Kisir - Turkse bulgursalade

(3)

Kisir is een Turkse bulgursalade die iets weg heeft van tabouleh, een bekende Libanese salade. Kisir is een frisse koude salade met tomaat, komkommer, citroen en meer. Laat een reactie achter

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 19-09-2023, dit recept is voor 4 personen en duurt 30 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 24-09-2023

Bulgur is een veelzijdige graansoort die steeds populairder wordt. Bulgur smaakt een beetje nootachtig en is een perfect alternatief van couscous, rijst of andere granen.

Je hebt verschillende soorten bulgur, van zeer fijn tot grof. Een zeer fijne bulgur kun je overgieten met kokend water en dan wachten, bij een grovere korrel dien je de bulgur 5 tot 10 minuten te koken in een pan met kokend water. Voor een klassieke en makkelijke kisir wordt gebruik gemaakt van fijne bulgur.

Kisir is ontzettend makkelijk om te maken, maar is de dag erna het lekkerste als de salade goed koud is geworden en de smaken volledig zijn ingetrokken.

Kooktijd 30 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Lunch
Kisir - Turkse bulgursalade

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

 • 250 gram bulgur
 • 2 eetlepels tomatenpuree
 • 1 tomaat
 • ¼e komkommer
 • 2 bosuien
 • aantal takjes verse peterselie
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 2 theelepels sumak
 • 2 eetlepels citroensap
 • peper en zout naar smaak
Kisir - Turkse bulgursalade Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

 • optioneel: middelgrote pan
 • optioneel: vergiet
 • middelgrote kom
 • optioneel: huishoudfolie
 • snijplank & koksmes
 • bakpan
 • houten lepel

Bereiding


Kooktijd 30 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Lunch

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/kisir-turkse-bulgursalade


Voorbereiding – 15 minuten

Vul een middelgrote pan met water en breng aan de kook. Kook hierin de bulgur gaar, de exacte kooktijd is afhankelijk van de soort bulgur die je gebruikt. Giet de bulgur vervolgens af.

Bij het gebruik van fijne bulgur is het voldoende om de bulgur te overgieten met ongeveer dubbel de hoeveelheid kokend water. Dek deze af met huishoudfolie en laat de bulgur het water volledig opnemen.

Verwijder het kroontje van de tomaat, snijd de tomaat in vieren, verwijder de zaadlijsten en snijd de tomaat in kleine blokjes.

Was de komkommer en snijd een kwart komkommer in kleine blokjes. Snijd de bosuien in fijne ringetjes en hak de peterselie fijn.

Kisir - Turkse bulgursalade
Kisir - Turkse bulgursalade

Kisir (Turkse bulgursalade) afmaken – 15 minuten + wachttijd

Verhit 2 eetlepels olijfolie in een bakpan en bak hier 2 eetlepels tomatenpuree kort in. Voeg de gekookte bulgur toe en roer goed.

Meng de bulgur samen met tomaat, komkommer en bosui in een middelgrote kom. Voeg hier 2 eetlepels citroensap, 2 theelepels sumak en gehakte peterselie aan toe. 

Breng de kisir op smaak met peper en zout en zet in de koelkast tot deze goed koud is. Laat de kisir minimaal een uur in de koelkast staan, maar bij voorkeur een nacht zodat ook de smaken goed kunnen intrekken. Eet smakelijk!


Waardeer dit recept!
3 stemmen

Kisir - Turkse bulgursalade: Veel gestelde vragen

Wat is bulgur?

Bulgur is een graansoort gemaakt van tarwe, meestal van durum. Deze tarwesoort heeft een grove harde korrel, daarom wordt deze eerst gestoomd (of voorgekookt), gedroogd en vervolgens in stukjes gebroken. Dit verklaart waarom bulgur grover is dan couscous.

Hoeveel bulgur per persoon?

Reken ongeveer 75 gram bulgur per persoon.


Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.