Etli ekmek is een heerlijk Turks pizza-achtig gerecht dat uit de stad van Konya in Turkije komt. De naam betekent 'brood met vlees', maak zelf dit heerlijke platbrood met gehakt.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Marco
Geplaatst op 24-03-2022, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur 5 minuten.
Marco is een echte Brabantse bourgondiër en gek op koken. Hij is verantwoordelijk voor de website en kookt graag lekker en simpele gerechten. Marco heeft een passie voor techniek, koken en volgt de laatste foodtrends. Hij wil met Ohmydish zoveel mogelijk mensen helpen om te genieten van de lekkerste gerechten, die je zelf thuis makkelijk kan maken.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Begin met het voorbereiden van het deeg. Zeef de bloem in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Voeg 11 gram gist en langzaamaan 320 ml lauwwarm water toe.
Meng het deeg met je hand tot een mooie deegbal. Dek de grote kom met het deeg af met een schone en vochtige keukendoek. Laat 30 minuten lang rijzen.
Pel een middelgrote ui en snijd deze fijn. Snijd ook de (groene of rode) puntpaprika in kleine blokjes. Hak 3 takjes peterselie fijn en voeg dit samen met ui en paprika toe aan een kom.
Voeg 400 gram gehakt en een klontje boter toe aan de kom en meng alles goed door elkaar. Breng op smaak met 1 theelepel chili, zout en gemalen zwarte peper. Meng nogmaals goed door.
Haal het deeg na 30 minuten uit de kom en verdeel in 4 evenredige stukken. Bestrooi het werkblad met bloem, rol het deeg lang en vrij smal uit. Leg op de bakplaat met bakpapier erop.
Spreid het gehakt mengsel over het deeg uit en laat de randen vrij, gebruik hiervoor de bolle kant van een eetlepel. Herhaal deze stap voor de resterende 3 deegbollen.
Verwarm de oven voor op 210 graden Celsius. Bak de etli ekmek in 12 - 15 minuten tijd gaar. Snijd het platbrood in stukken, garneer met extra peterselie en serveer direct. Eet smakelijk!
Waar komt etli ekmek vandaan?
Etli ekmek komt van origine uit Konya in Turkije. Ook wel bekend als etli pide. “Etli ekmek” betekent “brood met vlees” in het Turks en kun je vaak terugvinden in de centrale regio's van Turkije.
Wat is etli ekmek?
Dit is een langwerpig pizza-achtig brood met gehakt erop. Gebakken in de oven en in hapklare stukken geserveerd. Traditioneel worden deze platbroden gebakken in steenovens.
Hoe lang kan ik de etli ekmek bewaren?
Afgedekt met aluminiumfolie kun je de etli ekmek tot een dag later bewaren. Je kunt dit platbrood opwarmen door deze in het aluminiumfolie te laten, serveer met een sausje erbij. Vers is de etli ekmek het lekkerst!
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.