Ohmydish.nl


Turkse appelkoekjes - Kurabiye elmali

Turkse appelkoekjes, had jij er al eens van gehoord? Mooi zijn ze hè? Niet te vergeten ook nog eens ontzettend lekker. Met een fantastisch zelfgemaakt deeg.

Turkse appelkoekjes - Kurabiye elmali
50 minuten 20 personen Hapjes en snacks
Turkse appelkoekjes - Kurabiye elmali

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

Ingrediënten deeg

  • 180 gram bloem + extra
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel vanille suiker
  • 65 gram boter op kamertemperatuur
  • 60 ml volle naturel yoghurt
  • 40 gram poedersuiker + extra om te bestuiven
  • 1 eigeel

Ingrediënten vulling

  • 3 appels (bijv. Jonagold, Elstar, niet te zure soorten)
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • 2,5 eetlepel poedersuiker
  • handvol hazelnoten
Turkse appelkoekjes - Kurabiye elmali ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • elektrische mixer of kneed het deeg met de hand
  • huishoudfolie
  • (kleine) blender
  • dunschiller
  • appelboor
  • kleine pan
  • grove rasp
  • kleine zeef
  • kom
  • deegroller
  • klein mesje
  • oven
  • bakplaat met bakpapier

Recept printen Bekijk reacties (0) Opslaan in collectie

Bereiden

50 minuten 20 personen Hapjes en snacks

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/turkse-appelkoekjes-kurabiye-elmali


Voor de foodblogswap van deze maand mocht ik weer iets uitzoeken van Ellouisa. Voor de 3e keer alweer, en wederom koos ik iets uit het buitenland dat ik nog niet kende. Wat zijn deze turkse koekjes toch mooi én overheerlijk! Dit recept was de inspiratie, ik gebruikte hazelnoten maar zoals in haar recept is het ook heerlijk met walnoten.

Voorbereiding -- 20 minuten + wachttijd

Begin met maken van het deeg, je kunt dit met een elektrische mixer doen maar je kunt het ook met de hand kneden. Voeg hiervoor alle ingrediënten samen tot een deegbal is ontstaan. Het deeg zal zacht aanvoelen, maar het mag niet te plakkerig zijn.

Pak het deeg in met huishoudfolie en laat minimaal een half uur in de koelkast rusten. Maak ondertussen de appelvulling. Gebruik een kleine blender om de hazelnoten fijn te hakken, maar zorg dat het nog wel wat structuur heeft.

Schil de appels en verwijder het klokhuis met een appelboor. Gebruik een grove rasp om de appels boven de pan te raspen. Verwarm de appels op middelhoog vuur en zodra het begint te sissen zet je het vuur laag. Voeg de suiker en kaneel toe en laat het dan op laag vuur enkele minuten koken tot een groot deel van het vocht is verdampt.

Voeg dan de hazelnoten toe. Je zult merken dat de hazelnoten de rest van het vocht opnemen. Plaats de vulling in een zeef en druk het resterende vocht eruit. Zet de vulling in het zeef in de koelkast en laat volledig afkoelen.

Turkse appelkoekjes - kurabiye elmali Turkse appelkoekjes - kurabiye elmali

Turkse appelkoekjes afmaken -- 30 minuten

Haal het deeg uit de koelkast zodra het koud en steviger is geworden en verdeel in 5 gelijke delen. Bestuif je aanrecht en deegroller met bloem. Kneed elk bolletje nog eens apart en rol het dan uit, niet al te dun.

Kurabiye elmali deeg snijden 1 Kurabiye elmali deeg snijden 1

Snijd in vieren en snijd dan elk stuk schuin in, zoals te zien op de foto.

Kurabiye elmali deeg snijden 2 Kurabiye elmali deeg snijden 2

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Verdeel een eetlepel vulling in het midden en vouw het pakketje dan dicht, zoals te zien op de foto's.

Kurabiye elmali deeg vouwen 1 Kurabiye elmali deeg vouwen 1

Leg alle pakketjes op een bakplaat met bakpapier en herhaal tot al het deeg gebruikt is.

Kurabiye elmali deeg vouwen 2 Kurabiye elmali deeg vouwen 2

Bak ze dan mooi goudbruin in ongeveer 20 minuten, afhankelijk van je oven.

Laat ze een beetje afkoelen, bestuif met poedersuiker en geniet ervan!


Wat vind jij van dit recept?
1 stem
Volgend recept →
Rabarbercompote

Winter recepten

Kook een heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, sinterklaas en drankjes om bij op te warmen.