Deze poulet chasseur, ofwel jachtkip, is een Franse klassieker en heeft even tijd nodig maar dat is het meer dan waard. Malse kip in een super smaakvolle saus met o.a. champignons en cognac.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 19-10-2022, dit recept is voor 4 personen en duurt 3 uur 15 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 12-11-2024
Snijd de kipfilets, kippenbouten en kippenvleugels van de hele kip zodat je enkel het karkas over zal houden. Verdeel het karkas in grove stukken en houd het karkas opzij, hier gaan we de saus mee maken.
Pel de ui en snijd deze grof. Schil de wortel en snijd deze ook grof. Was de halve prei goed en snijd deze in ringen.
Maak de champignons schoon met een champignonborstel of keukenpapier. Snijd de onderkant van de voetjes af en snijd de champignons in vieren. Je kunt de afsnijdsels van de champignons gebruiken voor de saus.
Pel de sjalotjes en snijd deze fijn. Pel de knoflookteen en snijd deze door de helft.
Verhit een scheut neutrale olie in de grote pan en bak hierin het karkas bruin. Zorg ervoor dat alle kanten heel erg bruin zijn geworden, dit geeft smaak en kleur aan de saus.
Voeg de ui, prei en wortel toe en laat nog ongeveer 10 minuten bakken op hoog vuur zodat alles kleur krijgt. Zorg ervoor dat het geheel niet zal aanbranden, maar wel donker kleurt.
Schenk 500 ml kalfsfond erbij en roer goed om de aanbaksels op de bodem los te maken. Breng aan de kook en zodra de bouillon kookt, voeg je de bouquet garni samen met de knoflook toe.
Voeg eventueel de afsnijdsels van de champignons toe samen met een flinke eetlepel tomatenpuree. Plaats de deksel op de pan en laat de bouillon een half uur op middelhoog vuur koken.
Zeef de bouillon en gooi het karkas, groenten en kruiden weg. Zet de gezeefde bouillon opzij.
Bestrooi de stukken kip met peper en zout en bedek de kip met een laagje bloem. Verhit een flinke scheut olie in de braadpan en bak de stukken kip in delen tot alle kanten mooi goudbruin zijn.
Haal de kip vervolgens uit de pan en verhit een flinke klont boter in de pan. Bak de champignons op hoog vuur tot deze mooi bruin zijn geworden. Bak de sjalotjes nog een minuut mee.
Blus af met cognac. Je kunt deze nu eventueel aansteken om deze te flamberen, maar dat is optioneel. Voeg de witte wijn toe en roer goed om de aanbaksels los te maken.
Laat de witte wijn verdampen en voeg de stukken kip terug aan de pan. Schenk de gezeefde bouillon erbij en breng aan de kook.
Zet het vuur laag en laat ongeveer een uur zachtjes koken tot de kip gaar is. Bind de saus met maizena of een beurre manié en breng op smaak met peper en zout. Serveer met een handvol verse peterselie, eet smakelijk!
Wat is een beurre manié?
Een beurre manié is in principe hetzelfde als de bekende roux. Letterlijk betekent dit ‘verwerkte boter’. Het verschil is dat je beurre manié tijdens het bereiden toe kunt voegen, net zoals maizena.
Je kneed gelijke delen zachte boter samen met bloem, dit kun je vervolgens oplossen in de warme saus of bouillon om deze dikker te maken. Laat de saus daarna nog wel even kort doorkoken.
Wat is lekker bij poulet chasseur?
Bij deze jachtkip kun je bijvoorbeeld aardappelpuree en geroosterde wortelen serveren.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.