Een Griekse orzo salade met de lekkerste kalamata olijven, komkommer, feta en een frisse zelfgemaakte citroendressing. Klaar in een handomdraai en bomvol smaak.
Een heerlijke frisse en makkelijke salade is perfect tijdens de zomermaanden. Deze Griekse orzo salade is een twist op de klassiek Griekse salade met feta, olijven, komkommer, tomaten, rode ui en oregano.
Gebruik bij voorkeur een goede olijfolie, want deze zal je salade een extra smaakboost geven. Door het gebruiken van zowel citroensap als citroenrasp krijgt de dressing meer smaak, let erop dat je tijdens het raspen zo min mogelijk wit zal toevoegen aangezien het wit van citrus bitter is.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 12-08-2025, dit recept is voor 2 personen en duurt 20 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 21-11-2025
Vul een kleine pan met water en een flinke snuf zout en breng aan de kook. Kook hierin de orzo tot deze gaar is, dit zal ongeveer 8 - 9 minuten duren.
Was ondertussen de komkommer en verwijder eventueel de zaadlijsten. Snijd de komkommer in plakjes of stukjes.
Pel de rode ui en snijd deze in dunne (halve) ringen. Was en snijd de cherry tomaatjes door de helft.

Snijd de knoflook zeer fijn of gebruik een knoflookpers.
Gebruik de rasp en het sap van 1 citroen samen met de knoflook, 1 eetlepel oregano en 6 eetlepels olijfolie om een dressing te maken. Breng deze op smaak met peper en zout.
Giet de orzo af en meng deze samen met de citroendressing. Doordat de orzo nog warm is zal deze de dressing goed opnemen.
Meng de komkommer, rode ui, olijven en cherry tomaatjes door de orzo.
Maak de orzo salade af met verkruimelde feta, eet smakelijk!
Welke olijven voor een Griekse salade?
Voor een Griekse salade kun je verschillende soorten (zwarte) olijven gebruiken, maar de Griekse kalamata olijven zijn het lekkerste.
Wat is orzo en kan ik dit vervangen?
Orzo lijkt op risotto (een rijst soort) maar ook pasta. Dit komt doordat Orzo een pasta soort is, het heeft een lekkere bite en een beetje een nootachtige smaak als je deze roostert in een pan.
Je kunt orzo eventueel vervangen door kritharaki, dit is de Griekse variant van orzo. Maar je kunt de orzo ook volledig vervangen door rijst of een kleine pasta soort.
Per 1 persoonsportie / stuk:
| Hoeveelheid | Ingrediënt | Allergenen | Kcal | Koolhydraten | Koolhydraten waarvan suikers | Vet | Vet waarvan verzadigd | Eiwit | Vezels | Natrium | Ijzer | Calcium | Magnesium | Kalium | Fosfor | Koper | Zink | Jodium | Seleen | Vitamine C | Vitamine D | Vitamine A | Vitamine B1 | Vitamine B2 | Vitamine B6 | Vitamine B12 | Vitamine B11 | Vitamine E | Vitamine K | Vitamine K1 | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 75 | gram | orzo | gluten | 270.75 | 55.72 g | 1.72 g | 1.13 g | 0.22 g | 8.93 g | 2.47 g | - | 2.10 mg | 123.00 mg | - | 142.50 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | 0.75 mg | 0.22 mg | 4.05 mg | - | 135.00 µg | - | - | - |
