Sarma is een heerlijke snack van Turkse gevulde wijnbladeren met rijst, citroen en kruiden. Het lekkerste met yoghurt als dip, heerlijk simpel en vol van smaak.
Turkse sarma kun je vaak kant-en-klaar uit blik kopen, maar je kunt deze wijnbladeren gevuld met rijst ook zelf maken. Dat is makkelijker dan je misschien zou denken, maar je hebt er wel even geduld voor hebben.
Mocht je geen wijnbladeren kunnen vinden, kun je eventueel ook koolbladeren of bijvoorbeeld snijbiet bladeren gebruiken. Zoals bijvoorbeeld in dit recept voor sarma van snijbiet.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 15-08-2024, dit recept is voor 8 personen en duurt 1 uur 45 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 05-09-2024
Pel de ui en snijd deze fijn. Was de rijst tot het water helder is.
Verhit een scheut olijfolie in een braadpan en fruit hierin de ui tot deze glazig is geworden.
Voeg de rijst toe en bak deze 2 minuten mee. Bak dan ook de tomatenpuree mee en schenk er 200 ml water bij.
Zet het vuur laag en plaats de deksel op de pan. Laat de rijst zachtjes beetgaar worden, deze hoeft nog niet per se volledig gaar te zijn. De rijst is goed zodra al het water is opgenomen.
Hak de munt, dille en pijnboompitten fijner en voeg dit toe aan de rijst.
Breng de rijst op smaak met zwarte peper en zout en laat deze dan afkoelen.
Plaats de wijnbladeren in lauwwarm water en laat dit ongeveer een kwartier staan.
Spoel de wijnbladeren goed af om te zorgen dat ze niet te zuur of te zout zullen zijn, wijnbladeren zijn namelijk ingelegd. Laat ze uitlekken in een vergiet.
Verwijder het steeltje van een wijnblad en leg het blad met de glanzende kant op het aanrecht.
Verdeel een theelepel rijst in het midden van het wijnblad en rol zo strak mogelijk op.
Herhaal deze stappen voor de resterende wijnbladeren en vulling, bladeren die beschadigd of te klein zijn plaats je op de bodem van de braadpan. Dit zal ervoor zorgen dat de rolletjes tijdens het garen niet zullen aanbranden, aangezien ze hierdoor geen contact met de bodem maken.
Plaats alle rolletjes in de braadpan, zorg ervoor dat de rolletjes in maximaal 3 lagen op elkaar liggen.
Schenk 200 ml water bij de rolletjes samen met het sap van 1 citroen.
Plaats de deksel op de pan en gaar de rolletjes zachtjes op laag vuur voor ongeveer 45 minuten.
Snijd de resterende halve citroen in plakjes. Serveer de sarma warm, lauwwarm of koud met naturel yoghurt en de plakjes citroen, eet smakelijk!
Waar kan ik wijnbladeren kopen?
Je kunt (gepekelde) wijnbladeren, ofwel druivenbladeren, bij de Turkse supermarkt en soms bij de toko kopen. Heel soms kun je deze in pot of blik vinden bij een grote supermarkt.
Wat is het verschil tussen dolma en sarma?
Dolma betekent "gevuld" terwijl Sarma "opgerold" betekent. Turkse dolma zijn meestal gevulde paprika's, maar kunnen ook andere groenten zijn met dezelfde vulling zoals courgette, aubergine of tomaat.
Turkse sarma zijn rolletjes van wijnbladeren, deze druivenbladeren worden eerst gepekeld waardoor ze zacht en soepel zijn geworden om te kunnen rollen.
Beide worden meestal met dezelfde rijstvulling (of gehakt) gemaakt.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.