Ohmydish.nl


Griekse moussaka

Dit klassiek recept voor Griekse moussaka bevat geweldige smaken, een heerlijke combinatie van bechamelsaus met gehakt en aubergines.

Griekse moussaka
1 uur 25 minuten 4 personen Hoofdgerechten
Griekse moussaka

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 2 aubergines
  • 4 middelgrote vastkokende aardappelen
  • 500 gram gehakt (half-om-half)
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 middelgrote uien
  • 50 gram boter
  • 60 gram bloem
  • 750 ml volle melk
  • 3 kruidnagels
  • 1 laurierblad
  • 1/2e theelepel kaneelpoeder
  • 1/2e theelepel cayennepeper
  • 1 blik tomaten
  • Peper en zout naar smaak
  • 250 gram geraspte kaas
  • Optioneel: handvol verse peterselie ter garnering
Griekse moussaka ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • Snijplank
  • Koksmes
  • Middelgrote pan
  • Kleine sauspan
  • Grote bakpan
  • Vergiet
  • Oven
  • Ovenschaal
  • Optioneel: Mandoline

Bereiden

1 uur 25 minuten 4 personen Hoofdgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/griekse-moussaka


Voorbereiding -- 30 minuten

Schil de aardappelen en snijd deze en de aubergines in dunne plakken met behulp van een mandoline. Heb je geen mandoline? Gebruik dan een koksmes. Plaats de aubergineplakken in een vergiet en voeg een fijn zout toe. Dit zal het vocht uit de aubergineplakken trekken, om zo meer smaak aan de aubergines te geven. Doe de aardappelplakjes in koud water om verkleuring te voorkomen.

Maak in de tussentijd een bechamelsaus:

Snijd een gepelde ui doormidden en prik een laurierblad aan de ui met behulp van 3 kruidnagels en voeg deze toe aan de melk. Op deze manier kun je heel makkelijk de ui, laurierblad en kruidnagel uit de melk halen. Verwarm de melk dan en smelt ondertussen de boter in een middelgrote pan en voeg dan de bloem toe. Maak een roux en laat dit dan volledig afkoelen.

Voeg de hete melk (zonder de ui) geleidelijk toe aan de roux en blijf roeren met een garde. Kook dit op laag vuur totdat je de gewenste dikte hebt bereikt, breng op smaak met peper en zout.

Snijd de rest van de 2.5 uien en teentjes knoflook fijn, en zet opzij.

Griekse moussaka Griekse moussaka

De Griekse moussaka afmaken -- 55 minuten

Verhit de oven voor tot een temperatuur van 190 graden Celsius.

Verhit olijfolie in de grote bakpan en voeg de gesneden ui toe. Voeg gehakt toe en bak dit goudbruin in ongeveer 3 tot 4 minuten. Voeg dan de gesneden knoflook, kaneel en cayennepeper toe. Bak nog een minuut lang door en voeg dan de tomaten uit blik toe. Laat de saus op laag vuur pruttelen tot het meeste vocht verdampt is. Breng de saus op smaak met peper en zout.

Dep de aubergineplakken droog met keukenpapier en giet de aardappelschijfjes af. Begin met het maken van laagjes in de ovenschaal. Voeg auberginesplakjes, gehaktmengsel, aardappelplakjes, bechamelsaus en een handje geraspte kaas toe. Herhaal deze stap een aantal keer en maak de Griekse moussaka af met een laag bechamelsaus en geraspte kaas aan de bovenkant.

Bak de Griekse moussaka 45 minuten lang in de oven totdat de aubergine en aardappelschijfjes zacht zijn, en de kaas een mooie goudbruine kleur heeft. Garneer met gesneden peterselie. Eet smakelijk!


Wat vind jij van dit recept?
0 stemmen


Heb je dit recept gemaakt of ga je deze maken?
Vermeld @ohmydish, tag #ohmydish op Instagram of sla dit recept op!


Volgend recept →
Ijskoffie

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Bereid een prachtig gerecht van 1 van deze smaakvolle lente recepten.