Horchata de arroz is een zeer populair drankje op basis van rijst die overal in Mexico verkrijgbaar is. Makkelijk om te maken van o.a. ongekookte rijst en kaneel voor een verfrissend en romige rijstdrank.
Er bestaan meerdere soorten horchata, zo is deze horchata de arroz op basis van rijst de Mexicaanse horchata. Er bestaat ook een Spaanse horchata, deze wordt gemaakt op basis van tijgernoten (chufa). De bereidingswijze is in de basis wel hetzelfde.
De traditionele Mexicaanse horchata wordt gemaakt met (volle) melk, maar voor een lactosevrije variant kun je deze eventueel vervangen door amandelmelk of kokosmelk. Je kunt voor een 'gezondere' versie de suiker vervangen door andere zoetstoffen, zoals honing of bijvoorbeeld stevia.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 24-09-2025, dit recept is voor 8 personen en duurt 20 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 28-09-2025
Was de rijst tot het water helder is. Plaats de gewassen rijst in een middelgrote kom en schenk hier 1 liter water bij.
Breek 2 kaneelstokken in stukken en voeg dit toe aan de rijst. Dek af met huishoudfolie en laat de ongekookte rijst minimaal 4 uur, maar het liefst een hele nacht staan.

Afhankelijk van het formaat van je blender kun je de rijst en het water tegelijk pureren of in delen.
Pureer de rijst samen met het water en kaneelstokken ongeveer 5 minuten lang, tot het water romig is geworden.
Schenk het rijstwater door een fijne zeef, voor een extra gladde rijstdrank kun je een kaasdoek gebruiken.

Meng het rijstwater samen met suiker, melk, vanille extract en een snuf zout.
Zet de horchata in de koelkast tot deze goed koud is geworden.
Serveer de horchata met ijsblokjes, een snufje kaneelpoeder en eventueel een kaneelstokje. Het kaneelstokje kun je dan eventueel als rietje gebruiken, geniet ervan!
Welke rijst voor het maken van horchata?
Je kunt elke soort witte rijst gebruiken, zoals langkorrelige rijst, jasmijn, basmati, net wat je hebt zolang het maar witte rijst is.
Moet ik de kaneelstokken mee pureren?
Je kunt de kaneelstokken eventueel uit het water halen en niet in de blender mee pureren, maar dan zal de horchata maar een vleugje kaneelsmaak bevatten en dat is zonde.
Hoe lang kan ik horchata bewaren?
Je kunt horchata tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt de horchata eventueel ook invriezen, dan is deze ongeveer 3 maanden houdbaar.
Per 1 persoonsportie / stuk:
| Hoeveelheid | Ingrediënt | Allergenen | Kcal | Koolhydraten | Koolhydraten waarvan suikers | Vet | Vet waarvan verzadigd | Eiwit | Vezels | Natrium | Ijzer | Calcium | Magnesium | Kalium | Fosfor | Koper | Zink | Jodium | Seleen | Vitamine C | Vitamine D | Vitamine A | Vitamine B1 | Vitamine B2 | Vitamine B6 | Vitamine B12 | Vitamine B11 | Vitamine E | Vitamine K | Vitamine K1 | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 23.75 | gram | witte rijst | 22.80 | 4.75 g | - | 0.10 g | 0.02 g | 0.59 g | 0.19 g | 0.71 mg | 0.07 mg | 1.42 mg | 2.38 mg | 14.25 mg | 9.50 mg | 0.01 mg | 0.12 mg | - | - | - | - | - | 0.01 mg | - | 0.02 mg | - | 4.75 µg | - | - | - | |
| 0.25 | kaneelstokken | 2.36 | 0.41 g | - | 0.02 g | 0.01 g | 0.03 g | 0.19 g | 0.22 mg | 0.29 mg | 9.00 mg | 0.45 mg | 3.75 mg | 0.45 mg | - | 0.01 mg | - | - | 0.22 mg | - | - | 0.01 mg | - | - | - | - | - | - | - | ||
| 0.13 | liter | water | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
| 62.5 | ml | volle melk | melk | 38.75 | 2.69 g | 2.69 g | 2.13 g | 1.31 g | 2.31 g | - | 27.50 mg | - | 75.00 mg | 6.25 mg | 100.00 mg | 61.88 mg | 0.01 mg | 0.31 mg | - | - | 1.25 mg | 0.06 mg | 0.02 mg | 0.02 mg | 0.11 mg | 0.03 mg | 0.25 µg | 2.50 µg | - | - | - |
| 12.5 | gram | suiker | 50.25 | 12.38 g | 12.38 g | - | - | - | - | - | 0.01 mg | - | 0.25 mg | 0.50 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
| 0.13 | theelepel | vanille extract | 2.88 | 0.76 g | 0.76 g | - | - | - | - | 0.09 mg | - | 0.11 mg | 0.03 mg | 1.48 mg | 0.06 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
| 0.13 | snuf | zout | - | - | - | - | - | - | - | 50.00 mg | - | 0.01 mg | 0.36 mg | 0.01 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
| 0.13 | handvol | ijsblokjes | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
| 0.13 | snuf | kaneelpoeder | 0.79 | 0.14 g | - | 0.01 g | - | 0.01 g | 0.06 g | 0.08 mg | 0.10 mg | 3.00 mg | 0.15 mg | 1.25 mg | 0.15 mg | - | - | - | - | 0.08 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
| 117.82 | 21.12 g | 15.82 g | 2.25 g | 1.35 g | 2.95 g | 0.44 g | 78.60 mg | 0.47 mg | 88.55 mg | 9.87 mg | 121.24 mg | 72.04 mg | 0.03 mg | 0.45 mg | - | - | 1.55 mg | 0.06 mg | 0.02 mg | 0.03 mg | 0.11 mg | 0.05 mg | 0.25 µg | 7.25 µg | - | - | - | ||||
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.