Lemper met gehakt - Indonesische kleefrijst met vulling
😍 21 Geweldig
😋 0 Lekker
😲 0 Verrassend
😕 0 Matig

Lemper met gehakt

Lemper met gehakt is een variatie op de bekende lemper ajam, lekkere kleefrijst rolletjes met o.a. kokosroom en net zo kruidig en smaakvol.

Lemper met gehakt ingrediënten

Recept lemper met gehakt

Ingrediënten

6 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Recept lemper met gehakt allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 08-02-2023, dit recept is voor 6 personen en duurt 2 uur.

Bijgewerkt op: 29-03-2025

Aan de slag
Bereidingstijd
1 uur
Kooktijd
1 uur
Totale tijd
2 uur

Voorbereiding – 1 uur

Let op: Het is aan te raden de kleefrijst enkele uren, of de hele nacht, te weken in ruim water.

Begin met de kleefrijst, week deze eerst enkele uren in ruim water. Giet de rijst dan af en spoel deze nogmaals af met water. Schenk een laag water in de pan en plaats de rijst in een vergiet, maak een kuiltje in het midden en stoom de rijst een half uur.

Maak ondertussen een smaakvol water door 300 ml water te mengen met 6 eetlepels kokosroom, de limoenblaadjes en zout naar smaak. Kneus de citroengras stengel, zo zal er meer smaak afgegeven worden en voeg deze dan ook toe aan het water. Breng het water aan de kook, zet dan het vuur uit en zet opzij.

Hak ondertussen de kemirie (of kemiri) noten fijn en rooster deze in een droge bakpan tot deze bruin zijn geworden.

Pel de ui en knoflooktenen, snijd deze grof en voeg deze samen met de kurkuma, gemalen koriander, laos en geroosterde kemirie (kemiri) noten toe aan de vijzel. Stamp tot er een pasta is ontstaan. Verwijder de citroengras en limoenblaadjes uit het water zodra de rijst een half uur gestoomd heeft.

Schep de rijst in de middelgrote kom en schenk het smaakvolle water erover. Dek af met huishoudfolie en wacht tot het water volledig is opgenomen.

Lemper met gehakt
Lemper met gehakt

Lemper met gehakt afmaken – 1 uur

Plaats de rijst opnieuw in het vergiet en stoom de rijst dan nogmaals een half uur en zet de rijst opzij om af te koelen.

Verhit een beetje olie in de bakpan en bak hierin het ui mengsel uit de vijzel enkele minuten. Voeg dan het gehakt toe en bak dit rul.  Breng op smaak met zout en laat ook de vulling afkoelen voor je kan gaan rollen.

Om te rollen met kleefrijst, kun je het beste handschoenen aan doen of maak je handen nat. Leg een stuk huishoudfolie op je aanrecht en verdeel hier een handvol kleefrijst op.

Lemper met gehakt maken
Lemper met gehakt maken

Druk het goed plat, zodat er een rechthoek ontstaat. Leg een streep van de gehakt vulling in het midden en rol de kleefrijst dicht, probeer dit zo strak mogelijk te doen.

Dit kun je ook doen door bijvoorbeeld een sushi matje te gebruiken, of rol de kleefrijst goed op door de zijkanten van de folie vast te pakken terwijl je de rol over je aanrecht 'rolt'. Eet smakelijk!

Tips!

Kun je lemper opwarmen?

Je kunt lemper eventueel opwarmen in de magnetron, maar het lekkerste is deze kort te stomen als je ze graag warm wilt eten. Verwarm de lemper in de folie.

Is het lemper of lumpur?

Je schrijft lemper, maar je spreekt het uit als lumpur.

Wat vind je hiervan?

21 waarderingen
😍
21
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie / stuk:

Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
Algemeen
Kcal
205.92 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
12.92 g
0.65 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
13.96 g
7.75 g
Eiwitten
8.69 g
Vezels
1.70 g
Natrium
254.44 mg
Toon vitamines & mineralen
Handig! Scroll deze tabel horizontaal om alle voedingswaarden per ingrediënt te zien
Hoeveelheid Ingrediënt Allergenen Kcal Koolhydraten Koolhydraten waarvan suikers Vet Vet waarvan verzadigd Eiwit Vezels Natrium Ijzer Calcium Magnesium Kalium Fosfor Koper Zink Jodium Seleen Vitamine C Vitamine D Vitamine A Vitamine B1 Vitamine B2 Vitamine B6 Vitamine B12 Vitamine B11 Vitamine E Vitamine K Vitamine K1
41.67 gram kleefrijst 40.00 8.33 g - 0.17 g 0.04 g 1.04 g 0.33 g 1.25 mg 0.13 mg 2.50 mg 4.17 mg 25.00 mg 16.67 mg 0.02 mg 0.21 mg - - - - - 0.01 mg 0.01 mg 0.04 mg - 8.33 µg - - -
0.33 limoenblaadjes 0.11 0.02 g - - - 0.01 g 0.01 g 0.02 mg - 0.83 mg 0.10 mg 0.67 mg 0.13 mg - - - - 0.10 mg - 1.33 mg - - - - 0.03 µg 0.01 mg - -
0.17 citroengras stengel 3.30 0.84 g 0.06 g 0.02 g - 0.06 g 0.06 g 0.20 mg 0.27 mg 2.17 mg 2.00 mg 24.10 mg 1.47 mg 0.01 mg 0.02 mg - 0.02 µg 0.09 mg - 1.67 mg - 0.01 mg 0.01 mg - 2.50 µg 0.02 mg 0.73 µg -
1 eetlepel kokosroom 49.50 0.99 g 0.51 g 5.19 g 4.68 g 0.49 g 0.49 g 2.25 mg 0.33 mg 2.40 mg 4.80 mg 53.40 mg 14.70 mg 0.08 mg 0.08 mg - 1.37 µg 0.49 mg - - - 0.01 mg 0.01 mg - 3.90 µg 0.03 mg 0.09 µg -
50 ml water - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
33.33 gram gehakt 69.67 0.27 g - 4.87 g 2.47 g 6.37 g - 23.33 mg 0.13 mg 3.33 mg 6.67 mg 100.00 mg 60.00 mg - 1.60 mg - - 6.67 mg - - 0.01 mg 0.02 mg 0.06 mg - - - - -
0.33 sjalotjes 2.67 0.61 g - 0.02 g - 0.15 g 0.22 g - 0.13 mg 6.00 mg - - - - - - - 1.57 mg - - - - - - - - - -
0.17 knoflookteen 1.63 0.33 g 0.01 g - - 0.07 g 0.02 g 0.05 mg 0.02 mg 1.98 mg 0.23 mg 7.00 mg 1.52 mg - 0.01 mg 0.02 µg - 0.16 mg - - - - - - 0.05 µg - - -
0.5 kemiri noten noten 10.10 0.20 g 0.06 g 0.99 g 0.23 g 0.23 g 0.06 g 0.06 mg 0.06 mg 2.18 mg 4.46 mg 9.76 mg 7.34 mg 0.02 mg 0.05 mg - 0.04 µg 0.02 mg - - - - 0.01 mg - 0.33 µg 0.01 mg 0.01 µg -
0.17 theelepel gemalen kurkuma 1.25 0.15 g 0.01 g 0.07 g 0.01 g 0.06 g 0.03 g 0.56 mg 0.22 mg 3.10 mg 1.22 mg 5.96 mg 1.66 mg - 0.02 mg 0.04 µg 0.01 µg 0.03 mg - - - - - - 0.03 µg 0.01 mg 0.02 µg -
0.08 theelepel gemalen korianderzaad 0.75 0.14 g - 0.04 g - 0.03 g 0.10 g 0.09 mg 0.04 mg 1.77 mg 0.83 mg 3.17 mg 0.75 mg - 0.01 mg - - 0.05 mg - - - - - - 0.02 µg 0.01 mg 0.77 µg -
0.08 theelepel gemalen komijnzaad 1.06 0.09 g - 0.05 g 0.01 g 0.05 g 0.03 g 0.43 mg - 2.25 mg - 4.50 mg 0.16 mg - - - - 0.02 mg - - - - - - - - - -
0.08 theelepel gemalen laos 0.94 0.21 g - - - 0.01 g 0.06 g 0.12 mg 0.03 mg 1.10 mg 0.53 mg 4.50 mg 0.37 mg - 0.01 mg - 0.01 µg - - - - - - - - - - -
zout en peper 2.93 0.76 g 0.01 g 0.04 g 0.02 g 0.12 g 0.30 g 226.09 mg 0.06 mg 2.67 mg 0.89 mg 7.39 mg 1.01 mg 0.01 mg 0.01 mg 0.34 µg 0.01 µg 0.89 mg - - - - - - 0.12 µg 0.05 mg 1.91 µg -
0.17 scheut neutrale olie 22.03 - - 2.49 g 0.29 g - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
    205.92 12.92 g 0.65 g 13.96 g 7.75 g 8.69 g 1.70 g 254.44 mg 1.40 mg 32.28 mg 25.89 mg 245.45 mg 105.77 mg 0.14 mg 2.01 mg 0.40 µg 1.47 µg 10.08 mg - 3.00 mg 0.04 mg 0.05 mg 0.13 mg - 15.32 µg 0.13 mg 3.53 µg -
0 reacties op "Lemper met gehakt"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recepten
Feestdagen
Diëten
Ingrediënten
Thema's
Seizoen
Keuken
Apparaat
Vlees, vis, vega(n)

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.