Güveç - Turkse stoofpot

(7)

Güveç is een heerlijke Turkse stoofpot met o.a. aubergine, paprika en aardappelen. Een makkelijke stoofpot bomvol smaak en het lekkerste met Turkse rijst, yoghurt en sumak.

Kooktijd 2 uur 50 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten
Güveç - Turkse stoofpot

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 700 gram stoofvlees (rund- of lamsvlees)
  • 1 aubergine
  • 1 ui
  • 2 knoflooktenen
  • 1 groene paprika
  • 1 gele paprika
  • 3 vastkokende aardappelen
  • 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
  • 2 tomaten
  • zout naar smaak
  • paar takjes verse tijm
  • water
  • scheut olijfolie

Om erbij te serveren

Güveç - Turkse stoofpot Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • snijplank & koksmes
  • grote braadpan met deksel
  • houten lepel

Bereiding


Kooktijd 2 uur 50 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/guvec-turkse-stoofpot


Voorbereiding – 20 minuten

Haal het vlees vooraf uit de koelkast en verwijder overtollig vet en spieren. Snijd het stoofvlees in kleine blokjes.

Pel de ui en knoflooktenen en snijd deze fijn. Was de paprika's, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika's in vrij grote stukken. 

Was de aubergine en snijd in blokjes. Schil de aardappelen en snijd deze ook in blokjes. Verwijder de kroontjes van de tomaten en snijd de tomaten grof.

Güveç - Turkse stoofpot
Güveç - Turkse stoofpot

De Güveç - Turkse stoofpot afmaken – 2 uur + 30 minuten

Verhit een scheut olijfolie in een grote braadpan op hoog vuur. Bak het vlees in delen mooi bruin aan alle kanten.

Bak de ui en knoflook ongeveer 2 minuutjes mee en voeg dan de aubergine toe. Bak de aubergine ongeveer 5 minuten lang mee.

Bak de paprika nog enkele minuten mee en voeg dan de takjes tijm en tomatenpuree toe. Bak het geheel nog enkele minuten mee.

Voeg de tomaten toe en schenk er water bij tot het geheel net niet onder staat. Breng aan de kook, plaats de deksel op de pan en zet het vuur laag zodra de stoofpot kookt.

Laat de stoofpot ongeveer 2 uur zachtjes sudderen, haal de deksel van de pan en laat de stoofpot een beetje inkoken. 

Verwijder de takjes tijm en breng de Güveç op smaak met zout. Serveer bijvoorbeeld met Turkse rijst en Turkse yoghurt met sumak, eet smakelijk!

Wat vind jij van dit recept?

7 stemmen

Güveç - Turkse stoofpot: Veel gestelde vragen

Met welke vlees wordt Turkse Gümeç gemaakt?

De Turkse stoofpot Gümeç kan met rundvlees of lamsvlees worden gemaakt, soms wordt er ook geitenvlees gebruikt.

Wat is sumak?

Sumak is een fruitig en zurig besje met een diep rode kleur. Het geeft een frisse en scherpe citroenachtige smaak aan gerechten.

Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.