Een zwarte bonenschotel uit de slowcooker is makkelijk om te maken omdat de slowcooker het werk voor je doet. Ideaal voor een drukke doordeweekse dag.
Een zwarte bonenschotel uit de slowcooker wordt gemaakt met veel kruiden, gehakt en bonen. Het heeft iets weg van chili con carne en is het lekkerste met rijst, avocado, bosui en zure room (of crème fraîche).
Je kunt deze zwarte bonenschotel ook zonder slowcooker maken, de kooktijd is dan een stuk korter. Je kunt deze dan in een braadpan maken en zal dan na ongeveer 1,5 uur al klaar zijn. De exacte kooktijd is dan afhankelijk van de bonen, hoe ouder de gedroogde bonen zijn hoe langer de kooktijd zal zijn.
Voor een vegetarische versie kun je het gehakt gemakkelijk weglaten (of vervangen door vegetarisch gehakt) en de runderbouillon vervangen door bijvoorbeeld paddenstoelenbouillon. Deze is namelijk krachtiger van smaak dan groentebouillon.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 21-07-2025, dit recept is voor 6 personen en duurt 8 uur 25 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 27-10-2025
Plaats de gedroogde zwarte bonen een nacht lang in koud water. Giet de zwarte bonen vervolgens af.
Pel de uien en knoflooktenen en snijd deze fijn.
Schil de wortelen en snijd deze in dunne plakjes. Was de bleekselderij stengels en snijd deze in vrij kleine stukjes.

Mocht je geen instantpot gebruiken kun je alles het beste eerst aanbakken in een bakpan en dan overplaatsen naar de slowcooker. Bij het gebruik van een instantpot kun je hiervoor de SAUTÉ functie gebruiken.
Verhit een scheutje olijfolie en fruit hierin de ui en knoflook tot de ui glazig is geworden.
Voeg het gehakt toe en bak dit rul. Bak de wortel en bleekselderij nog ongeveer 3 minuten mee en voeg dan komijn en korianderzaad toe en bak nog 1 minuut langer.
Verplaats het gekruide gehakt naar de slowcooker en voeg de zwarte bonen, koffie, cacaopoeder, laurierblad, runderbouillon en de tomaten toe. Breng het geheel op smaak met peper en zout en stel de slowcooker op de laagste stand in.
Laat de zwarte bonenschotel langzaam gaar worden in 8 uur.
Kook ondertussen de rijst in een pan of rijstkoker en snijd de bosui in ringen.
Roer eventueel af en toe door, maar dit is niet per se noodzakelijk. Breng nogmaals op smaak met peper en zout en serveer met rijst, bosui, crème fraîche (of zure room) en avocado. Eet smakelijk!
Moet ik gedroogde zwarte bonen altijd eerst weken?
Ja, gedroogde zwarte bonen kun je voor het beste resultaat altijd beter eerst minimaal 12 uur weken in koud water. Zo zullen ze gelijkmatiger en sneller gaar worden.
Kan ik de zwarte bonenschotel ook zonder slowcooker maken?
Je kunt de zwarte bonenschotel ook zachtjes laten sudderen in een braadpan i.p.v. slowcooker. De bonen zullen dan ongeveer na 2 uur sudderen volledig gaar zijn. Doordat het vocht in een pan sneller zal verdampen heb je eventueel iets meer bouillon nodig.
