Een traditioneel en heerlijk Turkse pannenkoek/brood dat meestal gevuld wordt met allerlei lekkers. Deze gözleme zijn gevuld met spinazie en feta en daardoor het perfecte vegetarische brood.
Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/gozleme
Meng 500 gram bloem samen met droge gist en zout. Voeg geleidelijk 300 ml lauwwarm water en 2 eetlepels olie toe en meng tot een soepele deegbal.
Verdeel de deegbal in 8 gelijke delen en rol hier balletjes van. Dek af met een vochtige theedoek en laat deze ongeveer een uur rijzen tot ze verdubbeld zijn.
Was de spinazie en verwijder overtollig water met een sla centrifuge. Verwijder eventueel de harde steeltjes van de spinazie. Pel de kleine ui en snijd deze fijn.
Verhit een beetje olie in een diepe bakpan en fruit hierin de ui een minuut lang. Voeg dan de verse spinazie in delen toe. Bak tot deze geslonken is en plaats de spinazie dan in een fijne zeef.
Knijp zoveel mogelijk vocht uit de spinazie en hak deze dan iets fijner. Breng de spinazie op smaak met 2 theelepels zout en een halve theelepel chilivlokken. Brokkel er de feta doorheen en laat de vulling volledig afkoelen.
Bestuif het aanrecht en deegroller met bloem en rol elk bolletje uit tot een grote dunne plak deeg.
Vouw de zijkanten naar binnen, ze mogen elkaar een beetje overlappen maar niet teveel.
Verdeel 1/8e van het spinazie mengsel in het midden, laat de zijkanten een beetje vrij en druk de vulling plat.
Vouw de onderkant over de vulling heen om het pakketje te sluiten.
Druk dit goed aan en vouw dan ook de bovenkant dicht en druk opnieuw goed aan zodat de vulling opgesloten zit.
Druk de gözleme goed plat, zodat ze gelijkmatig gaar worden tijdens het bakken.
Besmeer beide kanten van de gözleme met olie, het beste kun je dit met een siliconen kwast doen.
Plaats de gözleme in een hete bakpan zonder extra olie of boter. Bak de pakketjes mooi goudbruin aan beide kanten.
Herhaal voor de resterende deegpakketjes en bewaar deze ondertussen in een theedoek. Ze zijn namelijk het lekkerste als ze nog warm zijn.
Wat vind jij van dit recept?
Hoe lang kan ik gözleme bewaren?
Je kunt gözleme het beste warm of lauwwarm serveren. Als je ze langer wilt bewaren, kun je ze eventueel ook invriezen. Laat ze dan erna langzaam ontdooien en warm ze even op in een bakpan.
Kan ik ook diepvries spinazie gebruiken?
Diepvries spinazie is veel natter dan verse spinazie, dus het deeg zal een stuk vochtiger zijn waardoor het minder krokant zal worden. Verse spinazie is daarom aangeraden.
Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.
Profiel aanmakenJe proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.