Deze zwarte rijst met mango en garnalen met veel knoflook zit een beetje tussen een salade en een warme maaltijd in. De limoendressing maakt deze rijstsalade helemaal af!
De zwarte rijst met mango en garnalen is niet alleen een heerlijk gerecht, maar het ziet er ook nog eens mooi uit door de kleurcombinaties. De frisse limoendressing samen met de nootachtige smaak van zwarte rijst, zoete mango, romige avocado en knapperige bosui zijn een top combinatie.
Gebakken garnalen zijn het allerlekkerste met veel knoflook, je kunt eventueel ook nog een klein scheutje sojasaus toevoegen voor nog meer smaak.
Zwarte rijst heeft een stevige textuur, een nootachtige smaak en bevat veel vezels omdat het een volkoren variant is. Je kunt zwarte rijst ook gebruiken voor het maken van rijstpudding, door de hoeveelheid zetmeel kan de rijst namelijk makkelijk kleverig worden.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 15-05-2025, dit recept is voor 4 personen en duurt 45 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 17-05-2025
Vul een middelgrote pan met water en breng aan de kook. Kook de zwarte rijst gaar in het kokende water, dit zal ongeveer een half uur duren.
Pel ondertussen de rode ui en knoflooktenen en snijd deze fijn.
Verwijder de kroontjes van de tomaten en snijd de tomaten in kleine blokjes. Snijd de bosuien in ringetjes.
Schil de mango en snijd deze in redelijk kleine blokjes. Snijd de avocado door de helft, verwijder de pit en de schil en snijd de avocado in plakjes.
Maak een limoendressing door de schil van beide limoenen te raspen. Pers het sap uit de limoenen en meng dit met een halve theelepel mosterd, 2 eetlepels honing en peper en zout naar smaak. Voeg langzaam 2 eetlepels olijfolie toe terwijl je blijft mengen met een garde.
Verhit een scheut olijfolie in een grote bakpan en bak hierin de garnalen 2 minuten op hoog vuur.
Voeg de gesneden rode ui en knoflook toe en bak de garnalen nog 5 minuten langer op hoog vuur.
Giet de zwarte rijst af en verdeel deze over 4 borden of kommen. Verdeel hier de mango, tomaat, bosui en avocado over.
Verdeel de gebakken garnalen over de rijst en maak af met limoendressing en pinda's, eet smakelijk!
Waarom wordt zwarte rijst ook wel verboden rijst genoemd?
De donkere kleur en positieve voedingswaarden maakte zwarte rijst vroeger in het oude China een zeer gewilde graansoort. Het eten van zwarte rijst werd vroeger voorbehouden aan de koninklijke familie en werd het eten ervan verboden voor het gewone volk.
Kan ik ook gepelde garnalen gebruiken?
Je kunt voor deze zwarte rijst salade ook gebruik maken van gepelde garnalen, zowel rauw als voorgekookt kunnen hiervoor gebruikt worden aangezien ze worden gebakken met knoflook en rode ui.
Per 1 persoonsportie / stuk:
Hoeveelheid | Ingrediënt | Allergenen | Kcal | Koolhydraten | Koolhydraten waarvan suikers | Vet | Vet waarvan verzadigd | Eiwit | Vezels | Natrium | Ijzer | Calcium | Magnesium | Kalium | Fosfor | Koper | Zink | Jodium | Seleen | Vitamine C | Vitamine D | Vitamine A | Vitamine B1 | Vitamine B2 | Vitamine B6 | Vitamine B12 | Vitamine B11 | Vitamine E | Vitamine K | Vitamine K1 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
125 | gram | garnalen | weekdieren, schaaldieren | 112.50 | - | - | 2.50 g | 0.63 g | 22.50 g | - | 175.00 mg | 2.25 mg | 115.00 mg | 75.00 mg | 325.00 mg | 280.00 mg | 0.88 mg | 1.75 mg | 68.75 µg | - | 1.88 mg | 0.63 mg | - | 0.06 mg | 0.04 mg | 2.50 mg | 6.25 µg | 8.75 µg | - | - | - |
