Etli ekmek (Turks platbrood met gehakt)

(4)

Etli ekmek is een heerlijk Turks pizza-achtig gerecht dat uit de stad van Konya in Turkije komt. De naam betekend 'brood met vlees', maak zelf dit heerlijke platbrood met gehakt.

1 uur 5 minuten 4 personen Hapjes en snacks 611 calorieën p.p.
Etli ekmek (Turks platbrood met gehakt)

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 600 gram bloem
  • 11 gram gist
  • 320 ml lauwwarm water
  • 400 gram gehakt
  • 1 middelgrote ui
  • 4 takjes verse peterselie
  • Boter
  • Zout
  • Zwarte peper
  • 1 theelepel chili
  • Optioneel: 2 groene puntpaprika's
Etli ekmek (Turks platbrood met gehakt) ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • Grote kom
  • Kom
  • Keukendoek
  • Oven
  • Ovenplaat
  • Bakpapier
  • Snijplank
  • Koksmes
  • Deegroller
  • Zeef
  • Eetlepel

Bereiden


1 uur 5 minuten 4 personen Hapjes en snacks 611 calorieën p.p.

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/etli-ekmek-turks-platbrood-met-gehakt


Voorbereiding – 10 minuten + 30 minuten wachttijd

Begin met het voorbereiden van het deeg. Zeef de bloem in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Voeg 11 gram gist en langzaamaan 320 ml lauwwarm water toe.

Meng het deeg met je hand tot een mooie deegbal. Dek de grote kom met het deeg af met een schone en vochtige keukendoek. Laat 30 minuten lang rijzen. 

Etli ekmek (Turks platbrood met gehakt)
Etli ekmek (Turks platbrood met gehakt)

De etli ekmek (Turks platbrood met gehakt) afmaken – 25 minuten

Pel een middelgrote ui en snijd deze fijn. Snijd ook de (groene of rode) puntpaprika in kleine blokjes. Hak 3 takjes peterselie fijn en voeg dit samen met ui en paprika toe aan een kom.

Voeg 400 gram gehakt en een klontje boter toe aan de kom en meng alles goed door elkaar. Breng op smaak met 1 theelepel chili, zout en gemalen zwarte peper. Meng nogmaals goed door.

Haal het deeg na 30 minuten uit de kom en verdeel in 4 evenredige stukken. Bestrooi het werkblad met bloem, rol het deeg lang en vrij smal uit. Leg op de bakplaat met bakpapier erop.

Spreid het gehakt mengsel over het deeg uit en laat de randen vrij, gebruik hiervoor de bolle kant van een eetlepel. Herhaal deze stap voor de resterende 3 deegbollen.

Etli ekmek deeg met gehakt topping
Etli ekmek deeg met gehakt topping

Verwarm de oven voor op 210 graden Celsius. Bak de etli ekmek in 12 - 15 minuten tijd gaar. Snijd het platbrood in stukken, garneer met extra peterselie en serveer direct. Eet smakelijk!

Etli ekmek (Turks platbrood met gehakt): veelgestelde vragen

Waar komt etli ekmek vandaan?

Etli ekmek komt van origine uit Konya in Turkije. Ook wel bekend als etli pide. “Etli ekmek” betekend “brood met vlees” in het Turks en kun je vaak terugvinden in de centrale regio's van Turkije.

Wat is etli ekmek?

Dit is een langwerpig pizza-achtig brood met gehakt erop. Gebakken in de oven en in hapklare stukken geserveerd. Traditioneel worden deze platbroden gebakken in steenovens.

Hoe lang kan ik de etli ekmek bewaren?

Afgedekt met aluminiumfolie kun je de etli ekmek tot een dag later bewaren. Je kunt dit platbrood opwarmen door deze in het aluminiumfolie te laten, serveer met een sausje erbij. Vers is de etli ekmek het lekkerst!

Wat vind jij van dit recept?
4 stemmen

Maak een gratis profiel aan op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

← Vorig recept
Rode bieten stamppot
Volgend recept →
Flapjacks

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.