Ohmydish.nl


Aubergine gratin

Voor deze aubergine gratin worden de aubergines eerst nóg smaakvoller gemaakt in een grillpan. Extra lekker door een krokante laag kaas en een makkelijke tomatensaus.

Aubergine gratin
1 uur 5 minuten 4 personen Hoofdgerechten
Aubergine gratin

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 2 aubergines
  • 4 middelgrote vastkokende aardappels
  • ongeveer 200 gram geraspte kaas naar keuze
  • 1 sjalot of ui
  • 2 knoflooktenen
  • 1 blikje tomatenpuree (140 gram)
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
  • 1 eetlepel paprika poeder
  • 3 eetlepels (gedroogde) oregano
  • olijfolie
  • peper en zout naar smaak
  • klein handjevol panko (Japans broodkruim)
  • een paar kleine klontjes boter
Aubergine gratin ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • snijplank & koksmes
  • vergiet
  • kleine pan
  • dunschiller
  • grote bakpan
  • houten lepel
  • grill pan
  • vleestang
  • oven
  • grote ovenschaal

Bereiden

1 uur 5 minuten 4 personen Hoofdgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/aubergine-gratin


Voorbereiding -- 20 minuten

Was de aubergines en snijd deze in niet al te dunne lange plakken. Bestrooi deze met zout en leg ze in een vergiet, het zout onttrekt het vocht zodat de aubergines smaakvoller zullen worden. Breng een kleine pan met water en zout aan de kook. Schil de aardappels en snijd deze in dunne plakjes. Kook deze dan enkele minuten in het kokende water en laat ze dan uitlekken.

Pel ondertussen de ui en knoflooktenen, snijd de ui in dunne halve ringen en de knoflook fijn. Verhit olijfolie in een grote bakpan en fruit hierin de ui en knoflook enkele minuten. Voeg de tomatenpuree toe en bak deze nog enkele minuten om deze te ontzuren. Voeg dan het paprika poeder om deze nog kort te myoteren voor je de oregano en tomatenblokjes toe gaat voegen. Voeg een scheutje water toe en laat de saus enkele minuten zachtjes koken. Breng op smaak met peper en zout en zet opzij.

Aubergine gratin Aubergine gratin

Aubergine gratin afmaken -- 45 minuten

Dep de aubergineplakken droog met keukenpapier en verhit de grill pan op hoog vuur. Haal de plakken aan beide kanten door de olijfolie en grill alle plakken tot het grill patroon zichtbaar is aan beide kanten. Bestrooi de plakken na het grillen meteen met peper en zout en herhaal tot alle aubergine is gegrild.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en vet de ovenschaal in met boter. Begin met een laag gegrilde aubergine, dan een laag aardappelplakjes en tomatensaus. Verdeel hier een beetje geraspte kaas overheen voor je nogmaals begint met een laag aubergine, aardappels en tomatensaus. Eindig met een laag aubergine en de rest van de geraspte kaas.

Verdeel hier een klein handjevol panko overheen en her en der een klein klontje boter. Bak de aubergine gratin mooi goudbruin in ongeveer 30 minuten. Smakelijk!


Wat vind jij van dit recept?
2 stemmen
Volgend recept →
Courgette-kaas brood

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Bereid een prachtig gerecht van 1 van deze smaakvolle lente recepten.