Ohmydish.nl


Melanzane sott'olio - Ingemaakte aubergines

Het kost even tijd om deze melanzane sott'olio te maken, maar dat is het helemaal waard. Een heerlijke zachte spread met aubergine, olie, azijn en knoflook.

Melanzane sott'olio - Ingemaakte aubergines
50 minuten 10 personen Bijgerechten
Melanzane sott'olio - Ingemaakte aubergines

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 3 kg aubergines
  • 1,5 liter azijn
  • 1 liter water
  • 2 eetlepels zout
  • 3 grote knoflooktenen
  • olie, bijvoorbeeld zonnebloemolie of olijfolie
Melanzane sott'olio - Ingemaakte aubergines ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • snijplank & koksmes
  • dunschiller
  • grote pan
  • groot vergiet
  • grote kom
  • zware kom/stapel borden of iets anders zwaar om als gewicht te dienen
  • weckpotten

Recept printen Bekijk reacties (0) Opslaan in collectie

Bereiden

50 minuten 10 personen Bijgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/melanzane-sottolio-ingemaakte-aubergines


Voorbereiding -- 30 minuten + wachttijd

Verwijder de uiteindes van de aubergines en schil de aubergines met een dunschiller. Snijd deze vervolgens in niet al te grote staafjes. Meng ondertussen azijn, water en zout in een grote pan en breng aan de kook. Kook de aubergines ongeveer 5 minuten en plaats ze dan in een vergiet.

Gooi het vocht weg, plaats het vergiet in een grote kom en zet er iets zwaars op. Op deze manier zal het vocht er nog meer uit gedrukt worden en de aubergines nog smaakvoller worden. Laat dit minimaal enkele uren, maar het liefst de hele nacht zo staan.

Zorg ervoor dat de weckpotten die je gaat gebruiken steriel zijn, dit kun je gemakkelijk doen door deze enkele minuten te koken in kokend water. 

Melanzane sott’olio – Ingemaakte aubergines
Melanzane sott’olio – Ingemaakte aubergines

Melanzane sott'olio afmaken -- 20 minuten + wachttijd

Pel de knoflooktenen en snijd deze door de helft. Verdeel de uitgelekte aubergine over de weckpotten en verdeel de knoflooktenen over de potten. Vul elke pot met olie tot de aubergine helemaal onder staan. Gebruik een mes om deze langs de zijkant te steken rondom de weckpot om alle luchtbellen te verwijderen. Plaats de deksel op de weckpot en zet deze ongeveer 2 weken op een donkere plek.

Na 2 weken kun je deze zachte spread serveren op brood tijdens het borrelen. Geniet ervan!


Wat vind jij van dit recept?
0 stemmen


Heb je dit recept gemaakt of ga je deze maken?
Vermeld @ohmydish, tag #ohmydish op Instagram of sla dit recept op!


← Vorig recept
Courgette quiche
Volgend recept →
Kip met vijgen en camembert

Winter recepten

Kook een heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, sinterklaas en drankjes om bij op te warmen.