Ohmydish.nl


Risotto met aubergine en feta

Risotto met aubergine en feta is hartig en fris tegelijk. Extra lekker met knoflook, ui, witte wijn en meer. Klaar in net iets meer dan een uur.

1 uur 5 minuten 4 personen Hoofdgerechten
Risotto met aubergine en feta

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 300 gram risotto rijst
  • 3 aubergines (of 2 grote)
  • 2 citroenen
  • 700 ml groentebouillon
  • 1 grote ui
  • 4 knoflooktenen
  • 150 ml witte wijn
  • paar takjes verse munt
  • 200 gram feta
  • olijfolie
  • peper en zout naar smaak
Risotto met aubergine en feta ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • snijplank & koksmes
  • oven
  • ovenplaat met bakpapier
  • grote bakpan
  • siliconen spatel

Bereiden


1 uur 5 minuten 4 personen Hoofdgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/risotto-met-aubergine-en-feta


Voorbereiding -- 45 minuten

Verwarm de oven op 200 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier. Was de aubergines, verwijder de bovenkant en snijd de aubergines door de helft.

Snijd de aubergines een aantal keer schuin in met een scherp mes. Pel de ui en knoflooktenen en snijd deze door de helft. Verdeel de gehalveerde ui en knoflook over een bakplaat bekleed met bakpapier.

Besprenkel de aubergine met olijfolie, peper en zout en leg deze met de ingesneden kant naar beneden op de knoflook. Snijd 1 citroen door de helft en leg deze met de bolle kant naar beneden op de bakplaat.

Rooster de aubergine, citroen, knoflook en ui ongeveer een half uur. De exacte tijd is afhankelijk van je oven, de aubergine behoort volledig zacht te zijn.

Maak een puree van de zachte binnenkant van de aubergine, ui en knoflook. 

Risotto met aubergine en feta
Risotto met aubergine en feta

Risotto met aubergine en feta afmaken --20 minuten

Verhit een scheut olijfolie in een grote bakpan en fruit hierin de risotto rijst enkele minuten. Zodra de rijst glazig is geworden, voeg je de witte wijn toe samen met de geroosterde citroen.

Schenk de bouillon beetje bij beetje erbij en roer af en toe. Wacht met de volgende lepel toevoegen tot de vorige volledig is opgenomen. Het kan zijn dat de rijst al gaar is zonder dat je alle bouillon hebt gebruikt.

Verwijder de geroosterde citroen en roer de aubergine puree door de risotto samen met het sap van een 1 citroen.

Breng op smaak met peper en zout. Snijd de verse munt fijn en serveer de risotto met munt en feta. Smakelijk!

Risotto met aubergine en feta: veelgestelde vragen

Wat voor soort rijst kun je het beste gebruiken in risotto?

Violone Nano, Arborio en Carnaroli zijn de meest gebruikte soorten rijst voor het maken van een risotto gerecht.

Is risotto rijst glutenvrij?

Rijst is 100% glutenvrij, toch kun je er niet altijd zeker van zijn dat risotto glutenvrij is. Een risotto wordt namelijk meestal eerst in een bouillon gekookt, deze bouillon kan sporen van gluten bevatten (meestal in de vorm van gist extract). Je kunt stellen dat verreweg de meeste soorten risotto glutenvrij zijn, maar het is altijd beter om de verpakking te controleren.

Kun je risotto ook koken?

Risotto kook je niet in een rijstkoker of met kokend water in een pan. Een risotto rijstkorrel heeft namelijk tijd nodig om de vloeistoffen op te nemen. Een risotto kook en gaar je tegelijkertijd, dit doe je door langzaamaan bouillon toe te voegen aan de pan met de risotto.

Wat vind jij van dit recept?
7 stemmen
← Vorig recept
Kweepeer snoepjes
Volgend recept →
Tartiflette courgette

Zomer recepten

Met warm weer heb je meestal geen zin om uren in de keuken te staan. Het is deze zomer heerlijk genieten met deze makkelijk te volgen recepten. Van frisse salades tot heerlijk geurende barbecue recepten, recepten met seizoensgroenten, de lekkerste ijsjes en meer!