Dit klassiek recept voor Griekse moussaka bevat geweldige smaken, een heerlijke combinatie van bechamelsaus met gehakt en aubergines.
Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/griekse-moussaka
Schil de aardappelen en snijd deze en de aubergines in dunne plakken met behulp van een mandoline. Heb je geen mandoline? Gebruik dan een koksmes.
Plaats de aubergineplakken in een vergiet en voeg een fijn zout toe. Dit zal het vocht uit de aubergineplakken trekken, om zo meer smaak aan de aubergines te geven. Doe de aardappelplakjes in koud water om verkleuring te voorkomen.
Maak in de tussentijd een bechamelsaus: Snijd een gepelde ui doormidden en prik een laurierblad aan de ui met behulp van 3 kruidnagels en voeg deze toe aan de melk. Op deze manier kun je heel makkelijk de ui, laurierblad en kruidnagel uit de melk halen.
Verwarm de melk dan en smelt ondertussen de boter in een middelgrote pan en voeg dan de bloem toe. Maak een roux en laat dit dan volledig afkoelen. Voeg de hete melk (zonder de ui) geleidelijk toe aan de roux en blijf roeren met een garde.
Kook dit op laag vuur totdat je de gewenste dikte hebt bereikt, breng op smaak met peper en zout. Snijd de rest van de 2.5 uien en teentjes knoflook fijn, en zet opzij.
Verhit de oven voor tot een temperatuur van 190 graden Celsius. Verhit olijfolie in de grote bakpan en voeg de gesneden ui toe. Voeg gehakt toe en bak dit goudbruin in ongeveer 3 tot 4 minuten.
Voeg dan de gesneden knoflook, kaneel en cayennepeper toe. Bak nog een minuut lang door en voeg dan de tomaten uit blik toe. Laat de saus op laag vuur pruttelen tot het meeste vocht verdampt is. Breng de saus op smaak met peper en zout.
Dep de aubergineplakken droog met keukenpapier en giet de aardappelschijfjes af. Begin met het maken van laagjes in de ovenschaal. Voeg auberginesplakjes, gehaktmengsel, aardappelplakjes, bechamelsaus en een handje geraspte kaas toe.
Herhaal deze stap een aantal keer en maak de Griekse moussaka af met een laag bechamelsaus en geraspte kaas aan de bovenkant. Bak de Griekse moussaka 45 minuten lang in de oven totdat de aubergine en aardappelschijfjes zacht zijn, en de kaas een mooie goudbruine kleur heeft. Garneer met gesneden peterselie. Eet smakelijk!
Wat vind jij van dit recept?
Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.
Profiel aanmakenJe proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.