37.5 | gram | zwarte rijst | 133.50 | 28.50 g | 0.49 g | 1.24 g | 0.22 g | 3.34 g | 1.76 g | 1.50 mg | 1.31 mg | 12.38 mg | 55.50 mg | 86.25 mg | 162.75 mg | 0.11 mg | 0.79 mg | - | 6.00 µg | - | - | - | 0.15 mg | 0.04 mg | 0.19 mg | - | 7.50 µg | 0.45 mg | 0.71 µg | - | |
0.25 | mango | 38.13 | 8.00 g | 7.63 g | 0.19 g | - | 0.69 g | 0.94 g | 3.13 mg | 0.13 mg | 7.50 mg | 6.25 mg | 118.75 mg | 7.50 mg | 0.06 mg | 0.04 mg | - | - | 22.50 mg | - | 0.06 mg | 0.03 mg | 0.03 mg | 0.03 mg | - | 12.50 µg | - | - | - | ||
0.5 | tomaten | 11.88 | 1.81 g | 1.81 g | 0.13 g | - | 0.63 g | 0.63 g | 5.00 mg | - | 8.75 mg | 6.25 mg | 185.63 mg | 16.25 mg | 0.03 mg | 0.06 mg | - | - | 13.13 mg | - | 0.03 mg | 0.03 mg | 0.01 mg | 0.05 mg | - | 4.38 µg | 0.31 mg | 4.69 µg | - | ||
0.5 | bosuien | 4.80 | 0.95 g | 0.35 g | 0.03 g | - | 0.27 g | 0.39 g | 2.40 mg | 0.21 mg | 10.80 mg | 3.00 mg | 41.40 mg | 4.35 mg | 0.02 mg | 0.05 mg | - | 0.11 µg | 2.70 mg | - | 87.75 mg | 0.01 mg | - | 0.02 mg | - | 9.60 µg | 0.09 mg | 31.05 µg | - | ||
0.25 | avocado | 70.50 | 0.56 g | 0.52 g | 6.79 g | 1.42 g | 0.98 g | 2.40 g | 1.88 mg | 0.15 mg | 3.75 mg | 11.25 mg | 168.75 mg | 11.25 mg | 0.15 mg | 0.22 mg | - | - | 1.13 mg | - | - | 0.03 mg | 0.04 mg | 0.15 mg | - | 3.75 µg | - | - | - | ||
0.25 | rode ui | 11.25 | 1.91 g | 1.91 g | 0.06 g | 0.03 g | 0.38 g | 0.78 g | 2.81 mg | 0.16 mg | 9.38 mg | 3.13 mg | 54.69 mg | 13.13 mg | 0.03 mg | 0.25 mg | - | - | 2.03 mg | - | - | 0.01 mg | 0.01 mg | 0.04 mg | - | 3.13 µg | - | - | - | ||
0.75 | knoflooktenen | 7.35 | 1.47 g | 0.05 g | 0.01 g | - | 0.32 g | 0.10 g | 0.21 mg | 0.07 mg | 8.92 mg | 1.05 mg | 31.50 mg | 6.83 mg | 0.01 mg | 0.05 mg | 0.08 µg | - | 0.74 mg | - | - | 0.01 mg | - | 0.02 mg | - | 0.21 µg | - | - | - | ||
0.25 | handvol | gezouten pinda's | pinda | 77.88 | 1.40 g | 0.39 g | 6.50 g | 1.06 g | 3.25 g | 0.88 g | 0.63 mg | 0.26 mg | 7.50 mg | 26.25 mg | 87.50 mg | 46.25 mg | 0.06 mg | 0.38 mg | - | - | - | - | - | 0.11 mg | 0.02 mg | 0.04 mg | - | 0.13 µg | - | - | - |
0.5 | limoenen | 8.00 | 0.50 g | 0.48 g | 0.63 g | - | 0.13 g | - | 0.50 mg | 0.05 mg | 3.75 mg | - | 20.00 mg | 2.75 mg | - | - | - | - | 11.25 mg | - | - | 0.01 mg | 0.01 mg | - | - | - | - | - | - | ||
0.13 | theelepel | mosterd | mosterd | 0.74 | 0.06 g | - | 0.04 g | 0.01 g | 0.04 g | - | 10.50 mg | 0.02 mg | 0.70 mg | 0.70 mg | 1.14 mg | 0.61 mg | - | 0.01 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
0.5 | eetlepel | olijfolie | 48.57 | 0.01 g | - | 5.49 g | 0.80 g | - | - | 0.06 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
0.5 | eetlepel | honing | 38.50 | 9.44 g | 9.39 g | - | - | 0.05 g | - | 0.88 mg | 0.16 mg | 0.63 mg | 0.25 mg | 6.25 mg | 2.50 mg | 0.01 mg | 0.08 mg | - | - | 0.40 mg | - | - | - | - | 0.01 mg | - | - | - | - | - | |
peper en zout | 4.39 | 1.13 g | 0.01 g | 0.06 g | 0.02 g | 0.18 g | 0.44 g | 339.13 mg | 0.09 mg | 4.00 mg | 1.33 mg | 11.09 mg | 1.51 mg | 0.01 mg | 0.01 mg | 0.52 µg | 0.02 µg | 1.34 mg | - | - | - | - | 0.01 mg | - | 0.18 µg | 0.08 mg | 2.86 µg | - | |||
567.98 | 55.74 g | 23.01 g | 23.64 g | 4.20 g | 32.74 g | 8.31 g | 543.61 mg | 4.86 mg | 193.05 mg | 189.96 mg | 1137.94 mg | 555.68 mg | 1.37 mg | 3.69 mg | 69.35 µg | 6.13 µg | 57.08 mg | 0.63 mg | 87.84 mg | 0.45 mg | 0.20 mg | 3.05 mg | 6.25 µg | 50.11 µg | 0.93 mg | 39.31 µg | - |
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!