Deze champignon en aardappel ovenschotel is een makkelijke doordeweekse maaltijd bomvol smaak. Heerlijk met spekjes en kaas, maar voor een vegetarische maaltijd laat je de spekjes weg.
Een champignon en aardappel ovenschotel is stevig van textuur en hartig van smaak, extra lekker met gebakken champignons en een romige vulling met kaas.
Je kunt er eventueel een frisse salade bij serveren voor een complete maaltijd die perfect is tijdens een doordeweekse dag. Ook lekker als bijgerecht in een kleinere portie met bijvoorbeeld een stukje vlees of vis.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 27-05-2025, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 07-07-2025
Vul een middelgrote pan met water en een snuf zout en breng aan de kook.
Schil de aardappelen en snijd deze in plakken. Kook de plakken aardappel tot deze bijna helemaal gaar zijn, de exacte kooktijd is afhankelijk van de dikte van de plakken.
Pel ondertussen de ui en knoflooktenen en snijd deze fijn.
Maak de champignons schoon met een champignonborstel of stuk keukenpapier en snijd de champignons in plakjes.
Verhit een scheut olijfolie in een grote bakpan en bak hierin een deel van de champignons tot deze mooi bruin zijn. Bak niet alle champignons tegelijk, dan zullen ze namelijk niet mooi bakken.
Haal de gebakken champignons uit de pan en herhaal tot alle champignons mooi gebakken zijn.
Verhit de grote bakpan opnieuw en bak hierin de spekjes ongeveer 3 minuten.
Voeg de ui en knoflook toe en bak tot de ui glazig is geworden. Voeg de champignons opnieuw toe en breng op smaak met peper en zout.
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en vet een ovenschaal in met boter of olie.
Verdeel de helft van de aardappel plakjes over een grote ovenschaal en verdeel hier het champignon mengsel over. Verdeel dan de andere helft van de aardappelen over de champignons en zorg ervoor dat de bovenkant zo vlak mogelijk is.
Klop 2 eieren los samen met 200 ml room en 50 gram Parmezaanse kaas. Breng op smaak met peper en zout, maar houd er rekening mee dat de kaas en spek ook al zout is.
Schenk het roommengsel over de ovenschotel en verdeel een beetje extra geraspte kaas over de bovenkant.
Bak de champignon en aardappel ovenschotel gaar en mooi goudbruin in ongeveer 20 - 25 minuten, de exacte baktijd is o.a. afhankelijk van de oven. Garneer eventueel met verse peterselie, eet smakelijk!
Kan ik de champignon aardappel ovenschotel vooraf maken?
Je kunt de ovenschotel vooraf maken en later pas bakken. Je kunt de ovenschotel ook bakken en dan opnieuw opwarmen, dek deze dan wel eerst af met aluminiumfolie zodat de bovenkant niet zal verbranden.
Welke aardappelen voor een ovenschotel?
Voor het maken van een ovenschotel kun je het beste vastkokende aardappelen gebruiken, deze blijven namelijk stevig i.p.v. dat ze uit elkaar zullen vallen.