Per 1 persoonsportie / stuk:
| Hoeveelheid | Ingrediënt | Allergenen | Kcal | Koolhydraten | Koolhydraten waarvan suikers | Vet | Vet waarvan verzadigd | Eiwit | Vezels | Natrium | Ijzer | Calcium | Magnesium | Kalium | Fosfor | Koper | Zink | Jodium | Seleen | Vitamine C | Vitamine D | Vitamine A | Vitamine B1 | Vitamine B2 | Vitamine B6 | Vitamine B12 | Vitamine B11 | Vitamine E | Vitamine K | Vitamine K1 | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 50 | gram | gedroogde zwarte bonen | sulfiet | 77.00 | 12.00 g | - | 0.25 g | - | 4.50 g | 4.25 g | 0.50 mg | 1.05 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
| 66.67 | gram | gehakt | 139.33 | 0.53 g | - | 9.73 g | 4.93 g | 12.73 g | - | 46.67 mg | 0.27 mg | 6.67 mg | 13.33 mg | 200.00 mg | 120.00 mg | - | 3.20 mg | - | - | 13.33 mg | - | - | 0.02 mg | 0.05 mg | 0.11 mg | - | - | - | - | - | |
| olijfolie | 1.35 | - | - | 0.15 g | 0.02 g | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |||
| 0.33 | uien | 15.00 | 2.54 g | 2.54 g | 0.08 g | 0.04 g | 0.50 g | 1.04 g | 3.75 mg | 0.21 mg | 12.50 mg | 4.17 mg | 72.92 mg | 17.50 mg | 0.03 mg | 0.33 mg | - | - | 2.71 mg | - | - | 0.01 mg | 0.01 mg | 0.05 mg | - | 4.17 µg | - | - | - | ||
| 0.5 | knoflooktenen | 4.90 | 0.98 g | 0.03 g | - | - | 0.21 g | 0.07 g | 0.14 mg | 0.05 mg | 5.95 mg | 0.70 mg | 21.00 mg | 4.55 mg | 0.01 mg | 0.03 mg | 0.05 µg | - | 0.49 mg | - | - | 0.01 mg | - | 0.01 mg | - | 0.14 µg | - | - | - | ||
| 0.67 | wortelen | 7.20 | 1.25 g | 1.17 g | - | - | 0.21 g | 0.77 g | 8.00 mg | 0.08 mg | 8.00 mg | 1.60 mg | 48.00 mg | 10.67 mg | - | 0.03 mg | - | - | 0.53 mg | - | 0.29 mg | 0.01 mg | 0.01 mg | 0.01 mg | - | 4.00 µg | - | - | - | ||
| 0.5 | bleekselderij stengels | selderij | 5.95 | 1.23 g | - | 0.04 g | - | 0.25 g | 0.56 g | 49.00 mg | 0.14 mg | 28.00 mg | 3.50 mg | 140.00 mg | 14.00 mg | - | 0.04 mg | - | - | 10.50 mg | - | 0.18 mg | 0.02 mg | 0.04 mg | 0.02 mg | - | 4.20 µg | - | - | - | |
| 0.17 | theelepel | gemalen komijnzaad | 2.13 | 0.17 g | - | 0.11 g | 0.01 g | 0.09 g | 0.05 g | 0.85 mg | - | 4.50 mg | - | 9.00 mg | 0.33 mg | - | - | - | - | 0.04 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
| 0.33 | theelepeltjes | gemalen korianderzaad | 2.98 | 0.54 g | - | 0.18 g | 0.02 g | 0.12 g | 0.42 g | 0.35 mg | 0.16 mg | 7.09 mg | 3.30 mg | 12.67 mg | 2.99 mg | 0.02 mg | 0.05 mg | - | - | 0.21 mg | - | - | - | - | 0.01 mg | - | 0.10 µg | 0.02 mg | 3.10 µg | - | |
| 10 | ml | sterke koffie | - | - | - | - | - | - | 0.01 g | 0.10 mg | 0.02 mg | 0.50 mg | 0.60 mg | 4.00 mg | 0.40 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
