Zweedse saffraanbroodjes

(5)

Deze Zweese saffraanbroodjes ken je misschien wel onder de namen lussebullar of lussekatter. Een zoet broodje met de smaak en kleur van saffraan, een echte aanrader.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 27-12-2022, dit recept is voor 10 personen en duurt 1 uur 5 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 28-04-2023

Kooktijd 1 uur 5 minuten Aantal personen 10 personen Categorie Hapjes en snacks
Zweedse saffraanbroodjes

Ingrediënten


  • 400 ml lauwwarme melk + extra
  • 1 gram saffraandraadjes
  • pakje verse gist (42 gram)
  • 140 gram roomboter
  • 80 gram suiker
  • 1 eidooier
  • 800 gram bloem
  • flinke snuf zout
  • handvol rozijnen

Kookgerei nodig


  • kleine kom
  • kleine lepel
  • maatbeker
  • vork
  • kleine sauspan of magnetron
  • elektrische mixer of kneed het deeg met de han
  • schone theedoek
  • oven
  • grote bakplaat bekleed met bakpapier

Zweedse saffraanbroodjes Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 1 uur 5 minuten Aantal personen 10 personen Categorie Hapjes en snacks

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/zweedse-saffraanbroodjes


Voorbereiding – 20 minuten + wachttijd

Plaats de saffraan in een klein kommetje en druk deze fijn met de achterkant van een lepeltje. Voeg hier een beetje lauwwarme melk aan toe en laat dit dan 10 minuten staan zodat de kleur goed vrijkomt.

Los de gist op in de resterende lauwwarme melk en laat dit ook 10 minuten staan, tot het gaat schuimen. Smelt de boter en laat deze dan een beetje afkoelen.

Zweedse saffraanbroodjes
Zweedse saffraanbroodjes

Meng de gesmolten boter samen met 80 gram suiker en voeg hier het gistmengsel en de saffraan-melk aan toe. Voeg een eidooier toe en voeg dan terwijl je blijft kneden geleidelijk de bloem en een snuf zout toe.

Blijf kneden tot het een elastisch en soepel deeg is. Vorm een deegbal, plaats deze terug in de kom en dek af met een schone theedoek. Laat het deeg op een warme plek een uur lang rijzen, of tot het verdubbeld is.

De Zweedse saffraanbroodjes afmaken – 45 minuten + wachttijd

Verdeel het deeg in 8 gelijke delen, verdeel elk deel vervolgens in 4 kleinere delen. Rol elk deel tot een lange dunne rol, je hoeft hiervoor geen tot heel weinig bloem te gebruiken op het aanrecht aangezien het niet zal plakken.

Zweedse saffraanbroodjes maken - stap 1
Zweedse saffraanbroodjes maken - stap 1

Rol beide kanten voorzichtig naar het midden toe, doe dit niet te strak. Verplaats de S broodjes dan naar een bakplaat bekleed met bakpapier.

Zweedse saffraanbroodjes maken - stap 2
Zweedse saffraanbroodjes maken - stap 2
Zweedse saffraanbroodjes maken - stap 3
Zweedse saffraanbroodjes maken - stap 3

Herhaal dit voor al het deeg, je kunt van het deeg 32 kleine broodjes maken. Druk 2 rozijnen in de broodjes en dek af met een theedoek. Laat de broodjes nogmaals een half uur rijzen en verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden Celsius.

Zweedse saffraanbroodjes maken - stap 4
Zweedse saffraanbroodjes maken - stap 4

Besmeer de broodjes na het rijzen in met een laagje melk en bak ze dan mooi goudbruin in ongeveer 10 minuten. De exacte baktijd is afhankelijk van de oven en de dikte van de broodjes.

De broodjes zijn het lekkerste als deze nog warm zijn, dus serveer ze bij voorkeur direct. Geniet ervan!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 27-12-2022, dit recept is voor 10 personen en duurt 1 uur 5 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 28-04-2023


Waardeer dit recept!
5 stemmen

Zweedse saffraanbroodjes: Veel gestelde vragen

Welke saffraan voor lussebullar?

Behalve saffraandraadjes kun je ook saffraanpoeder gebruiken. Je kunt saffraan in de meeste supermarkten kopen, tijdens de feestdagen zijn ze vaak ook tegen betere prijzen te koop bij sommige suoermarkten en de toko.

Kan ik ook gedroogde gist gebruiken?

Je kunt de verse gist vervangen door droge gist, gebruik hiervoor 14 gram droge gist.

Kan ik de lussebullar invriezen?

Je kunt lussebullar prima invriezen, warm ze na het ontdooien even kort op in de oven of magnetron.

0 reacties op Zweedse saffraanbroodjes

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.