Aubergine recepten

Aubergine kan op vele soorten manieren bereid worden en is heerlijk in combinatie met vlees maar ook in vegetarische aubergine recepten.

Aubergine recepten

De aubergine plant houdt van warmte, maar dat maakt het niet meteen onmogelijk om deze in Nederland te telen. Er zijn verschillende soorten aubergine, van licht tot donkerpaars en nog veel meer kleuren en maten.

In 2018 hadden wij in onze moestuin zo'n enorme opbrengst, dat we in 2019 even geen aubergine hebben gezaaid. Vandaar ook de enorme hoeveelheid recepten, hopelijk kan ik jullie inspireren om eens iets anders te doen met aubergines.

Ovengerechten:

Salades: Bijgerechten: Hoofdgerechten: Overig:

Ovengerechten

Het eerste waar je aan denkt bij aubergines is waarschijnlijk een moussaka, één van de lekkerste ovengerechten.

Griekse moussaka Griekse moussaka

Nog zo'n klassieker, Melanzane alla parmigiana, een simpele aubergine ovenschotel.

Melanzane alla parmigiana Melanzane alla parmigiana

Een aubergine gratin is gemaakt met heerlijk gegrilde aubergine plakken, aardappels, kaas en meer.

Aubergine gratin Aubergine gratin

Deze klassieke Parmigiana alla melanzane in een ander jasje, namelijk met gepaneerde en gefrituurde aubergine voor een nog lekkerdere ovenschotel.

Parmigiana van gefrituurde aubergines Parmigiana van gefrituurde aubergines

Salades

Couscoussalades zijn altijd lekker, ze zijn vullend en je kunt er volop mee variëren.

Couscoussalade Couscoussalade

Parelcouscous ziet er niet alleen super leuk uit, het is ook nog eens een heerlijke afwisseling van de bekende couscous. Een salade met gegrilde aubergine, walnoten en granaatappel (allemaal uit onze tuin).

Parelcouscous salade met granaatappel en aubergine Parelcouscous salade met granaatappel en aubergine

Nog een salade met gegrilde aubergine, deze keer een pasta salade.

Orecchiette pasta salade met snijbonen en bosui Orecchiette pasta salade met snijbonen en bosui

Bijgerechten

Ratatouille is een klassiek Frans bijgerecht, heerlijke kruidige aubergine, tomaat, paprika en courgette.

Ratatouille Ratatouille

De ratatouille die gemaakt wordt in de animatie film is eigenlijk een confit byaldi, want zoals je hierboven kunt zien is een klassieke ratatouille niet zo netjes in een schaal gelegd.

Remy's ratatouille Remy's ratatouille

Aubergine uit de oven, geglaceerd met miso. Oftewel gefermenteerde sojabonen, het klinkt misschien een beetje gek maar het is echt ontzettend lekker.

Geglazuurde aubergine met miso Geglazuurde aubergine met miso

Caponata is een klassieker uit de Italiaanse keuken, heerlijk op brood als tapas of als bijgerecht.

Caponata Caponata

Hoofdgerechten

Gerechten uit de wok zijn hier altijd welkom, sowieso gerechten boordevol groenten. Deze wok met kip en sesam is heerlijke snelle maaltijd.

Kip met groenten en sesam uit de wok Kip met groenten en sesam uit de wok

Chili con carne is ontzettend lekker, voeg er eens extra groenten aan toe voor een nog betere variant.

Chili con carne met witte courgette Chili con carne met witte courgette

Pasta met pesto is al heel erg lekker, voeg er geroosterde groenten aan toe voor een nog lekkerdere pasta.

Pasta met geroosterde groenten en pesto Pasta met geroosterde groenten en pesto

Couscous is warm en koud lekker, in deze warme versie met kip en groenten waaronder aubergine.

Couscous met groenten en kippenpoten Couscous met groenten en kippenpoten

Een hamburger is al lekker opzich, maar een hamburger gemaakt van lamsvlees en dan vooral in combinatie met aubergine. Geweldig!

Lamsburger met truffelmayonaise Lamsburger met truffelmayonaise

Een pasta met subtiel kleine aubergine blokjes erdoorheen, een aanrader voor een simpele romige pasta.

Romige champignon pasta met chipolataworstjes Romige champignon pasta met chipolataworstjes

Taco's gevuld met groenten, waaronder een witte kool salade.

Vegetarische taco's Vegetarische taco's

Een quiche met groenten is altijd goed, maar een quiche met geroosterde groenten is nog veel beter!

Vegetarische quiche Vegetarische quiche

Risotto met aubergine en kaas is geweldig, zo simpel en oh zo lekker.

Risotto met aubergine en feta Risotto met aubergine en feta

Overig

Sabich is een klassieker uit de Israelische keuken, de gegrilde aubergine en gekookt ei maakt dit als de perfecte pita.

Sabich - pitabroodjes met aubergine en ei Sabich - pitabroodjes met aubergine en ei

Tempura beslag is zo ontzettend lekker, dip plakken aubergine in tempura en frituur deze voor een geweldige krokante korst.

Aubergineplakken in tempura Aubergineplakken in tempura

Kip met groenten en sesam uit de wokAubergine in de soep? Jazeker, probeer het maar eens. In combinatie met deze curry-kokossoep met kip echt heerlijk.

Indiase curry-kokossoep met kip Indiase curry-kokossoep met kip

Een plaattaart is ideaal als lunch, je kunt het beleggen met groenten die nog in de koelkast liggen. Of klaar zijn om te oogsten in de moestuin.

Plaattaart met aubergine en basilicum Plaattaart met aubergine en basilicum

Nog zo'n lekker gevuld pitabroodje, dit keer met gehakt en aubergine.

Pitabroodjes met gehakt en aubergine Pitabroodjes met gehakt en aubergine

Als je nou echt heel veel aubergines uit de moestuin hebt, kun je deze ook inmaken. Ik deed dat op de Italiaanse manier, en wat een heerlijkheid. Ze worden er ontzettend zacht en smaakvol van, heerlijk smeerbaar voor op toast of brood bij de borrel.

Melanzane sott’olio – Ingemaakte aubergines Melanzane sott’olio – Ingemaakte aubergines


Bekijk de orginele pagina via:
https://ohmydish.nl/aubergine-recepten


Vond je deze pagina interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!



← Vorige pagina
Kweepeer recepten
Volgende pagina →
Onze honden

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.