Ohmydish.nl


Shish kebab

Éen van de beroemdste gerechten uit het Midden-Oosten, de shish kebab. Gemarineerd lamsvlees aan een spies, gegrild op de barbecue.

1 uur 15 minuten 6 personen Bijgerechten
Shish kebab

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 1.2 kilo lamsvlees
  • 1 citroen
  • 2 rode paprika's
  • 1 groene paprika
  • 3 kleine uien of 1 grote
  • 2 rode uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 theelepels chilipoeder
  • Verse muntblaadjes ter garnering
  • Olijfolie
  • Peper
  • Zout
Shish kebab ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • Snijplank
  • Koksmes
  • Fijne rasp
  • Grote kom
  • Metalen of houten spiesen
  • Barbecue

Bereiden


1 uur 15 minuten 6 personen Bijgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/shish-kebab


Voorbereiding – 15 minuten + 1 uur wachttijd

Maak het lamsvlees schoon, snijd overtollig vet of spieren eraf. Snijd het lamsvlees dan in redelijk grove vierkante stukken en voeg toe aan de grote kom. Pel de 3 kleine uien en snijd de uiteindes eraf.

Rasp met de allerfijnste stand de uien heel fijn, zet wel eerst de kom met het lamsvlees eronder. Pers het sap uit de citroen over het lamsvlees met de ui heen.

Breng het lamsvlees op smaak met flink wat peper en zout, voeg dan ook 2 theelepels chilipoeder toe samen met een scheut olijfolie. Meng alles goed door elkaar heen.

Het lekkerste is om het lamsvlees in de marinade een dag lang in de koelkast te laten intrekken. Zo niet, wacht dan tenminste een uur.

Shish kebab
Shish kebab

De shish kebab afmaken – 20 minuten

Was de paprika's, snijd open en verwijder de zaadlijsten. Snijd de paprika's in redelijk grove stukken, maar niet al te groot. Snijd ook de rode ui doormidden, haal de halve ringen uit elkaar.

Haal het lamsvlees uit de koelkast en begin met het rijgen van de shish kebabs. Voeg een stuk lamsvlees, een stuk paprika en een stuk rode ui toe. Herhaal deze stap 4 of 5 keer per spies.

Verhit de barbecue en plaatst de shish kebabs op het rooster. Draai de spiesen zo nu en dan om, totdat het vlees gaar geworden is. Dit duurt ongeveer een minuut of 10 tot 15, afhankelijk van de dikte van het vlees. Grill lamsvlees nooit te lang, aangezien het dan droog zal worden. Garneer met verse muntblaadjes. Eet smakelijk!

Shish kebab: veelgestelde vragen

Ik heb geen metalen spiesen, kan ik ook houten spiesen gebruiken?

Als je gebruik maakt van houten spiesen is het beter om deze vooraf minimaal een uur in water te weken. Dit voorkomt dat de houten spiesjes verbranden tijdens het grillen op de barbecue.

Wat is lekker om bij shish kebabs te serveren?

Een goede combinatie is om de shish kebabs te serveren met pitabroodjes, een salade en een lekkere yoghurt dressing. Knoflooksaus en stokbrood is ook een lekkere combinatie. 

Waar komt de shish kebab vandaan?

Uit het Midden-Oosten, wat tegenwoordig Turkije is. De naam van het gerecht komt van het Turkse şiş, wat spit of spies betekend, en kebab van lam of schaap. Varianten van de shish kebab vind je overal in de Balkan landen, het Midden-Oosten en het Caucasus berggebied.

Aangeraden producten (5)

Wat vind jij van dit recept?
10 stemmen

Maak een gratis profiel aan op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

← Vorig recept
Sinaasappel cheesecake

Zomer recepten

Met warm weer heb je meestal geen zin om uren in de keuken te staan. Het is deze zomer heerlijk genieten met deze makkelijk te volgen recepten. Van frisse salades tot heerlijk geurende barbecue recepten, recepten met seizoensgroenten, de lekkerste ijsjes en meer!