Giouvetsi (youvetsi) is een Griekse ovenschotel met stoofvlees en kritharaki, een Griekse pasta die iets weg heeft van de bekende orzo. Extra lekker met feta en een smaakvolle tomatensaus.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 26-04-2023, dit recept is voor 4 personen en duurt 2 uur.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 12-11-2024
Snijd het stoofvlees indien nodig in kleinere blokjes. Verwijder eventueel overtollig vet en spieren, maar onthoud dat vet juist extra smaak geeft. Bestrooi het vlees met zwarte peper en zout.
Pel de ui en knoflooktenen en snijd deze fijn.
Verhit een braadpan op hoog vuur en verhit een scheut olijfolie. Bak het stoofvlees mooi bruin aan alle kanten en bak de ui en knoflook nog 2 minuten mee.
Voeg een eetlepel tomatenpuree samen met 2 laurierblaadjes, 1 theelepel suiker, 1 theelepel oregano en 1 kaneelstok toe.
Bak het geheel een minuut langer en voeg een blik tomatenblokjes toe samen met 200 ml water. Roer goed door en zet het vuur laag, laat het ongeveer 30 minuten zachtjes sudderen.
Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden Celsius.
Voeg de kritharaki pasta toe aan het stoofvlees, roer goed door en breng op smaak met peper en zout. Verdeel over de ovenschaal en schenk hier kokend water overheen tot het geheel net onder water staat.
Bak de giouvetsi in de oven voor ongeveer een half uur, roer af en toe door en controleer of het water is verdampt en de pasta en het vlees gaar zijn geworden. Wanneer het vlees of de pasta nog niet gaar is, kun je eventueel een beetje extra water toevoegen.
Wanneer de pasta en het vlees gaar zijn, haal je de ovenschaal uit de oven en roer er een beetje feta doorheen en verdeel de rest over de bovenkant.
Maak af met de geraspte kaas en bak de giouvetsi nogmaals 10 tot 15 minuten in de oven tot de kaas mooi goudbruin is. Serveer bijvoorbeeld met een Griekse salade, eet smakelijk!
Welke kaas voor giouvetsi?
Voor giouvetsi worden 2 soorten kaas gebruikt, feta en kefalograviera. Dit is een harde Griekse kaas gemaakt van schapen- en geitenmelk. Deze kun je eventueel vervangen door manchego of een andere stevige smaakvolle kaas zoals Comté of een licht pittige Gouda.
Kan ik de kritharaki pasta vervangen?
Je kunt de Griekse kritharaki pasta eventueel vervangen door orzo.
Per 1 persoonsportie:
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.