| 0.5 | komkommer | 8.75 | 1.38 g | 1.13 g | 0.13 g | - | 0.38 g | 0.56 g | 5.00 mg | 0.31 mg | 9.38 mg | 6.25 mg | 87.50 mg | 12.50 mg | 0.06 mg | 0.09 mg | - | - | 5.00 mg | - | 0.02 mg | 0.01 mg | 0.02 mg | 0.03 mg | - | 3.13 µg | - | - | - | ||
| 0.5 | rode ui | 22.50 | 3.81 g | 3.81 g | 0.13 g | 0.06 g | 0.75 g | 1.56 g | 5.63 mg | 0.31 mg | 18.75 mg | 6.25 mg | 109.38 mg | 26.25 mg | 0.05 mg | 0.50 mg | - | - | 4.06 mg | - | - | 0.02 mg | 0.02 mg | 0.08 mg | - | 6.25 µg | - | - | - | ||
| 0.5 | handvol | cherrytomaten | 4.50 | 0.98 g | 0.65 g | 0.05 g | - | 0.23 g | 0.30 g | 1.25 mg | 0.08 mg | 2.50 mg | 2.75 mg | 59.25 mg | 6.00 mg | 0.01 mg | 0.05 mg | - | 0.03 µg | 3.00 mg | - | 208.25 mg | 0.01 mg | 0.01 mg | 0.02 mg | - | 3.75 µg | 0.14 mg | 1.20 µg | - | |
| 0.5 | handvol | kalamata olijven | 40.80 | 0.06 g | - | 4.14 g | 0.75 g | 0.42 g | 1.26 g | 630.00 mg | 0.45 mg | 28.50 mg | 6.00 mg | 13.50 mg | 5.10 mg | 0.06 mg | 0.06 mg | - | - | - | - | 0.02 mg | 0.01 mg | 0.02 mg | 0.01 mg | - | - | - | - | - | |
| 37.5 | gram | feta | melk | 94.50 | 0.45 g | - | 8.06 g | 5.63 g | 5.32 g | - | 412.50 mg | 0.26 mg | 161.25 mg | - | 232.50 mg | 127.50 mg | - | 1.09 mg | - | - | - | - | - | - | 0.11 mg | - | 0.11 µg | - | - | - | - |
| 0.5 | knoflookteen | 4.90 | 0.98 g | 0.03 g | - | - | 0.21 g | 0.07 g | 0.14 mg | 0.05 mg | 5.95 mg | 0.70 mg | 21.00 mg | 4.55 mg | 0.01 mg | 0.04 mg | 0.05 µg | - | 0.49 mg | - | - | 0.01 mg | - | 0.01 mg | - | 0.14 µg | - | - | - | ||
| 0.5 | citroen | 21.60 | 3.90 g | 1.80 g | 0.24 g | - | 0.30 g | 1.32 g | 1.20 mg | 0.06 mg | 6.00 mg | 6.00 mg | 90.00 mg | 12.00 mg | 0.03 mg | 0.06 mg | - | - | 27.00 mg | - | - | 0.04 mg | 0.01 mg | 0.02 mg | - | 4.80 µg | - | - | - | ||
| 0.5 | eetlepel | oregano | 5.56 | 0.75 g | - | 0.16 g | 0.03 g | 0.17 g | 0.24 g | 0.30 mg | 0.75 mg | 24.00 mg | - | 24.00 mg | 3.00 mg | - | - | - | - | - | - | 0.01 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | |
| 3 | eetlepel | olijfolie | 291.39 | 0.07 g | - | 32.93 g | 4.79 g | - | - | 0.33 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
| peper en zout | 8.79 | 2.27 g | 0.02 g | 0.11 g | 0.05 g | 0.36 g | 0.89 g | 678.27 mg | 0.18 mg | 8.00 mg | 2.66 mg | 22.17 mg | 3.03 mg | 0.02 mg | 0.02 mg | 1.03 µg | 0.04 µg | 2.67 mg | - | - | - | - | 0.01 mg | - | 0.35 µg | 0.16 mg | 5.73 µg | - | |||
| 774.04 | 70.36 g | 9.17 g | 47.08 g | 11.53 g | 17.06 g | 8.67 g | 1734.61 mg | 4.55 mg | 387.32 mg | 30.61 mg | 801.80 mg | 199.93 mg | 0.24 mg | 1.91 mg | 1.09 µg | 0.07 µg | 42.23 mg | - | 208.29 mg | 0.85 mg | 0.42 mg | 4.23 mg | 0.11 µg | 153.42 µg | 0.29 mg | 6.93 µg | - | ||||
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!