Deze ovenschotel met gehakt en zoete aardappelpuree is een heerlijk herfstgerecht die je huis vult met de warme geur van comfort food tijdens een koude dag.
Een heerlijke ovenschotel met gehakt en zoete aardappelpuree die een extra herfst tintje krijgt door het gebruik van kastanjechampignons en champignonbouillon.
Een romige puree die heerlijk zacht is door de textuur van zoete aardappel en een tikkeltje zoet van smaak. Dit past perfect bij de volle smaak van champignons, knoflook en linzen.
Voor een snellere versie gebruik je voorgekookte linzen, hierdoor hoef je geen vocht toe te voegen aan het gehakt mengsel en hoef je niet te wachten tot dit is verdampt. Je kunt de gedroogde linzen eventueel ook apart koken en deze zonder extra vocht toevoegen aan het gehakt, maar door het sudderen in het gehakt en champignonbouillon wordt het mengsel extra smaakvol.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 29-10-2024, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 03-11-2024
Pel de ui en knoflooktenen en snijd deze fijn.
Schil de wortel en rasp deze grof.
Maak de champignons schoon met een champignonborstel of stuk keukenpapier. Snijd de champignons in plakjes.
Vul een middelgrote pan met water, zout en een takje salie en breng aan de kook.
Verhit een scheut olijfolie in een diepe bakpan en bak de champignons tot deze bruin zijn geworden.
Voeg de ui en knoflook toe en bak deze tot de ui glazig is geworden.
Bak het gehakt rul samen met de geraspte wortel.
Schenk 400 ml champignonbouillon samen met de gedroogde linzen erbij en kook deze gaar op middelhoog vuur. Het gehaktmengsel is goed als de linzen gaar zijn en het vocht is verdampt.
Schil ondertussen de zoete aardappel en snijd deze in grove stukken. Kook de zoete aardappel gaar in het kokende water met salie. De exacte kooktijd is afhankelijk van de grootte van de stukken zoete aardappel.
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Giet de zoete aardappel af zodra zacht is geworden, verwijder het takje salie en pureer de zoete aardappel. Maak deze smeuïg met een klontje boter en breng op smaak met peper en zout.
Breng het gehakt op smaak met sambal, ketjap, peper en zout en verdeel dit over een ovenschaal.
Verdeel de zoete aardappelpuree erover en bestrooi met een laagje paneermeel. Leg her en der een klein klontje boter en salieblaadjes.
Bak de ovenschotel met gehakt en zoete aardappelpuree mooi goudbruin in ongeveer 20 minuten. De exacte baktijd is o.a. afhankelijk van de oven, eet smakelijk!
Kan ik voorgekookte linzen gebruiken?
Je kunt de gedroogde linzen eventueel vervangen door voorgekookte linzen. Je hoeft dan geen vocht toe te voegen aan het gehakt mengsel om de linzen te garen, maar verkruimel dan enkel een bouillonblokje door het gehakt.
Kan ik de zoete aardappel vervangen?
Je kunt de zoete aardappel eventueel vervangen door aardappelpuree of pompoenpuree.
Per 1 persoonsportie:
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.