Sajoer lodeh
😍 5Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Sajoer lodeh veganistisch

Deze sajoer lodeh zit bombol smaak door de zelfgemaakte boemboe, kokosmelk, citroengras en nog veel meer. Het lekkerste met rijst en seroendeng of als onderdeel van een rijsttafel.

1 uur
6 personen

Sajoer lodeh is een kruidige Indonesische groente stoofpot met o.a. kokos, citroengras en kurkuma. Heerlijk met rijst en seroendeng als hoofdgerecht, maar je kunt het ook als bijgerecht tijdens een rijsttafel serveren.

Voor een sajoer lodeh kun je volop variëren met groenten. In totaal gebruik je ongeveer 800 tot 1 kg groenten, afhankelijk of je dit als bijgerecht of vegetarische maaltijd gaat serveren is dit genoeg voor 4 tot 6 personen.

Voor een vegetarische versie laat je de trassie weg, dit is namelijk een garnalenpasta. Je kunt eventueel ook meer bouillon toevoegen en deze sajoer lodeh serveren als soep.

Recept sajoer lodeh
Sajoer lodeh ingrediënten

Ingrediënten

6 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 04-03-2024, dit recept is voor 6 personen en duurt 1 uur.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 26-04-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
25 minuten
Kooktijd
35 minuten
Totale tijd
1 uur

Voorbereiding – 10 minuten

Verdeel de bloemkool is roosjes, niet al te groot maar ook zeker niet te klein. Verwijder de uiteindes van de sperziebonen.

Snijd de witte kool in stukken van ongeveer 5 cm. Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd deze in grove stukken.

Schil de wortel en snijd deze in dikke plakken. Kneus de stengels citroengras en leg er een knoop in.

Boemboe maken – 15 minuten

Snijd de kemiri noten grof en rooster deze kort in een droge bakpan.

Pel de sjalotten en knoflooktenen en snijd deze grof. Schil de verse gember, laos en kurkuma en snijd deze grof.

Voor een mildere variant kun je eventueel de zaadlijsten van de rode peper verwijderen. Snijd deze ook grof.

Pureer de kemiri noten, sjalot, knoflook, rode peper, trassie, gember, laos en kurkuma. Dit kun je met een vijzel of kleine blender doen.

Je kunt eventueel een beetje olie toevoegen om het makkelijker te kunnen pureren. Voeg komijn en korianderzaad toe aan de boemboe.

Sajoer lodeh
Sajoer lodeh

Sajoer lodeh afmaken – 35 minuten

Verhit een aantal lepels kokosolie in een grote pan, dit kan een diepe bakpan of kookpan zijn.

Fruit de boemboe ongeveer 2 minuten. Voeg de groenten samen met de limoenblaadjes, citroengras en laurierblad toe en bak deze ongeveer 5 minuten lang, schep regelmatig om.

Schenk 400 ml kokosmelk, 400 ml groentebouillon en de santen erbij en breng aan de kook.

Plaats een deksel op de pan, zet het vuur laag zodra deze kookt en kook de groenten rustig gaar in ongeveer 20 minuten.

De exacte kooktijd is afhankelijk van het formaat van de groenten. Voeg een eetlepel tamarinde toe en verwijder de limoenblaadjes, laurierblad en citroengras.

Serveer de sajoer lodeh met rijst en seroendeng

Tips!

Wat is trassie?

Trassie is een gefermenteerde garnalenpasta welke wordt gemaakt door kleine garnaaltjes samen met zout te laten fermenteren in de zon. Het heeft een sterke geur en smaak, hierdoor heb je maar weinig nodig om je gerechten een authentieke Indonesische smaak te geven.

Trassie wordt ook wel eens benoemd als trassi, alterasi, terasie, kapi, kapiek, belacan, belachan, blachang, balachong, bagoong, alamang of gramagin. Allemaal benamingen in verschillende talen voor hetzelfde product.

Kun je trassie vervangen?

Je kunt trassie simpelweg weglaten voor een vegetarische of veganistische versie. Je kunt het eventueel vervangen door miso pasta, dit zal niet exact hetzelfde effect geven maar het komt iets in de buurt.

Wat is een boemboe?

Een boemboe is een kruidenmengsel, de kruiden worden fijngewreven met een vijzel zodat je een kruidenpasta overhoudt. Je kunt een boemboe ook met een kleine blender maken.

Meestal bestaat een boemboe uit ui (of sjalot), knoflook en gember. Hieraan worden andere smaakmakers toegevoegd afhankelijk van de smaak die je wilt bereiken, vaak is dit citroengras of chilipeper.

Wat is santen?

Santen is een kokoscrème en wordt ook wel 'blok santen' genoemd aangezien het geconcentreerde kokosmelk in de vorm van een blok is. Het wordt in kleine hoeveelheden gebruikt. 

Deze sterke kokosmelk wordt vaak gebruikt in de Indonesische keuken en smelt bij verhitting.

Wat vind je van dit recept?

5 waarderingen
😍
5
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
2 reacties op "Sajoer lodeh"
Lies Silvius zegt op 17-03-2024
Kun je boemboe ook kant en klaar als kruit kopen ?
Ohmydish zegt op 17-03-2024

Hi Lies, je kunt de boemboe voor het maken van sajoer lodeh ook kant-en-klaar kopen. Deze verkopen ze o.a. bij de toko van verschillende merken. Veel liefs, Véronique

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang de nieuwste recepten in je mailbox! Wil je net als 15.000+ anderen 2x per maand recepten in je inbox?

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.