| 0.17 | eetlepel | cacao | 6.85 | 0.18 g | 0.04 g | 0.41 g | 0.23 g | 0.33 g | 0.57 g | 1.50 mg | 0.21 mg | 1.92 mg | 8.67 mg | 25.00 mg | 10.93 mg | 0.07 mg | 0.06 mg | - | - | - | - | - | 0.02 mg | - | - | - | 0.47 µg | - | - | - | |
| 66.67 | gram | tomaten | 12.67 | 1.93 g | 1.93 g | 0.13 g | - | 0.67 g | 0.67 g | 5.33 mg | - | 9.33 mg | 6.67 mg | 198.00 mg | 17.33 mg | 0.03 mg | 0.07 mg | - | - | 14.00 mg | - | 0.03 mg | 0.03 mg | 0.01 mg | 0.05 mg | - | 4.67 µg | 0.33 mg | 5.00 µg | - | |
| 0.17 | laurierblad | 0.52 | 0.12 g | - | 0.01 g | - | 0.01 g | 0.04 g | 0.08 mg | 0.07 mg | 1.39 mg | 0.20 mg | 0.88 mg | 0.19 mg | - | - | - | - | 0.08 mg | - | - | - | - | - | - | 0.30 µg | 0.01 mg | - | - | ||
| 50 | ml | runderbouillon | selderij | 3.00 | 0.05 g | - | 0.25 g | 0.15 g | 0.25 g | - | 185.00 mg | 0.10 mg | 2.00 mg | 0.25 mg | 2.00 mg | 1.50 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
| peper en zout | 2.93 | 0.76 g | 0.01 g | 0.04 g | 0.02 g | 0.12 g | 0.30 g | 226.09 mg | 0.06 mg | 2.67 mg | 0.89 mg | 7.39 mg | 1.01 mg | 0.01 mg | 0.01 mg | 0.34 µg | 0.01 µg | 0.89 mg | - | - | - | - | - | - | 0.12 µg | 0.05 mg | 1.91 µg | - | |||
| 0.33 | bosuien | 3.20 | 0.63 g | 0.23 g | 0.02 g | - | 0.18 g | 0.26 g | 1.60 mg | 0.14 mg | 7.20 mg | 2.00 mg | 27.60 mg | 2.90 mg | 0.01 mg | 0.03 mg | - | 0.07 µg | 1.80 mg | - | 58.50 mg | - | - | 0.02 mg | - | 6.40 µg | 0.06 mg | 20.70 µg | - | ||
| 1 | eetlepel | crème fraîche of zure room | melk | 67.20 | 0.40 g | 0.10 g | 7.20 g | 4.20 g | 0.50 g | - | 5.00 mg | - | 14.00 mg | 2.00 mg | 20.00 mg | 12.00 mg | - | 0.04 mg | - | - | 0.20 mg | 0.18 mg | 0.06 mg | - | 0.02 mg | - | 0.04 µg | 0.40 µg | - | - | - |
| 0.33 | avocado's | 94.00 | 0.75 g | 0.70 g | 9.05 g | 1.90 g | 1.30 g | 3.20 g | 2.50 mg | 0.20 mg | 5.00 mg | 15.00 mg | 225.00 mg | 15.00 mg | 0.20 mg | 0.30 mg | - | - | 1.50 mg | - | - | 0.04 mg | 0.05 mg | 0.20 mg | - | 5.00 µg | - | - | - | ||
| 100 | gram | rijst | 96.00 | 20.00 g | - | 0.40 g | 0.10 g | 2.50 g | 0.80 g | 3.00 mg | 0.30 mg | 6.00 mg | 10.00 mg | 60.00 mg | 40.00 mg | 0.06 mg | 0.50 mg | - | - | - | - | - | 0.03 mg | 0.02 mg | 0.10 mg | - | 20.00 µg | - | - | - | |
| 542.21 | 44.06 g | 6.75 g | 28.06 g | 11.62 g | 24.48 g | 13.01 g | 539.46 mg | 3.06 mg | 122.71 mg | 72.87 mg | 1073.46 mg | 271.30 mg | 0.44 mg | 4.68 mg | 0.40 µg | 0.09 µg | 46.28 mg | 0.18 mg | 59.06 mg | 0.20 mg | 0.22 mg | 0.61 mg | 0.04 µg | 49.96 µg | 0.49 mg | 30.71 µg | - | ||||
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!