Dit klassiek recept voor Griekse moussaka bevat geweldige smaken, een heerlijke combinatie van bechamelsaus met gehakt en aubergines.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 27-06-2015, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur 25 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Schil de aardappelen en snijd deze en de aubergines in dunne plakken met behulp van een mandoline. Heb je geen mandoline? Gebruik dan een koksmes.
Plaats de aubergineplakken in een vergiet en voeg een fijn zout toe. Dit zal het vocht uit de aubergineplakken trekken, om zo meer smaak aan de aubergines te geven. Doe de aardappelplakjes in koud water om verkleuring te voorkomen.
Maak in de tussentijd een bechamelsaus: Snijd een gepelde ui doormidden en prik een laurierblad aan de ui met behulp van 3 kruidnagels en voeg deze toe aan de melk. Op deze manier kun je heel makkelijk de ui, laurierblad en kruidnagel uit de melk halen.
Verwarm de melk dan en smelt ondertussen de boter in een middelgrote pan en voeg dan de bloem toe. Maak een roux en laat dit dan volledig afkoelen. Voeg de hete melk (zonder de ui) geleidelijk toe aan de roux en blijf roeren met een garde.
Kook dit op laag vuur totdat je de gewenste dikte hebt bereikt, breng op smaak met peper en zout. Snijd de rest van de 2.5 uien en teentjes knoflook fijn, en zet opzij.
Verhit de oven voor tot een temperatuur van 190 graden Celsius. Verhit olijfolie in de grote bakpan en voeg de gesneden ui toe. Voeg gehakt toe en bak dit goudbruin in ongeveer 3 tot 4 minuten.
Voeg dan de gesneden knoflook, kaneel en cayennepeper toe. Bak nog een minuut lang door en voeg dan de tomaten uit blik toe. Laat de saus op laag vuur pruttelen tot het meeste vocht verdampt is. Breng de saus op smaak met peper en zout.
Dep de aubergineplakken droog met keukenpapier en giet de aardappelschijfjes af. Begin met het maken van laagjes in de ovenschaal. Voeg auberginesplakjes, gehaktmengsel, aardappelplakjes, bechamelsaus en een handje geraspte kaas toe.
Herhaal deze stap een aantal keer en maak de Griekse moussaka af met een laag bechamelsaus en geraspte kaas aan de bovenkant. Bak de Griekse moussaka 45 minuten lang in de oven totdat de aubergine en aardappelschijfjes zacht zijn, en de kaas een mooie goudbruine kleur heeft. Garneer met gesneden peterselie. Eet smakelijk!
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.