Sarma van snijbiet
😍 2Geweldig
😋 1Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Sarma van snijbiet

Deze rolletjes komen je vast bekend voor, maar dan i.p.v. wijnbladeren zijn deze sarma van snijbiet gemaakt. Stiekem nóg veel lekkerder.

Tip: Sarma wordt vaak gemaakt van wijnbladeren, maar je kunt ook andere grote bladeren gebruiken zoals snijbiet.

Sarma van snijbiet ingrediënten

Recept sarma van snijbiet

Ingrediënten

6 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 14-06-2017, dit recept is voor 6 personen en duurt 1 uur.

Bijgewerkt op: 27-07-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
30 minuten
Kooktijd
30 minuten
Totale tijd
1 uur

Voorbereiding – 30 minuten

Pel de ui en snijd deze fijn. Verwijder het steeltje van het pepertje en snijd deze fijn. Meng het gehakt met ui, munt, tijm, 3 eetlepels tomatenpuree en het fijngesneden pepertje. 

Was de rijst goed, laat uitlekken en meng deze ook door het gehaktmengsel. Breng de vulling op smaak met peper. Was de snijbiet bladeren en verwijder de harde stelen. Leg de stelen op de bodem van de pan, zo voorkom je dat de koolrolletjes aan de bodem kunnen gaan plakken of verbranden. 

Plaats de gewassen bladeren in een kom en schenk er kokend water op. Laat dit ongeveer 2 minuten staan en spoel de bladeren dan met stromend water tot ze volledig afgekoeld zijn. Plaats een blad op je snijplank met de brede kant naar beneden en vul deze dan met een lepel gehaktvulling. 

Vouw de zijkanten over de vulling heen en rol deze dan zo strak mogelijk op, net zoals je bij een loempia zou doen. Herhaal tot alle vulling is gebruikt en leg de rolletjes bovenop de stelen in de pan. 

Sarma van snijbiet vouwen
Sarma van snijbiet vouwen

Sarma van snijbiet afmaken – 30 minuten

Meng een eetlepel tomatenpuree met een flinke scheut zonnebloemolie en ongeveer 300 ml water. Schenk dit mengsel over de rolletjes en plaats een deksel op de pan. 

Laat het dan zachtjes garen tot de rijst gaar is, dit zal ongeveer een half uur duren. Je kunt dit controleren door 1 rolletje open te snijden. 

Sarma van snijbiet
Sarma van snijbiet

Serveer bijvoorbeeld met een salade, smakelijk!

Wat vind je van dit recept?

3 waarderingen
😍
2
Geweldig
😋
1
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie:

Algemeen
Kcal
490.81 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
48.31 g
32.74 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
17.01 g
6.56 g
Eiwitten
36.05 g
Vezels
21.92 g
Natrium
2226.59 mg
Mineralen
Ijzer
32.11 mg
Calcium
953.94 mg
Magnesium
40.32 mg
Kalium
40.32 mg
Fosfor
590.62 mg
Koper
0.16 mg
Zink
4.7 mg
Jodium
0 µg
Selenium
0.1 µg
Vitamines
Vitamine C
326.38 mg
Vitamine D
0 mg
Vitamine A
42.14 mg
Vitamine B1
1.06 mg
Vitamine B2
1.59 mg
Vitamine B6
2.28 mg
Vitamine B12
0 µg
Foliumzuur
22.06 µg
Vitamine E
0.22 mg
Vitamine K
34.55 µg
Vitamine K1
0 µg
Verberg vitamines & mineralen
Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
6 reacties op "Sarma van snijbiet"
Ina van der Meulen zegt op 23-07-2019
heerlijk gerecht! mijn favoriete recept met snijbiet
Ohmydish zegt op 23-07-2019
Dankje Ina, helemaal met je eens! :)
Vio zegt op 24-10-2021
gebruik risottorijst, zout, tijm peper, gerookte paprikapoeder als kruiden, niet meer dan dat. 2-3 uien, fijn gesneden, kleine blokjes zuurkoolspek,1-2 lepels tomatenpasta. mengen, rollen. in de pan doen. sap maken van: 2-3 eetlepels ajvar, 150 ml tomatensap, 2 eetlepels ganzen vet, 500 ml water, 165 graden in de oven voor bijns 2 uur. Zachtjes in de oven afgedekt yu mmy!!!
Ohmydish zegt op 25-10-2021
Dat klinkt ook lekker Vio!
Sietske Lu zegt op 27-05-2024
Onmogelijk! De snijbiet bladeren zijn zo knapperig dat ze al scheuren bij het verwijderen van de nerven. En na het hete water, en het afkoelen zijn ze super dun en lukt het nauwelijks om een blad van de rest van het stapeltje bladeren af te halen zonder dat het in stukjes breekt. Ik moet het nog proeven (het staat nu te sudderen) maar ik weet nu al dat ik dit nooit weer ga maken. Wat een rot klus!
Véronique zegt op 27-05-2024
Hallo Sietske, wat vervelend dat het bij jou niet zo makkelijk ging met rollen. Zoals je op de stap-voor-stap foto's kunt zien zijn de bladeren in zijn geheel gebruikt, enkel de harde steel is verwijderd (deze gebruik je op de bodem van de pan) en de nerven verwijder je niet. Heb je de bladeren misschien gekookt in water? Dan worden ze inderdaad te dun en zacht om nog op te rollen. Ze worden overgoten met water (dus niet gekookt) en na 2 minuten direct afgespoeld onder koud stromend water, hierdoor worden ze een beetje zacht waardoor ze flexibel genoeg zijn om te rollen. Volledig gaar en zacht worden ze vervolgens pas tijdens het garen in de saus. Ik hoop dat ze alsnog hebben gesmaakt! Veel liefs, Véronique

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.