Çiğ köfte zijn heerlijk Turkse bulgur hapjes die worden geserveerd in een sla blad of wrap met een beetje granaatappelsiroop en citroen.
Traditioneel wordt çiğ köfte gemaakt met rauw vlees en bulgur, maar aangezien niet iedereen fan is van het eten van rauw vlees is een vegan versie met enkel bulgur een heerlijk alternatief.
Çiğ köfte worden met de hand gekneden tot een glad mengsel, maar voor een makkelijke en snelle manier werkt een foodprocessor ook perfect.
De çiğ köfte wordt in een slablad geserveerd, deze slabootjes zijn dan ook een heerlijk fris hapje, lunch, bijgerecht of voorgerecht. Ze kunnen ook worden geserveerd in een wrap.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 12-11-2024, dit recept is voor 8 personen en duurt 45 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 17-11-2024
Pel de ui en knoflooktenen en snijd deze grof.
Plaats de fijne bulgur in een middelgrote kom en schenk hier 150 ml kokend water overheen. Dek af met huishoudfolie en laat dit 10 minuten staan.
Snijd ondertussen de helft van de citroen in partjes en pers het sap uit de andere helft.
Plaats de ui en knoflook in een food processor en pureer deze tot ze vrij glad zijn.
Voeg de bulgur toe samen met de peterselie (zonder takjes) en pureer nogmaals.
Voeg peper pasta, tomatenpuree, zout, sap van een halve citroen, granaatappelsiroop, olijfolie en een snuf gemalen komijn toe en pureer nogmaals tot een glad mengsel.
Verplaats alles naar een grote kom en meng nog eens goed door om er zeker van te zijn dat alles goed gemengd is.
Maak een vrij klein bolletje van het bulgur mengsel in je hand en knijp hierin. Dit geeft çiğ köfte zijn kenmerkende uiterlijk.
Herhaal voor het resterende bulgur mengsel en eet ze per stuk in een sla blad met een beetje citroen en granaatappelsiroop. Het liefste gebruik je hiervoor knapperige sla, zoals ijsbergsla. Eet smakelijk!
Welke bulgur voor het maken van çig köfte?
Voor het maken van çig köfte kun je het beste zeer fijne bulgur gebruiken. Te grove bulgur zal het mengsel niet glad maken waardoor het uit elkaar zal vallen.
Wat is biber salçasi?
In Turkije wordt vaak gebruik gemaakt van een rode peper pasta, dit is een pasta die Turkse gerechten zijn authentieke smaak en dieprode kleur geeft.
Het wordt gemaakt van o.a. pepers en/of paprika's, zout en olie. Er bestaan pittige en milde versies:
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.