Ohmydish.nl


Ovenschotel met spitskool, gehakt en knolselderij

Een overheerlijke ovenschotel met spitskool, gehakt en knolselderij. Heerlijk als het buiten koud is en boordevol groenten, kruiden en bovenal smaakvol!

Ovenschotel met spitskool, gehakt en knolselderij
1 uur 10 minuten 4 personen Hoofdgerechten
Ovenschotel met spitskool, gehakt en knolselderij

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 500 gram gehakt
  • 1 ui
  • 2 knoflooktenen
  • 2 theelepels kerrie poeder
  • 2 eetlepels Dijon mosterd
  • 1 (rode) spitskool
  • 4 kruidnagels
  • 2 steranijs
  • snuf gemalen nootmuskaat
  • 1/2e knolselderij
  • ongeveer 100 gram geraspte kaas
  • scheut melk
  • boter
  • olijfolie
  • peper en zout naar smaak
Ovenschotel met spitskool, gehakt en knolselderij ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • mandoline of snijmachine
  • snijplank & koksmes
  • braadpan met deksel
  • houten lepel
  • grote bakpan
  • kleine pan
  • stamper, vork of fijne zeef met een grote lepel
  • oven
  • grote ovenschaal

Bereiden

1 uur 10 minuten 4 personen Hoofdgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/ovenschotel-met-spitskool-gehakt-en-knolselderij


Voorbereiding -- 30 minuten

Snijd de spitskool fijn, dit kun je het makkelijkste doen met een mandoline, snijmachine of koksmes. Hoe fijner je deze zult snijder, hoe sneller de spitskool gaar zal zijn. 

Verhit een klont boter in een braadpan en bak hierin de spitskool ongeveer 10 minuten. Roer deze regelmatig door en voeg de steranijs en kruidnagels toe. 

Schenk een laagje water erbij, plaats de deksel op de pan en laat deze ongeveer 20 minuten langer garen. Haal dan de deksel van de pan en bak deze nog langer tot het vocht is verdampt. 

Breng de spitskool op smaak met peper en zout en verwijder de kruidnagels en steranijs. Pel ondertussen de ui en knoflooktenen en snijd deze fijn. 

Schil dan ook de knolselderij, was deze en snijd deze grof. Vul een kleine pan met water en zout en breng aan de kook. Kook hierin de knolselderij tot deze zacht is geworden. 

Ovenschotel met spitskool, gehakt en knolselderij
Ovenschotel met spitskool, gehakt en knolselderij

Ovenschotel met spitskool, gehakt en knolselderij afmaken -- 40 minuten

Verhit olijfolie in een grote bakpan en fruit hierin de ui en knoflooktenen. Bak dan ook het gehakt rul en breng het op smaak met kerrie, mosterd, peper en zout. 

Verwarm de oven op 180 graden Celsius. Begin in de ovenschaal met een laag gehakt en verdeel dan de spitskool. 

Stamp de knolselderij tot puree met een stamper, vork of fijne zeef en roer er een scheut melk doorheen. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat en verdeel over de ovenschaal. 

Maak af met geraspte kaas en bak in de oven voor ongeveer 30 minuten, of tot de kaas mooi goudbruin over. Smakelijk!


Wat vind jij van dit recept?
3 stemmen
Volgend recept →
Ham-kaas stengels

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Bereid een prachtig gerecht van 1 van deze smaakvolle lente recepten.