Waan je in Griekenland met deze heerlijke Griekse bowl met tzatziki en gyros. Met de lekkerste kalamata olijven, zoete tomaatjes en rode ui.
Een Griekse bowl met gyros en tzatziki is extra lekker met kritharaki, dit is een Griekse pastasoort die lijkt op orzo. Heerlijk met romige tzatziki, zoete cherrytomaatjes, pittige rode ui en zoutige kalamata olijven.
Mocht je geen orzo of kritharaki kunnen vinden, kun je eventueel ook een andere kleine pastasoort gebruiken. Je kunt eventueel ook rijst gebruiken, want ondanks dat orzo en kritharaki een pasta soort zijn, lijken ze ook veel op rijst.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 07-08-2024, dit recept is voor 4 personen en duurt 30 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 11-08-2024
Mocht je zelf tzatziki gaan maken, kun je hier het beste mee beginnen zodat de smaken goed kunnen intrekken.
Vul een middelgrote pan met water en zout en breng aan de kook.
Pel ondertussen de rode ui en snijd deze in dunne (halve) ringen. Was de cherrytomaatjes en snijd deze door de helft.
Verwijder de zaadlijsten van de komkommer en snijd deze in dikke plakken.
Kook de orzo of kritharaki gaar in ongeveer 10 minuten, de exacte kooktijd is afhankelijk van de soort die je gebruikt.
Verhit ondertussen een scheutje olijfolie in een grote bakpan. Bak hierin de gyrosreepjes ongeveer 5 minuten lang tot ze mooi bruin zijn geworden.
Verwarm de pitabroodjes, dit kun je bijvoorbeeld in de oven, panini grill of broodrooster doen.
Giet de kritharaki af en verdeel dit over 4 kommen. Verdeel hier de tomaatjes, komkommer, kalamata olijven en gyrosreepjes over.
Maak af met een flinke lepel tzatziki en de rode ui. Serveer met een warm pitabroodje, eet smakelijk!
Wat is kritharaki?
Kritharaki is een soort pasta in de vorm van rijst, deze is typisch Grieks en kun je eventueel vervangen door orzo.
Wat zijn kalamata olijven?
Kalamata olijven zijn typisch Grieks olijven, vernoemd naar de Griekse stad Kalamata. Ze worden ook wel Calamata of Kalamon genoemd.
Het zijn olijven die erom bekend staan dat ze stevig en heel smaakvol zijn. Daarnaast hebben ze een prachtige kleur en zijn ze erg groot.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.