Künefe is een Turks dessert die een heerlijke textuur heeft door het krokante deeg in combinatie met kaas en zoete siroop. De pistachenoten geven deze zoete lekkernij extra smaak en textuur.
Künefe is een zeer bekend Turks dessert, deze zoete lekkernij wordt warm geserveerd en soms met een bolletje ijs erbij. De sliertjes deeg worden extra lekker door het bakken in de oven en vervolgens wordt deze lekkernij overgoten met siroop. Door de siroop heeft het iets weg van de nog bekendere baklava.
De deegsliertjes, ofwel kadayif of kataifi, zijn te koop bij Turkse winkels. Je kunt ze daar vinden in de koeling, aangezien het een vers deeg is. Door de deegsliertjes te mengen met gesmolten boter zullen deze heerlijk krokant worden in de oven.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 08-10-2024, dit recept is voor 6 personen en duurt 45 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 20-10-2024
Verwarm 150 gram suiker samen met 150 ml water en laat dit ongeveer 5 minuten koken.
Zet het vuur uit en voeg 1 eetlepel citroensap toe. Laat de siroop vervolgens volledig afkoelen.
Smelt 120 gram boter, dit kun je in een kleine pan of magnetron doen.
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en vet een ronde vorm in met boter.
Maak de deegsliertjes los van elkaar en breek deze in iets kleinere stukken.
Voeg de gesmolten boter toe aan het deeg en meng goed zodat ze volledig bedekt zijn met een laagje boter.
Verdeel de helft van het deeg over de ingevette vorm en druk goed aan.
Scheur de mozzarella in stukken, verdeel deze over het midden van het deeg en laat de randen vrij.
Verdeel het resterende deeg over de vorm en druk goed aan. Zorg ervoor dat deze zo recht en compact mogelijk is.
Plaats de künefe vrij laag in de oven en bak deze mooi goudbruin in ongeveer 25 tot 30 minuten. De exacte baktijd is o.a. afhankelijk van de oven.
Schenk de helft van de koude siroop direct over de künefe en laat dit 2 minuten staan.
Plaats een bord bovenop en draai de künefe nu snel om. Verwijder de bakvorm en schenk de resterende siroop eroverheen.
Garneer met fijngehakte pistachenoten en serveer direct, zodra deze volledig zal afkoelen zal de kaas namelijk te stevig van textuur worden. Geniet ervan!
Wat is kadayif?
Kadayif is een deegsoort, het wordt ook wel sliertjes filodeeg genoemd maar is toch net iets anders dan filodeeg. Het deeg is in hele dunne sliertjes verdeeld, waardoor je dit deeg moeilijk zelf kunt maken.
Taze kadayif is te koop bij Turkse winkels, je kunt het verse deeg vinden in de koeling.
Welke kaas voor künefe?
Voor het maken van künefe wordt officieel Turkse kaas gebruikt, maar aangezien deze niet makkelijk verkrijgbaar is kun je deze vervangen door mozzarella.
Per 1 persoonsportie:
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.