Éen van de beroemdste gerechten uit het Midden-Oosten, de shish kebab. Gemarineerd lamsvlees aan een spies, gegrild op de barbecue.
Gemaakt door Marco
Geplaatst op 05-05-2021, dit recept is voor 6 personen en duurt 35 minuten.
Marco is een echte Brabantse bourgondiër en gek op koken. Hij is verantwoordelijk voor de website en kookt graag lekker en simpele gerechten. Marco heeft een passie voor techniek, koken en volgt de laatste foodtrends. Hij wil met Ohmydish zoveel mogelijk mensen helpen om te genieten van de lekkerste gerechten, die je zelf thuis makkelijk kan maken.
Bijgewerkt op: 10-11-2024
Maak het lamsvlees schoon, snijd overtollig vet of spieren eraf. Snijd het lamsvlees dan in redelijk grove vierkante stukken en voeg toe aan de grote kom. Pel de 3 kleine uien en snijd de uiteindes eraf.
Rasp met de allerfijnste stand de uien heel fijn, zet wel eerst de kom met het lamsvlees eronder. Pers het sap uit de citroen over het lamsvlees met de ui heen.
Breng het lamsvlees op smaak met flink wat peper en zout, voeg dan ook 2 theelepels chilipoeder toe samen met een scheut olijfolie. Pel de knoflooktenen, snijd deze fijn (of gebruik een knoflookpers) en voeg deze dan ook toe aan de marinade. Meng alles goed door elkaar heen.
Het lekkerste is om het lamsvlees in de marinade een dag lang in de koelkast te laten intrekken. Zo niet, wacht dan tenminste een uur.
Was de paprika's, snijd open en verwijder de zaadlijsten. Snijd de paprika's in redelijk grove stukken, maar niet al te groot. Snijd ook de rode ui doormidden, haal de halve ringen uit elkaar.
Haal het lamsvlees uit de koelkast en begin met het rijgen van de shish kebabs. Voeg een stuk lamsvlees, een stuk paprika en een stuk rode ui toe. Herhaal deze stap 4 of 5 keer per spies.
Verhit de barbecue en plaatst de shish kebabs op het rooster. Draai de spiesen zo nu en dan om, totdat het vlees gaar geworden is.
Dit duurt ongeveer een minuut of 10 tot 15, afhankelijk van de dikte van het vlees. Grill lamsvlees nooit te lang, aangezien het dan droog zal worden.
Garneer de shish kebab met verse muntblaadjes. Eet smakelijk!
Ik heb geen metalen spiesen, kan ik ook houten spiesen gebruiken?
Als je gebruik maakt van houten spiesen is het beter om deze vooraf minimaal een uur in water te weken. Dit voorkomt dat de houten spiesjes verbranden tijdens het grillen op de barbecue.
Wat is lekker om bij shish kebabs te serveren?
Een goede combinatie is om de shish kebabs te serveren met pitabroodjes, een salade en een lekkere yoghurt dressing. Knoflooksaus en stokbrood is ook een lekkere combinatie.
Waar komt de shish kebab vandaan?
Uit het Midden-Oosten, wat tegenwoordig Turkije is. De naam van het gerecht komt van het Turkse şiş, wat spit of spies betekend, en kebab van lam of schaap. Varianten van de shish kebab vind je overal in de Balkan landen, het Midden-Oosten en het Caucasus berggebied.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.