Griekse moussaka
😍 21Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Griekse moussaka

Dit klassiek recept voor Griekse moussaka bevat geweldige smaken, een heerlijke combinatie van bechamelsaus met gehakt en aubergines.

1 uur 25 minuten
4 personen
Griekse moussaka ingrediënten

Recept griekse moussaka

Ingrediënten

4 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 27-06-2015, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur 25 minuten.

Bijgewerkt op: 24-07-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
30 minuten
Kooktijd
55 minuten
Totale tijd
1 uur 25 minuten

Voorbereiding – 30 minuten

Schil de aardappelen en snijd deze en de aubergines in dunne plakken met behulp van een mandoline. Heb je geen mandoline? Gebruik dan een koksmes. 

Plaats de aubergineplakken in een vergiet en voeg een fijn zout toe. Dit zal het vocht uit de aubergineplakken trekken, om zo meer smaak aan de aubergines te geven. Doe de aardappelplakjes in koud water om verkleuring te voorkomen. 

Maak in de tussentijd een bechamelsaus: Snijd een gepelde ui doormidden en prik een laurierblad aan de ui met behulp van 3 kruidnagels en voeg deze toe aan de melk. Op deze manier kun je heel makkelijk de ui, laurierblad en kruidnagel uit de melk halen. 

Verwarm de melk dan en smelt ondertussen de boter in een middelgrote pan en voeg dan de bloem toe. Maak een roux en laat dit dan volledig afkoelen. Voeg de hete melk (zonder de ui) geleidelijk toe aan de roux en blijf roeren met een garde. 

Kook dit op laag vuur totdat je de gewenste dikte hebt bereikt, breng op smaak met peper en zout. Snijd de rest van de 2.5 uien en teentjes knoflook fijn, en zet opzij. 

Griekse moussaka
Griekse moussaka

De Griekse moussaka afmaken – 55 minuten

Verhit de oven voor tot een temperatuur van 190 graden Celsius. Verhit olijfolie in de grote bakpan en voeg de gesneden ui toe. Voeg gehakt toe en bak dit goudbruin in ongeveer 3 tot 4 minuten. 

Voeg dan de gesneden knoflook, kaneel en cayennepeper toe. Bak nog een minuut lang door en voeg dan de tomaten uit blik toe. Laat de saus op laag vuur pruttelen tot het meeste vocht verdampt is. Breng de saus op smaak met peper en zout. 

Dep de aubergineplakken droog met keukenpapier en giet de aardappelschijfjes af. Begin met het maken van laagjes in de ovenschaal. Voeg auberginesplakjes, gehaktmengsel, aardappelplakjes, bechamelsaus en een handje geraspte kaas toe. 

Herhaal deze stap een aantal keer en maak de Griekse moussaka af met een laag bechamelsaus en geraspte kaas aan de bovenkant. Bak de Griekse moussaka 45 minuten lang in de oven totdat de aubergine en aardappelschijfjes zacht zijn, en de kaas een mooie goudbruine kleur heeft. Garneer met gesneden peterselie. Eet smakelijk!

Wat vind je van dit recept?

21 waarderingen
😍
21
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie:

Algemeen
Kcal
950.33 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
56.11 g
15.82 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
54.52 g
32.13 g
Eiwitten
56.22 g
Vezels
8.68 g
Natrium
812.81 mg
Mineralen
Ijzer
3.22 mg
Calcium
954.7 mg
Magnesium
126.53 mg
Kalium
126.53 mg
Fosfor
984.23 mg
Koper
1.07 mg
Zink
11.48 mg
Jodium
0.57 µg
Selenium
0.02 µg
Vitamines
Vitamine C
77.06 mg
Vitamine D
0.71 mg
Vitamine A
0.46 mg
Vitamine B1
0.36 mg
Vitamine B2
0.79 mg
Vitamine B6
0.95 mg
Vitamine B12
2.13 µg
Foliumzuur
56.43 µg
Vitamine E
0.33 mg
Vitamine K
6.54 µg
Vitamine K1
0 µg
Verberg vitamines & mineralen
Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
0 reacties op "Griekse moussaka"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.