Melanzane sott'olio - Ingemaakte aubergines

(13)

Het kost even tijd om deze melanzane sott'olio te maken, maar dat is het helemaal waard. Een heerlijke zachte spread met aubergine, olie, azijn en knoflook.

Kooktijd 50 minuten Aantal personen 10 personen Categorie Bijgerechten
Melanzane sott'olio - Ingemaakte aubergines

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 3 kg aubergines
  • 1,5 liter azijn
  • 1 liter water
  • 2 eetlepels zout
  • 3 grote knoflooktenen
  • olie, bijvoorbeeld zonnebloemolie of olijfolie
Melanzane sott'olio - Ingemaakte aubergines Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • snijplank & koksmes
  • dunschiller
  • grote pan
  • groot vergiet
  • grote kom
  • zware kom/stapel borden of iets anders zwaar om als gewicht te dienen
  • weckpotten

Bereiding


Kooktijd 50 minuten Aantal personen 10 personen Categorie Bijgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/melanzane-sottolio-ingemaakte-aubergines


Voorbereiding -- 30 minuten + wachttijd

Verwijder de uiteindes van de aubergines en schil de aubergines met een dunschiller. Snijd deze vervolgens in niet al te grote staafjes. Meng ondertussen azijn, water en zout in een grote pan en breng aan de kook. Kook de aubergines ongeveer 5 minuten en plaats ze dan in een vergiet.

Gooi het vocht weg, plaats het vergiet in een grote kom en zet er iets zwaars op. Op deze manier zal het vocht er nog meer uit gedrukt worden en de aubergines nog smaakvoller worden. Laat dit minimaal enkele uren, maar het liefst de hele nacht zo staan.

Zorg ervoor dat de weckpotten die je gaat gebruiken steriel zijn, dit kun je gemakkelijk doen door deze enkele minuten te koken in kokend water. 

Melanzane sott’olio – Ingemaakte aubergines
Melanzane sott’olio – Ingemaakte aubergines

Melanzane sott'olio afmaken -- 20 minuten + wachttijd

Pel de knoflooktenen en snijd deze door de helft. Verdeel de uitgelekte aubergine over de weckpotten en verdeel de knoflooktenen over de potten. Vul elke pot met olie tot de aubergine helemaal onder staan. Gebruik een mes om deze langs de zijkant te steken rondom de weckpot om alle luchtbellen te verwijderen. Plaats de deksel op de weckpot en zet deze ongeveer 2 weken op een donkere plek.

Na 2 weken kun je deze zachte spread serveren op brood tijdens het borrelen. Geniet ervan!

Wat vind jij van dit recept?

13 stemmen

Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.