Aubergine recepten
De aubergine plant houdt van warmte, maar dat maakt het niet meteen onmogelijk om deze in Nederland te telen. Er zijn verschillende soorten aubergine, van licht tot donkerpaars en nog veel meer kleuren en maten.
In 2018 hadden wij in onze moestuin zo'n enorme opbrengst, dat we in 2019 even geen aubergine hebben gezaaid. Vandaar ook de enorme hoeveelheid recepten, hopelijk kan ik jullie inspireren om eens iets anders te doen met aubergines.
Ovengerechten:
Salades:
Bijgerechten:
Hoofdgerechten:
Overig:
Ovengerechten
Het eerste waar je aan denkt bij aubergines is waarschijnlijk een
moussaka, één van de lekkerste ovengerechten.

Griekse moussaka
Nog zo'n klassieker,
Melanzane alla parmigiana, een simpele aubergine ovenschotel.

Melanzane alla parmigiana
Een
aubergine gratin is gemaakt met heerlijk gegrilde aubergine plakken, aardappels, kaas en meer.

Aubergine gratin
Deze klassieke
Parmigiana alla melanzane in een ander jasje, namelijk met gepaneerde en gefrituurde aubergine voor een nog lekkerdere ovenschotel.

Parmigiana van gefrituurde aubergines
Salades
Couscoussalades zijn altijd lekker, ze zijn vullend en je kunt er volop mee variëren.

Couscoussalade
Parelcouscous ziet er niet alleen super leuk uit, het is ook nog eens een heerlijke afwisseling van de bekende couscous. Een salade met gegrilde aubergine, walnoten en granaatappel (allemaal uit onze tuin).

Parelcouscous salade met granaatappel en aubergine
Nog een salade met gegrilde aubergine, deze keer een
pasta salade.

Orecchiette pasta salade met snijbonen en bosui
Bijgerechten
Ratatouille is een klassiek Frans bijgerecht, heerlijke kruidige aubergine, tomaat, paprika en courgette.

Ratatouille
De
ratatouille die gemaakt wordt in de animatie film is eigenlijk een
confit byaldi, want zoals je hierboven kunt zien is een klassieke ratatouille niet zo netjes in een schaal gelegd.

Remy's ratatouille
Aubergine uit de oven, geglaceerd met miso. Oftewel gefermenteerde sojabonen, het klinkt misschien een beetje gek maar het is echt ontzettend lekker.

Geglazuurde aubergine met miso
Caponata is een klassieker uit de Italiaanse keuken, heerlijk op brood als tapas of als bijgerecht.

Caponata
Hoofdgerechten
Gerechten uit de wok zijn hier altijd welkom, sowieso gerechten boordevol groenten. Deze
wok met kip en sesam is heerlijke snelle maaltijd.

Kip met groenten en sesam uit de wok
Chili con carne is ontzettend lekker, voeg er eens extra groenten aan toe voor een nog betere variant.

Chili con carne met witte courgette
Pasta met pesto is al heel erg lekker, voeg er geroosterde groenten aan toe voor een nog lekkerdere pasta.

Pasta met geroosterde groenten en pesto
Couscous is warm en koud lekker, in deze warme versie met kip en groenten waaronder aubergine.

Couscous met groenten en kippenpoten
Een hamburger is al lekker opzich, maar een hamburger gemaakt van
lamsvlees en dan vooral in combinatie met aubergine. Geweldig!

Lamsburger met truffelmayonaise
Een
pasta met subtiel kleine aubergine blokjes erdoorheen, een aanrader voor een simpele romige pasta.

Romige champignon pasta met chipolataworstjes
Taco's gevuld met groenten, waaronder een witte kool salade.

Vegetarische taco's
Een
quiche met groenten is altijd goed, maar een quiche met geroosterde groenten is nog veel beter!

Vegetarische quiche
Risotto met aubergine en kaas is geweldig, zo simpel en oh zo lekker.

Risotto met aubergine en feta
Overig
Sabich is een klassieker uit de Israelische keuken, de gegrilde aubergine en gekookt ei maakt dit als de perfecte pita.

Sabich - pitabroodjes met aubergine en ei
Tempura beslag is zo ontzettend lekker, dip plakken
aubergine in tempura en frituur deze voor een geweldige krokante korst.

Aubergineplakken in tempura
Kip met groenten en sesam uit de wokAubergine in de soep? Jazeker, probeer het maar eens. In combinatie met deze
curry-kokossoep met kip echt heerlijk.

Indiase curry-kokossoep met kip
Een
plaattaart is ideaal als lunch, je kunt het beleggen met groenten die nog in de koelkast liggen. Of klaar zijn om te oogsten in de moestuin.

Plaattaart met aubergine en basilicum
Nog zo'n lekker gevuld
pitabroodje, dit keer met gehakt en aubergine.

Pitabroodjes met gehakt en aubergine
Als je nou echt heel veel aubergines uit de moestuin hebt, kun je deze ook inmaken. Ik deed dat op de
Italiaanse manier, en wat een heerlijkheid. Ze worden er ontzettend zacht en smaakvol van, heerlijk smeerbaar voor op toast of brood bij de borrel.

Melanzane sott’olio – Ingemaakte aubergines