Briesoep met champignons

(49)

Een súper romige soep met kaas, prei en meer. Deze briesoep met champignons is een mega lekker vegetarische soep, ideaal als lunch of maaltijdsoep.

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Soep recepten
Briesoep met champignons

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 300 gram brie
  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • halve prei
  • 2 knoflooktenen
  • halve liter groentebouillon
  • halve liter volle melk
  • 100 gram crème fraîche
  • 250 gram champignons
  • peper en zout naar smaak
  • flinke snuf nootmuskaat
Briesoep met champignons Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • snijplank & koksmes
  • champignonborstel of keukenpapier
  • middelgrote pan
  • garde
  • staafmixer of blender
  • grote bakpan

Bereiding


Kooktijd 40 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Soep recepten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/briesoep-met-champignons


Voorbereiding – 15 minuten

Was de prei goed en gebruik bij voorkeur alleen het witte gedeelte voor een lichte kleur soep. Snijd de prei in dunne ringen, dit hoeft niet heel precies aangezien we de soep gaan pureren. Pel de knoflooktenen en snijd deze grof.

Maak de champignons schoon met een borsteltje of keukenpapier en snijd deze in plakjes. 

Snijd 8 plakjes brie met korst af en leg opzij. Verwijder de korst van de rest van de brie en snijd deze in stukken.

Briesoep met champignons
Briesoep met champignons

De briesoep met champignons afmaken – 25 minuten

Verhit boter in een middelgrote pan en bak hier de prei en knoflook enkele minuten in. Voeg de bloem toe en gaar de bloem op laag vuur nog enkele minuten.

Voeg geleidelijk de groentebouillon toe en roer steeds glad met een garde om klontjes te voorkomen. Breng aan de kook en kook zachtjes tot de prei en knoflook zacht zijn geworden, dit zal ongeveer 10 minuten duren.

Verhit ondertussen een beetje boter in een grote bakpan en bak de champignons mooi bruin, dit kun je het beste in delen doen.

Pureer de soep tot deze glad is en roer de brie zonder korst er direct ook door. Pureer nogmaals tot de brie ook glad geworden is en schenk de melk samen met crème fraîche erbij.

Verwarm nogmaals en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.

Serveer de soep met de plakjes brie en gebakken champignons. Garneer eventueel met verse peterselie, eet smakelijk!

Briesoep met champignons: Veel gestelde vragen

Kan ik de brie vervangen met een andere soort kaas?

Je kunt ipv brie bijvoorbeeld camembert gebruiken, hierdoor krijgt de soep een sterkere smaak.

Kan ik deze soep ook niet-vegetarisch maken?

Je kunt de groentebouillon bijvoorbeeld vervangen door kippenbouillon. Ipv gebakken champignons kun je bijvoorbeeld hamblokjes of gebakken spekjes toevoegen aan de briesoep.

Wat vind jij van dit recept?
49 stemmen

Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

← Vorig recept
Aardappel anders
Volgend recept →
Pumpkin spice latte

Zomer recepten

Met warm weer heb je meestal geen zin om uren in de keuken te staan. Het is deze zomer heerlijk genieten met deze makkelijk te volgen recepten. Van frisse salades tot heerlijk geurende barbecue recepten, recepten met seizoensgroenten, de lekkerste ijsjes en meer!