Kumpir is een heerlijke Turkse gepofte en gevulde aardappel. Je kunt voor de lekkerste versie volop variëren op deze klassieke toppings van o.a. erwtjes, wortel, olijven, augurk en meer.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 30-08-2022, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur 15 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
Was de aardappelen en pak deze in met aluminiumfolie. Pof de aardappelen in de oven tot ze gaar zijn, dit zal ongeveer 45 minuten duren. De exacte tijd is afhankelijk van de grootte van de aardappelen.
Vul ondertussen een kleine pan met water en een snuf zout en breng aan de kook. Kook hierin de erwtjes enkele minuten en giet deze af zodra ze gaar zijn.
Terwijl de aardappelen in de oven staan, zet je de toppings klaar.
Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd in kleine reepjes. Giet de mais af. Schil de wortel en rasp deze grof. Snijd de augurken, zwarte olijven en knakworstjes in plakjes.
Meng de erwtjes met een eetlepel mayonaise. Breng op smaak met peper en zout.
Haal de aardappelen uit de oven zodra deze gaar zijn en snijd de bovenkant eraf. Roer de binnenkant van de aardappel los met een klein lepeltje. Meng de inhoud van één aardappel met een klontje boter en 50 gram geraspte kaas.
Doe dit zo snel mogelijk, de warmte van de aardappel is nodig om de kaas en boter te smelten. Breng de puree op smaak met peper en zout. Herhaal voor de resterende aardappelen.
Verdeel de toppings over de bovenkant, in Turkije doen ze dit meestal per soort naast elkaar. Je kunt het eventueel ook allemaal met elkaar mengen.
Maak af met een klein lepeltje Turkse yoghurt, zure room of crème fraîche, eet smakelijk!
Is kumpir vegetarisch?
In de klassieke kumpir variant worden plakjes knakworst gebruikt, als je deze weglaat is de gevulde aardappel vegetarisch.
Welke aardappelen voor kumpir?
Je kunt het beste grote aardappelen gebruiken, deze kunnen zowel vastkokend of kruimig zijn. Let erop dat ze allemaal even groot zijn zodat ze evenredig gaar worden.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.