Kumpir - Turkse gevulde aardappel

(3)

Kumpir is een heerlijke Turkse gepofte en gevulde aardappel. Je kunt voor de lekkerste versie volop variëren op deze klassieke toppings van o.a. erwtjes, wortel, olijven, augurk en meer. Laat een reactie achter

Kooktijd 1 uur 15 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten
Kumpir - Turkse gevulde aardappel

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 4 grote aardappelen
  • ongeveer 200 gram geraspte mozzarella of Kaşar (Turkse jonge kaas)
  • 4 kleine klontjes boter
  • peper en zout naar smaak
  • 2 knakworsten
  • 2 augurken
  • kleine handvol maïs
  • ¼e rode paprika
  • handvol doperwten
  • 1 eetlepel mayonaise
  • aantal zwarte pitloze olijven
  • 2 wortels
  • 2 eetlepels Turkse yoghurt, zure room of crème fraîche
Kumpir - Turkse gevulde aardappel Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • oven
  • aluminiumfolie
  • kleine pan
  • vergiet of zeef
  • klein kommetje
  • snijplank & koksmes
  • kleine lepel
  • middelgrote kom

Bereiding


Kooktijd 1 uur 15 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/kumpir-turkse-gevulde-aardappel


Voorbereiding – 1 uur

Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.

Was de aardappelen en pak deze in met aluminiumfolie. Pof de aardappelen in de oven tot ze gaar zijn, dit zal ongeveer 45 minuten duren. De exacte tijd is afhankelijk van de grootte van de aardappelen.

Vul ondertussen een kleine pan met water en een snuf zout en breng aan de kook. Kook hierin de erwtjes enkele minuten en giet deze af zodra ze gaar zijn.

Kumpir
Kumpir

De kumpir afmaken – 15 minuten

Terwijl de aardappelen in de oven staan, zet je de toppings klaar.

Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd in kleine reepjes. Giet de mais af. Schil de wortel en rasp deze grof. Snijd de augurken, zwarte olijven en knakworstjes in plakjes.

Meng de erwtjes met een eetlepel mayonaise. Breng op smaak met peper en zout.

Haal de aardappelen uit de oven zodra deze gaar zijn en snijd de bovenkant eraf. Roer de binnenkant van de aardappel los met een klein lepeltje. Meng de inhoud van één aardappel met een klontje boter en 50 gram geraspte kaas. 

Doe dit zo snel mogelijk, de warmte van de aardappel is nodig om de kaas en boter te smelten. Breng de puree op smaak met peper en zout. Herhaal voor de resterende aardappelen.

Verdeel de toppings over de bovenkant, in Turkije doen ze dit meestal per soort naast elkaar. Je kunt het eventueel ook allemaal met elkaar mengen.

Maak af met een klein lepeltje Turkse yoghurt, zure room of crème fraîche, eet smakelijk!


Waardeer dit recept!
3 stemmen

Kumpir - Turkse gevulde aardappel: Veel gestelde vragen

Is kumpir vegetarisch?

In de klassieke kumpir variant worden plakjes knakworst gebruikt, als je deze weglaat is de gevulde aardappel vegetarisch.

Welke aardappelen voor kumpir?

Je kunt het beste grote aardappelen gebruiken, deze kunnen zowel vastkokend of kruimig zijn. Let erop dat ze allemaal even groot zijn zodat ze evenredig gaar worden.


Zomer recepten

Met warm weer heb je meestal geen zin om uren in de keuken te staan. Het is deze zomer heerlijk genieten met deze makkelijk te volgen recepten. Van frisse salades tot heerlijk geurende barbecue recepten, recepten met seizoensgroenten, de lekkerste ijsjes en meer!