Deze ovenschotel met prei en gehakt is heerlijk met een laag romige aardappelpuree en zit bomvol groenten. De kruiden geven deze ovenschotel extra veel smaak en de krokante laag kaas maakt 'm helemaal af!
Een ovenschotel met prei en gehakt is het hele jaar door lekker. De kruidige gehakt vulling zit bomvol groenten en is een heerlijke doordeweekse maaltijd.
Het heeft even tijd nodig voor de aardappelen gaar zijn voor de aardappelpuree, maar je kunt de tijd verkorten door eventueel kant-en-klare aardappelpuree te gebruiken.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 22-04-2024, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur 20 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 16-11-2024
Schil de aardappelen en snijd deze in grove stukken. Plaats deze in een pan met water en zout en breng aan de kook.
Kook de aardappelen gaar in ongeveer 20 minuten, afhankelijk van de grootte van de aardappelen.
Was ondertussen de prei goed en snijd deze in dunne ringen. Pel de knoflooktenen en snijd deze fijn.
Verwijder de zaadlijsten van de paprika's, was deze en snijd in kleine blokjes.
Verhit een scheut olijfolie in een grote bakpan en bak hierin het gehakt enkele minuten.
Zodra het gehakt bijna rul is voeg je de prei, paprika en knoflook toe en bak het geheel nog ongeveer 5 minuten lang op hoog vuur.
Wanneer de prei veel vocht heeft vrijgegeven, kun je het geheel het beste even in een vergiet plaatsen om het vocht te verwijderen.
Plaats de vulling dan terug in de pan en bak dit nog enkele minuten op hoog vuur.
Breng op smaak met kerrie, ketjap, sambal, peper en zout. Verdeel het gehakt mengsel over de bodem van een ovenschaal.
Giet de aardappelen af en pureer deze tot een gladde puree.
Maak de puree smeuïg met een klont boter en een scheut melk. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de aardappelpuree over het gehakt en maak af met een laag Gruyère kaas.
Bak de ovenschotel mooi goudbruin in ongeveer een half uur, de exacte tijd is afhankelijk van de oven. Eet smakelijk!
Welke groenten in een ovenschotel met gehakt?
Je kunt verschillende soorten groenten toevoegen aan het gehakt voor een ovenschotel. Denk hierbij naast prei en gehakt ook eens aan bloemkool, sperziebonen of broccoli.
Kan ik de ovenschotel vooraf maken?
Je kunt de ovenschotel vooraf maken en bijvoorbeeld een dag later pas bakken in de oven.
Per 1 persoonsportie:
Hoeveelheid | Ingrediënt | Allergenen | Kcal | Koolhydraten | Koolhydraten waarvan suikers | Vet | Vet waarvan verzadigd | Eiwit | Vezels | Natrium | Ijzer | Calcium | Magnesium | Kalium | Fosfor | Koper | Zink | Jodium | Seleen | Vitamine C | Vitamine D | Vitamine A | Vitamine B1 | Vitamine B2 | Vitamine B6 | Vitamine B12 | Vitamine B11 | Vitamine E | Vitamine K | Vitamine K1 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
175 | gram | prei | 52.50 | 7.00 g | 5.25 g | 0.53 g | - | 3.15 g | 4.38 g | 8.75 mg | 1.75 mg | 105.00 mg | 17.50 mg | 437.50 mg | 52.50 mg | 0.04 mg | 0.53 mg | - | - | 43.75 mg | - | 0.16 mg | 0.21 mg | 0.07 mg | 0.44 mg | - | 105.00 µg | - | - | - | |
