Turkse adana kebab zijn heerlijke spiesen gemaakt van gehakt en kruiden, deze lamsspiesen worden in elke streek net iets anders gemaakt. Extra lekker met een salade, knoflooksaus en platbrood.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 14-07-2023, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Pel de ui en knoflooktenen. Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd deze grof.
Plaats de ui, knoflook en paprika in de foodprocessor en pureer dit enkele minuten. Voeg het rundergehakt en lamsgehakt toe en pureer het geheel tot er geen grote stukjes meer in zitten.
Schep het vleesmengsel in een grote kom en meng er 1 eetlepel sumak, halve theelepel chili vlokken, 1 theelepel tomatenpuree, 1 theelepel komijn en 1 theelepel korianderpoeder doorheen. Breng op smaak met zwarte peper en zout.
Laat het vleesmengsel minimaal 2 uur in de koelkast staan zodat de smaken goed kunnen intrekken en het mengsel steviger zal worden waardoor het beter te vormen is.
Mocht je geen brede vleesspiesen hebben, kun je deze makkelijk zelf maken door 6 houten spiesen in te pakken met aluminiumfolie.
Maak ondertussen de tomatensalade door 2 tomaten en een halve komkommer in (halve) plakjes te snijden. Pel de rode ui en snijd deze in dunne (halve) ringen. Hak een paar takjes verse peterselie fijn.
Meng de tomaten, komkommer en rode ui met 1 eetlepel zout, 1 eetlepel olijfolie, 1 eetlepel citroensap, 2 theelepels sumak en de gehakte peterselie.
Snijd een citroen in partjes en zet opzij.
Verdeel het vleesmengsel in 8 gelijke delen. Plaats 1 deel op je hand en druk dit plat, leg een brede spies in het midden en kneed het vlees om de spies heen.
Gebruik je vingers om het vlees goed aan te drukken en leg op een groot bord. Herhaal voor de resterende 7 spiesen. Besprenkel de spiesen met een klein beetje olijfolie.
Je kunt de spiesen bakken in de oven, grillpan of op de barbecue. Voor de oven leg je de spiesen op een rooster met een ovenschaal eronder om het vet op te vangen.
Draai de spiesen halverwege om het vlees evenredig te garen. Serveer de spiesen op platbrood met de tomatensalade, knoflooksaus en citroenpartjes.
Wat is adana kebab?
Adana kebab is een lamsgehakt spies uit Adana, één van de grote steden van Turkije. Het wordt gemaakt met verschillende soorten gehakt, meestal van lamsgehakt, maar vaak wordt er ook een deel rundergehakt aan toegevoegd. Het gehakt wordt op smaak gebracht met kruiden en is licht pittig.
Welk platbrood bij adana kebab?
Traditioneel wordt adana kebab op een Turks platbrood geserveerd, dit is iets anders dan het bekende ronde Turkse brood. Denk hierbij aan sikma, dürüm, Turkse wraps of lavash platbrood.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.