Briesoep met champignons

(71)

Een súper romige soep met kaas, prei en meer. Deze briesoep met champignons is een mega lekker vegetarische soep, ideaal als lunch of maaltijdsoep.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 22-10-2021, dit recept is voor 4 personen en duurt 40 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 30-07-2023

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Soep recepten
Briesoep met champignons

Ingrediënten


  • 300 gram brie
  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • halve prei
  • 2 knoflooktenen
  • halve liter groentebouillon
  • halve liter volle melk
  • 100 gram crème fraîche
  • 250 gram champignons
  • peper en zout naar smaak
  • flinke snuf nootmuskaat

Kookgerei nodig


  • snijplank & koksmes
  • champignonborstel of keukenpapier
  • middelgrote pan
  • garde
  • staafmixer of blender
  • grote bakpan

Briesoep met champignons Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Soep recepten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/briesoep-met-champignons


Voorbereiding – 15 minuten

Was de prei goed en gebruik bij voorkeur alleen het witte gedeelte voor een lichte kleur soep. Snijd de prei in dunne ringen, dit hoeft niet heel precies aangezien we de soep gaan pureren. Pel de knoflooktenen en snijd deze grof.

Maak de champignons schoon met een borsteltje of keukenpapier en snijd deze in plakjes. 

Snijd 8 plakjes brie met korst af en leg opzij. Verwijder de korst van de rest van de brie en snijd deze in stukken.

Briesoep met champignons
Briesoep met champignons

De briesoep met champignons afmaken – 25 minuten

Verhit boter in een middelgrote pan en bak hier de prei en knoflook enkele minuten in. Voeg de bloem toe en gaar de bloem op laag vuur nog enkele minuten.

Voeg geleidelijk de groentebouillon toe en roer steeds glad met een garde om klontjes te voorkomen. Breng aan de kook en kook zachtjes tot de prei en knoflook zacht zijn geworden, dit zal ongeveer 10 minuten duren.

Verhit ondertussen een beetje boter in een grote bakpan en bak de champignons mooi bruin, dit kun je het beste in delen doen.

Pureer de soep tot deze glad is en roer de brie zonder korst er direct ook door. Pureer nogmaals tot de brie ook glad geworden is en schenk de melk samen met crème fraîche erbij.

Verwarm nogmaals en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.

Serveer de soep met de plakjes brie en gebakken champignons. Garneer eventueel met verse peterselie, eet smakelijk!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 22-10-2021, dit recept is voor 4 personen en duurt 40 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 30-07-2023


Waardeer dit recept!
71 stemmen

Briesoep met champignons: Veel gestelde vragen

Kan ik de brie vervangen met een andere soort kaas?

Je kunt ipv brie bijvoorbeeld camembert gebruiken, hierdoor krijgt de soep een sterkere smaak.

Kan ik deze soep ook niet-vegetarisch maken?

Je kunt de groentebouillon bijvoorbeeld vervangen door kippenbouillon. Ipv gebakken champignons kun je bijvoorbeeld hamblokjes of gebakken spekjes toevoegen aan de briesoep.

0 reacties op Briesoep met champignons

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.