Een Indiase pilav heet officieel kala chana pulao, ofwel rijst met zwarte kikkererwten en veel heerlijke kruiden. Makkelijk om te maken en een perfect Indiaas bijgerecht.
Een Indiase pilav is een heerlijk kruidig bijgerecht, heerlijk met bijvoorbeeld Indiase kip, een wortelsalade met kruiden en raita.
Zwarte kikkererwten zijn bij de meeste supermarkten te koop in kleine blikjes, maar je kunt eventueel ook gedroogde zwarte kikkererwten gebruiken en deze zelf gaar koken.
Voor een minder traditionele versie kun je ook gewone kikkererwten gebruiken, of laat ze volledig weg. Zwarte kikkererwten hebben een meer uitgesproken smaak die nootachtiger is dan de standaard kikkererwten die je gewend bent.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 06-06-2024, dit recept is voor 4 personen en duurt 40 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Pel de rode ui en snijd eventueel een aantal ringen voor de garnering. Snijd de rest van de ui fijn.
Verwijder de peulen van de kardemom en gebruik een vijzel om deze grof te malen.
Was de basmati rijst tot het water helder is. Giet de zwarte kikkererwten af en spoel deze eventueel onder stromend water af.
Verhit een scheutje olie of ghee in een diepe bakpan.
Bak de kaneelstok samen met de steranijs, kruidnagels en komijnzaadjes kort in de hete olie.
Bak de rode ui nog kort mee tot deze glazig is geworden.
Voeg de kardemom en 1 theelepel zout toe en bak nog kort mee.
Voeg de gewassen rijst samen met de kikkererwten en 400 ml water toe. Plaats een deksel op de pan en breng aan de kook.
Zodra het water kookt zet je het vuur laag en laat de rijst het water volledig opnemen. Dit zal ongeveer 15 minuten duren, afhankelijk van de rijst.
Zet het vuur uit, roer de rijst los en laat deze nog ongeveer 5 minuten staan met de deksel op de pan. Verwijder de kaneelstok, steranijs en kruidnagels.
Serveer de Indiase pilav met verse munt en eventueel rode ui als garnering. Eet smakelijk!
Wat zijn zwarte kikkererwten?
Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar zwarte kikkererwten worden geteeld, oa in India en Italië. Zwarte kikkererwten hebben een vollere nootachtige smaak dan standaard kikkererwten en ze zijn ontzettend rijk aan eiwitten.
Hoe lang kan ik Indiase pilav bewaren?
Je kunt Indiase pilav tot wel 3 dagen in de koelkast bewaren, je kunt deze gemakkelijk opwarmen in een scheutje extra olie of ghee.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.