binnen 20 minuten op tafel. Klassiek uiteraard met kaneel, maar je kunt ook variëren met bijv. vanille, saffraan, citrus, cacao, koffie en ga zo maar door.

Daarnaast kun je ook fruit toevoegen, wat dacht je van appel, mango, banaan, rozijnen of probeer eens noten toe te voegen.

Het snufje zout in de rijstpap heeft als doel de smaak te versterken, maar je kunt deze eventueel weglaten.

Rijstepap basisrecept ingrediënten

Recept rijstepap basisrecept

Ingrediënten

4 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Recept rijstepap basisrecept allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 27-10-2025, dit recept is voor 4 personen en duurt 20 minuten.

Bijgewerkt op: 14-11-2025

Aan de slag
Bereidingstijd
0 minuten
Kooktijd
20 minuten
Totale tijd
20 minuten

Rijstepap maken - 20 minuten

Plaats 175 gram dessertrijst samen met 1 liter melk in een middelgrote pan, bij voorkeur met een iets dikkere bodem.

Zet het vuur iets lager zodra de melk kookt en laat de rijst gaar worden in ongeveer 15 minuten. Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen en het zetmeel goed loskomt.

Rijstepap basisrecept (heerlijk romig)
Rijstepap basisrecept (heerlijk romig)

Zet het vuur uit zodra de rijst gaar is en laat deze niet indikken. Rijstepap is namelijk vrij vloeibaar en tijdens het afkoelen zal deze anders te dik worden.

Roer een snufje zout en een eetlepel suiker door de rijstepap, je kunt meer suiker naar smaak toevoegen maar doorgaans is een rijstepap juist niet heel zoet.

Serveer bij voorkeur (lauw)warm met kaneelpoeder, geniet ervan!

Tips!

Welke rijst voor rijstepap?

Je kunt het beste dessertrijst gebruiken voor het maken van rijstepap, deze ronde korrel neemt de melk goed op. Je kunt eventueel ook risottorijst gebruiken, dit is ook een ronde korrel die de melk goed zal opnemen en romig wordt door de hoeveelheid zetmeel. Je kunt zelfs sushi rijst gebruiken, dit is ook een ronde korrel die de melk goed op zal nemen.

Mocht je echt geen ronde korrelrijst hebben kun je eventueel ook andere rijst gebruiken met een langere korrel. De rijstepap zal dan niet heel romig zijn en het duurt langer om te maken dus is niet per se aan te raden, maar het is mogelijk.

Wat is het verschil tussen rijstepap en rijstpudding?

Rijstepap is een simpele pap gemaakt van rijst en melk die vloeibaarder is dan rijstpudding. Rijstpudding wordt vaak zelfs nog extra gebonden met eidooiers waardoor het extra stevig en voller van smaak is.

Een ander verschil: rijstpudding is zoeter dan rijstepap.

Wat vind je hiervan?

8 waarderingen
😍
6
Geweldig
😋
2
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie / stuk:

Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
Algemeen
Kcal
255.99 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
33.34 g
14.51 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
8.61 g
5.26 g
Eiwitten
10.81 g
Vezels
0.36 g
Natrium
210.66 mg
Toon vitamines & mineralen
Handig! Scroll deze tabel horizontaal om alle voedingswaarden per ingrediënt te zien
Hoeveelheid Ingrediënt Allergenen Kcal Koolhydraten Koolhydraten waarvan suikers Vet Vet waarvan verzadigd Eiwit Vezels Natrium Ijzer Calcium Magnesium Kalium Fosfor Koper Zink Jodium Seleen Vitamine C Vitamine D Vitamine A Vitamine B1 Vitamine B2 Vitamine B6 Vitamine B12 Vitamine B11 Vitamine E Vitamine K Vitamine K1
43.75 gram dessertrijst 83.56 18.46 g 0.04 g 0.09 g - 1.53 g 0.18 g 0.44 mg 0.13 mg 1.75 mg 3.06 mg 15.31 mg 7.88 mg 0.04 mg 0.04 mg - 0.57 µg - - - 0.04 mg - 0.04 mg - 3.06 µg - 0.04 µg -
0.25 liter volle melk melk 155.00 10.75 g 10.75 g 8.50 g 5.25 g 9.25 g - 110.00 mg - 300.00 mg 25.00 mg 400.00 mg 247.50 mg 0.03 mg 1.25 mg - - 5.00 mg 0.25 mg 0.08 mg 0.08 mg 0.43 mg 0.10 mg 1.00 µg 10.00 µg - - -
0.25 eetlepel suiker 15.08 3.71 g 3.71 g - - - - - - - 0.08 mg 0.15 mg - - - - - - - - - - - - - - - -
0.25 snufje zout - - - - - - - 100.00 mg - 0.03 mg 0.73 mg 0.01 mg - - - - - - - - - - - - - - - -
kaneelpoeder 2.36 0.41 g - 0.02 g 0.01 g 0.03 g 0.19 g 0.22 mg 0.29 mg 9.00 mg 0.45 mg 3.75 mg 0.45 mg - 0.01 mg - - 0.22 mg - - 0.01 mg - - - - - - -
    255.99 33.34 g 14.51 g 8.61 g 5.26 g 10.81 g 0.36 g 210.66 mg 0.42 mg 310.78 mg 29.31 mg 419.22 mg 255.83 mg 0.07 mg 1.31 mg - 0.57 µg 5.23 mg 0.25 mg 0.08 mg 0.12 mg 0.43 mg 0.14 mg 1.00 µg 13.06 µg - 0.04 µg -
0 reacties op "Rijstepap basisrecept"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rijst Suiker Ontbijt Melk

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.