Ohmydish.nl


Turkse manti

Turkse manti zijn te vergelijken met dumplings, maar dan heel klein en dus meer werk. Heerlijke deegbuideltjes gevuld met lamsgehakt en geserveerd met heerlijke saus.

1 uur 35 minuten 4 personen Hoofdgerechten
Turkse manti

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 360 gram bloem + extra
  • 2 eieren
  • 2 theelepels zout
  • 120 ml lauwwarm water

Manti vulling

  • 300 gram lamsgehakt (of rund)
  • 1 ui
  • paar takjes verse peterselie
  • halve theelepel zout
  • snuf zwarte peper
  • snuf chili poeder

Yoghurt saus

  • 200 ml Griekse of Turkse yoghurt
  • 2 knoflooktenen
  • snuf zout

Tomatensaus

  • 200 gram tomatenpuree
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 100 ml water
  • snuf chili poeder

Botersaus

  • 2 eetlepels boter
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 theelepels chili vlokken
  • 1 theelepel gedroogde munt + extra
Turkse manti ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • elektrische mixer of kneed het deeg met de hand
  • middelgrote kom
  • snijplank & koksmes
  • kleine kom
  • 2 kleine sauspannen
  • grote pan
  • schuimspaan
  • grote schaal of groot bord bekleed met bakpapier
  • 2 schone theedoeken
  • deegroller
  • liniaal
  • pizzasnijder

Bereiden


1 uur 35 minuten 4 personen Hoofdgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/turkse-manti


De yoghurt saus maken – 5 minuten

Pel 2 knoflooktenen en snijd deze zo fijn mogelijk. Meng de knoflook samen met Griekse yoghurt en breng op smaak met zout. 

Je kunt de saus in de koelkast bewaren, maar laat deze dan wel op kamertemperatuur komen voor je deze gaat serveren.

Het deeg maken – 10 minuten + wachttijd

Je kunt het deeg met de hand of met een elektrische mixer kneden. Meng bloem samen met zout en voeg de eieren één voor één toe. 

Voeg geleidelijk het lauwwarme water toe en blijf kneden tot een mooi elastisch deeg. Dit zal ongeveer 5 tot 10 minuten duren. 

Dek het deeg af en laat het ongeveer een half uur rusten.

De vulling maken – 10 minuten

Pel de ui en snijd deze zo fijn mogelijk. Hak de peterselie fijn en meng het lamsgehakt samen met de peterselie, ui, zout, zwarte peper en chili poeder.

De tomaten saus maken – 10 minuten

Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een sauspan en bak hierin de tomatenpuree ongeveer 5 minuten op laag vuur. Dit doen we om de tomatenpuree te ontzuren. 

Roer continu en voeg een snuf chili poeder toe. Haal de tomatenpuree van het vuur en roer het water erdoor tot een gladde saus.

De manti vullen en afmaken – 1 uur

Bestuif het aanrecht en deegroller met bloem en rol het deeg dun uit, tot maximaal 2 mm.

Turkse manti maken - stap 1
Turkse manti maken - stap 1

Gebruik een pizzasnijder om kleine vierkantjes uit het deeg te snijden.

Turkse manti maken - stap 2
Turkse manti maken - stap 2

Je kunt hier het makkelijkste een liniaal voor gebruiken. Maak de vierkantjes ongeveer 4 cm.

Turkse manti maken - stap 3
Turkse manti maken - stap 3

Dek ondertussen het deeg af met een schone theedoek, want het deeg droogt snel uit. Plaats een beetje vulling in het midden van een vierkantje en druk de vier hoeken naar het midden.

Turkse manti maken - stap 4
Turkse manti maken - stap 4

Sluit de vierkantjes door alle naden met je vingers dicht te drukken. Als het deeg toch een beetje is uitgedroogd en je deze dus niet meer dicht kunt knijpen, gebruik dan een klein beetje water.

Turkse manti maken - stap 5
Turkse manti maken - stap 5
Turkse manti maken - stap 6
Turkse manti maken - stap 6
Turkse manti maken - stap 7
Turkse manti maken - stap 7

Plaats de gevouwen manti op een groot bord of schaal bekleed met bakpapier. Dek deze ook direct af met een schone theedoek, want ze drogen vrij snel uit. 

Turkse manti maken - stap 8
Turkse manti maken - stap 8

Herhaal tot al het deeg en vulling is gebruikt en vul een grote pan met water en breng aan de kook. 

Kook de manti in delen in het kokend water, voeg niet teveel manti toe aan de pan. Kook de manti gaar in ongeveer 5 tot 10 minuten, ze zijn klaar als ze naar boven komen drijven.

Maak ondertussen de botersaus door 2 eetlepels boter op laag vuur te smelten in een kleine sauspan. Voeg 2 theelepels chilivlokken en 1 theelepel gedroogde munt toe. Zet het vuur uit en roer 1 eetlepel olijfolie erdoor.

Verwarm de tomatensaus opnieuw en serveer de gekookte manti met yoghurt saus en tomatensaus. Maak af met een beetje botersaus en gedroogde munt. Eet smakelijk!

Turkse manti: veelgestelde vragen

Waar komt manti vandaan?

De oorsprong van manti is niet helemaal duidelijk, het wordt toegeschreven aan de Oeigoeren.

Wat zijn andere benamingen voor manti?

Manti wordt ook wel Turkse pasta, Turkse ravioli, Turkse dumplings, deegbuideltjes, deegbolletjes, deegtasjes of deegballetjes genoemd. 

Wat vind jij van dit recept?
4 stemmen

Maak een gratis profiel aan op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

← Vorig recept
Zelf advocaat maken
Volgend recept →
Kip in het pannetje

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.