Lemper met gehakt

(12)

Lemper met gehakt is een variatie op de bekende lemper ajam, lekkere kleefrijst rolletjes met o.a. kokosroom en net zo kruidig en smaakvol.

Kooktijd 2 uur Aantal personen 6 personen Categorie Budget rijst recepten
Lemper met gehakt

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 250 gram kleefrijst (ketan rijst)
  • 2 limoenblaadjes
  • 1 citroengras stengel
  • 6 eetlepels kokosroom
  • 300 ml water

Ingrediënten vulling

  • 200 gram gehakt
  • 2 sjalotjes
  • 1 knoflookteen
  • 3 kemiri noten
  • 1 theelepel gemalen kurkuma
  • halve theelepel gemalen korianderzaad
  • halve theelepel gemalen komijnzaad
  • halve theelepel gemalen laos
  • zout en peper naar smaak
  • scheut neutrale olie
Lemper met gehakt Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • snijplank & koksmes
  • 1 middelgrote pan
  • 1 stoompan (wij gebruikten een pan met inzetbaar vergiet)
  • middelgrote kom
  • zeef
  • huishoudfolie
  • middelgrote bakpan
  • vijzel en stamper

Bereiding


Kooktijd 2 uur Aantal personen 6 personen Categorie Budget rijst recepten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/lemper-met-gehakt


Voorbereiding – 1 uur

Let op: Het is aan te raden de kleefrijst enkele uren, of de hele nacht, te weken in ruim water.

Begin met de kleefrijst, week deze eerst enkele uren in ruim water. Giet de rijst dan af en spoel deze nogmaals af met water. Schenk een laag water in de pan en plaats de rijst in een vergiet, maak een kuiltje in het midden en stoom de rijst een half uur.

Maak ondertussen een smaakvol water door 300 ml water te mengen met 4 eetlepels kokosroom, de limoenblaadjes en zout naar smaak. Kneus de citroengras stengel, zo zal er meer smaak afgegeven worden en voeg deze dan ook toe aan het water. Breng het water aan de kook, zet dan het vuur uit en zet opzij.

Hak ondertussen de kemirie (of kemiri) noten fijn en rooster deze in een droge bakpan tot deze bruin zijn geworden.

Pel de ui en knoflooktenen, snijd deze grof en voeg deze samen met de kurkuma, gemalen koriander, laos, palmsuiker en geroosterde kemirie (of kemiri) noten toe aan de vijzel. Stamp tot er een pasta is ontstaan. Verwijder de citroengras en limoenblaadjes uit het water zodra de rijst een half uur gestoomd heeft.

Schep de rijst in de middelgrote kom en schenk het smaakvolle water erover. Dek af met huishoudfolie en wacht tot het water volledig is opgenomen.

Lemper met gehakt
Lemper met gehakt

Lemper met gehakt afmaken – 1 uur

Plaats de rijst opnieuw in het vergiet en stoom de rijst dan nogmaals een half uur en zet de rijst opzij om af te koelen.

Verhit een beetje olie in de bakpan en bak hierin het ui mengsel uit de vijzel enkele minuten. Voeg dan het gehakt toe en bak dit rul.  Breng op smaak met zout en laat ook de vulling afkoelen voor je kan gaan rollen.

Om te rollen met kleefrijst, kun je het beste handschoenen aan doen of maak je handen nat. Leg een stuk huishoudfolie op je aanrecht en verdeel hier een handvol kleefrijst op.

Lemper met gehakt maken
Lemper met gehakt maken

Druk het goed plat, zodat er een rechthoek ontstaat. Leg een streep van de gehakt vulling in het midden en rol de kleefrijst dicht, probeer dit zo strak mogelijk te doen.

Dit kun je ook doen door bijvoorbeeld een sushi matje te gebruiken, of rol de kleefrijst goed op door de zijkanten van de folie vast te pakken terwijl je de rol over je aanrecht 'rolt'. Eet smakelijk!

Wat vind jij van dit recept?

12 stemmen

Lemper met gehakt: Veel gestelde vragen

Kun je lemper opwarmen?

Je kunt lemper eventueel opwarmen in de magnetron, maar het lekkerste is deze kort te stomen als je ze graag warm wilt eten. Verwarm de lemper in de folie.

Is het lemper of lumpur?

Je schrijft lemper, maar je spreekt het uit als lumpur.

Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.