Deze paddenstoelenrisotto met gerookte eendenborst zit bomvol smaak en is extra hartig en fris door het gebruik van sinaasappel en Parmezaanse kaas.
Deze paddenstoelenrisotto met gerookte eendenborst is heel anders dan je gewend bent, de sinaasappel geeft deze risotto namelijk een ontzettend volle en hartige smaak welke perfect bij eend past.
Een risotto met champignons is heerlijk voor de herfst, maar door het gebruik van sinaasappel en sla kan deze risotto het hele jaar door. Verras je gasten met deze risotto met een luxe uitstraling!
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 17-05-2024, dit recept is voor 2 personen en duurt 40 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Pel de sjalot en knoflooktenen en snijd deze fijn.
Maak de champignons schoon met een champignonborstel of keukenpapier en snijd deze in plakjes.
Verwarm de paddenstoelenbouillon en laat de plakjes gerookte eendenborst op kamertemperatuur komen.
Verhit een scheut olijfolie in een diepe bakpan en bak de helft van de champignons op hoog vuur tot deze mooi bruin zijn geworden. Voeg niet teveel champignons tegelijk toe aangezien ze dan niet bruin zullen worden.
Haal de champignons uit de pan en verhit opnieuw een scheut olijfolie. Bak de andere helft van de champignons dan ook mooi bruin.
Bak de sjalot en knoflooktenen nog kort mee en voeg zodra de sjalot glazig begint te worden de rijst toe.
Bak de rijst enkele minuten mee op middelhoog vuur tot ook deze glazig begint te worden.
Zet het vuur iets lager en blus af met witte wijn. Zodra de wijn volledig is opgenomen begin je met het langzaam toevoegen van de paddenstoelenbouillon.
Voeg niet teveel bouillon tegelijk toe en roer niet teveel. Zo heeft de rijst de tijd om rustig de bouillon op te nemen.
Blijf bouillon toevoegen tot de rijst beetgaar is, de exacte hoeveelheid bouillon is afhankelijk van meerdere factoren.
Voeg de rasp van een hele sinaasappel toe samen met het sap van een halve sinaasappel.
Breng de risotto op smaak met peper, zout en ongeveer 50 gram geraspte Parmezaanse kaas.
Serveer de risotto met plakjes gerookte eendenborst, veldsla of rucola en Parmezaanse kaas. Eet smakelijk!
Risotto wel of juist niet roeren?
Risotto wordt romig doordat er zetmeel vrij komt tijdens het roeren, maar hiervoor is af en toe roeren voldoende. Continu roeren geeft juist een papperig resultaat en helemaal niet roeren zorgt ervoor dat je risotto aan zal branden.
Schep dus telkens een beetje bouillon erbij, roer de risotto een keer om en laat het verder met rust tot je een volgende schep bouillon erbij doet. Ik geef de voorkeur aan roeren met een siliconen spatel, omdat je hiermee goed over de bodem kan roeren.
Mijn risotto wordt niet gaar, hoe komt dit?
De hoeveelheid bouillon / vocht wat nodig is om risotto rijst te garen, is afhankelijk van meerdere factoren. Ten eerste de keuze van de pan, de oppervlakte en de dikte van de bodem zijn hierbij van belang. Een grotere oppervlakte zorgt er namelijk voor dat het vocht verdampt i.p.v. opgenomen wordt door de rijst.
Daarnaast is de grootte van de pit ook belangrijk, bij een grote vlam verdampt het vocht grotendeels. Maar bij te laag vuur zal de korrel nauwelijks gaar worden.
Nog een factor kan zijn hoe vaak je roert, bij het continu roeren van de risotto heeft deze minder gelegenheid het vocht op te nemen omdat deze sneller verdampt. Laat je de risotto iets meer met rust, dan kan deze rustig meer vocht opnemen waardoor deze sneller gaar zal worden. Je dient wel af en toe te roeren om een romige risotto te krijgen, aangezien door het roeren het zetmeel vrij komt.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.