100 | gram | paprika | 26.00 | 4.50 g | 3.50 g | - | - | 1.00 g | 2.00 g | 10.00 mg | 0.40 mg | 20.00 mg | 10.00 mg | 350.00 mg | 5.00 mg | 0.03 mg | 0.25 mg | - | - | 150.00 mg | - | 0.09 mg | 0.03 mg | 0.06 mg | 0.15 mg | - | 50.00 µg | - | - | - | |
100 | gram | gehakt | 209.00 | 0.80 g | - | 14.60 g | 7.40 g | 19.10 g | - | 70.00 mg | 0.40 mg | 10.00 mg | 20.00 mg | 300.00 mg | 180.00 mg | - | 4.80 mg | - | - | 20.00 mg | - | - | 0.03 mg | 0.07 mg | 0.17 mg | - | - | - | - | - | |
0.75 | knoflooktenen | 7.35 | 1.47 g | 0.05 g | 0.01 g | - | 0.32 g | 0.10 g | 0.21 mg | 0.07 mg | 8.92 mg | 1.05 mg | 31.50 mg | 6.83 mg | 0.01 mg | 0.05 mg | 0.08 µg | - | 0.74 mg | - | - | 0.01 mg | - | 0.02 mg | - | 0.21 µg | - | - | - | ||
olijfolie | 2.03 | - | - | 0.23 g | 0.03 g | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |||
0.5 | theelepeltjes | kerrie | 3.25 | 0.36 g | - | 0.12 g | - | 0.13 g | 0.12 g | 9.00 mg | 0.30 mg | 5.00 mg | - | 12.00 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
1 | eetlepel | ketjap manis | soja, gluten | 53.20 | 12.40 g | 11.20 g | 0.02 g | - | 0.70 g | - | 880.00 mg | 1.00 mg | 12.00 mg | 8.00 mg | 100.00 mg | 10.00 mg | 0.02 mg | 0.04 mg | - | - | - | - | - | 0.01 mg | 0.02 mg | - | - | 1.60 µg | - | - | - |
0.5 | theelepeltjes | sambal brandal | schaaldieren | 8.30 | 0.29 g | 0.03 g | 0.72 g | 0.11 g | 0.29 g | 0.13 g | 0.01 mg | 0.09 mg | 0.04 mg | 0.02 mg | 0.03 mg | 0.05 mg | 0.02 mg | 0.03 mg | - | 0.03 µg | 0.04 mg | - | - | 0.01 mg | 0.01 mg | 0.03 mg | - | 0.02 µg | 0.02 mg | 0.03 µg | - |
175 | gram | kruimige aardappelen | 143.50 | 29.75 g | - | 0.18 g | - | 3.50 g | 4.38 g | 5.25 mg | 0.88 mg | 15.75 mg | 35.00 mg | 770.00 mg | 87.50 mg | 0.18 mg | 0.53 mg | - | - | 14.00 mg | - | - | 0.14 mg | 0.09 mg | 0.44 mg | - | 15.75 µg | - | - | - | |
0.25 | klont | boter | melk | 27.56 | 0.03 g | 0.03 g | 3.09 g | 2.03 g | 0.03 g | - | 0.19 mg | - | 0.49 mg | 0.08 mg | 0.56 mg | 0.75 mg | - | - | - | - | - | 0.05 mg | 0.04 mg | - | - | - | - | - | - | - | - |
0.25 | scheut | melk | melk | 4.65 | 0.32 g | 0.32 g | 0.26 g | 0.16 g | 0.28 g | - | 3.30 mg | - | 9.00 mg | 0.75 mg | 12.00 mg | 7.43 mg | - | 0.04 mg | - | - | 0.15 mg | 0.01 mg | - | - | 0.01 mg | - | 0.03 µg | 0.30 µg | - | - | - |
peper en zout | 4.39 | 1.13 g | 0.01 g | 0.06 g | 0.02 g | 0.18 g | 0.44 g | 339.13 mg | 0.09 mg | 4.00 mg | 1.33 mg | 11.09 mg | 1.51 mg | 0.01 mg | 0.01 mg | 0.52 µg | 0.02 µg | 1.34 mg | - | - | - | - | 0.01 mg | - | 0.18 µg | 0.08 mg | 2.86 µg | - | |||
37.5 | gram | gruyère kaas | melk | 154.13 | 0.38 g | 0.38 g | 12.19 g | 7.88 g | 11.06 g | - | 150.00 mg | 0.08 mg | 356.25 mg | 11.25 mg | 30.00 mg | 225.00 mg | 0.22 mg | 1.13 mg | - | - | - | 0.22 mg | 0.15 mg | 0.02 mg | 0.11 mg | 0.03 mg | 0.75 µg | 3.75 µg | - | - | - |
695.86 | 58.43 g | 20.76 g | 31.99 g | 17.62 g | 39.72 g | 11.54 g | 1475.84 mg | 5.06 mg | 546.45 mg | 104.97 mg | 2054.68 mg | 576.56 mg | 0.52 mg | 7.40 mg | 0.60 µg | 0.05 µg | 230.01 mg | 0.28 mg | 0.44 mg | 0.46 mg | 0.44 mg | 1.28 mg | 0.78 µg | 176.80 µg | 0.10 mg | 2.90 µg | - |
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.