Per 1 persoonsportie / stuk:
Hoeveelheid | Ingrediënt | Allergenen | Kcal | Koolhydraten | Koolhydraten waarvan suikers | Vet | Vet waarvan verzadigd | Eiwit | Vezels | Natrium | Ijzer | Calcium | Magnesium | Kalium | Fosfor | Koper | Zink | Jodium | Seleen | Vitamine C | Vitamine D | Vitamine A | Vitamine B1 | Vitamine B2 | Vitamine B6 | Vitamine B12 | Vitamine B11 | Vitamine E | Vitamine K | Vitamine K1 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
187.5 | gram | vastkokende aardappelen | 153.75 | 31.88 g | - | 0.19 g | - | 3.75 g | 4.69 g | 5.63 mg | 0.94 mg | 16.88 mg | 37.50 mg | 825.00 mg | 93.75 mg | 0.19 mg | 0.56 mg | - | - | 15.00 mg | - | - | 0.15 mg | 0.09 mg | 0.47 mg | - | 16.88 µg | - | - | - | |
125 | gram | champignons | 20.00 | 0.38 g | 0.25 g | - | - | 3.38 g | 3.13 g | 10.00 mg | 1.50 mg | 10.00 mg | 13.75 mg | 531.25 mg | 156.25 mg | 0.75 mg | 0.50 mg | - | - | 6.13 mg | - | - | 0.13 mg | 0.55 mg | 0.08 mg | - | 37.50 µg | - | - | - | |
50 | gram | gerookte spekjes | 250.00 | - | - | 20.00 g | 7.50 g | 12.50 g | - | 1000.00 mg | 0.75 mg | 10.00 mg | 10.00 mg | 150.00 mg | 100.00 mg | 0.05 mg | 0.50 mg | - | 7.50 µg | - | - | 25.00 mg | 0.15 mg | 0.20 mg | 0.25 mg | 0.75 µg | 5.00 µg | 0.50 mg | 0.50 µg | - | |
0.25 | ui | 11.25 | 1.91 g | 1.91 g | 0.06 g | 0.03 g | 0.38 g | 0.78 g | 2.81 mg | 0.16 mg | 9.38 mg | 3.13 mg | 54.69 mg | 13.13 mg | 0.03 mg | 0.25 mg | - | - | 2.03 mg | - | - | 0.01 mg | 0.01 mg | 0.04 mg | - | 3.13 µg | - | - | - | ||
0.75 | knoflooktenen | 7.35 | 1.47 g | 0.05 g | 0.01 g | - | 0.32 g | 0.10 g | 0.21 mg | 0.07 mg | 8.92 mg | 1.05 mg | 31.50 mg | 6.83 mg | 0.01 mg | 0.05 mg | 0.08 µg | - | 0.74 mg | - | - | 0.01 mg | - | 0.02 mg | - | 0.21 µg | - | - | - | ||
50 | ml | room | melk | 168.50 | 1.40 g | 1.40 g | 18.00 g | 10.00 g | 1.00 g | - | 17.50 mg | - | 37.50 mg | 5.00 mg | 47.50 mg | 30.00 mg | 0.01 mg | 0.10 mg | - | - | 0.50 mg | 0.45 mg | 0.18 mg | 0.01 mg | 0.05 mg | 0.02 mg | 0.10 µg | 1.50 µg | - | - | - |
0.5 | eieren | ei | 43.20 | 0.33 g | 0.06 g | 3.00 g | 0.75 g | 3.75 g | - | 36.00 mg | 0.54 mg | 15.00 mg | 3.00 mg | 39.00 mg | 54.00 mg | 0.02 mg | 0.39 mg | 10.50 µg | 9.21 µg | - | 0.54 mg | 0.06 mg | 0.03 mg | 0.09 mg | 0.05 mg | 0.69 µg | 18.00 µg | 0.33 mg | 0.08 µg | - | |
12.5 | gram | geraspte parmezaanse kaas | melk | 52.75 | 0.25 g | 0.23 g | 3.56 g | 2.25 g | 5.00 g | - | 125.00 mg | 0.15 mg | 125.00 mg | 5.75 mg | 15.00 mg | 112.50 mg | 0.06 mg | 0.75 mg | - | - | - | 0.06 mg | 0.04 mg | - | 0.08 mg | 0.01 mg | 0.25 µg | 1.25 µg | - | - | - |
peper en zout | 4.39 | 1.13 g | 0.01 g | 0.06 g | 0.02 g | 0.18 g | 0.44 g | 339.13 mg | 0.09 mg | 4.00 mg | 1.33 mg | 11.09 mg | 1.51 mg | 0.01 mg | 0.01 mg | 0.52 µg | 0.02 µg | 1.34 mg | - | - | - | - | 0.01 mg | - | 0.18 µg | 0.08 mg | 2.86 µg | - | |||
olijfolie | 2.03 | - | - | 0.23 g | 0.03 g | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |||
713.22 | 38.74 g | 3.90 g | 45.10 g | 20.59 g | 30.25 g | 9.14 g | 1536.28 mg | 4.20 mg | 236.67 mg | 80.51 mg | 1705.02 mg | 567.96 mg | 1.13 mg | 3.12 mg | 11.09 µg | 16.73 µg | 25.73 mg | 1.05 mg | 25.27 mg | 0.49 mg | 1.07 mg | 0.93 mg | 1.79 µg | 83.64 µg | 0.91 mg | 3.44 µg | - |
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!