Risotto met champignons en mascarpone

(75)

Een heerlijke romige risotto met champignons en mascarpone die makkelijk te maken is en extra smaakvol met spekjes en prei. Ook lekker als vegetarische variant zonder spekjes! Laat een reactie achter

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 16-02-2021, dit recept is voor 4 personen en duurt 45 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 07-10-2023

Kooktijd 45 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten
Risotto met champignons en mascarpone

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 300 gram risotto rijst
  • 500 gram champignons
  • 1 kleine prei
  • 3 knoflooktenen
  • 300 gram spekjes
  • 100 ml droge witte wijn
  • paar takjes verse tijm
  • flinke klont boter
  • 750 ml runderbouillon of champignonbouillon
  • 4 flinke eetlepels mascarpone
  • peper en zout naar smaak
Risotto met champignons en mascarpone Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • snijplank & koksmes
  • champignonborstel of keukenpapier
  • middelgrote pan
  • soeplepel
  • grote (diepe) bakpan
  • siliconen spatel

Bereiding


Kooktijd 45 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/risotto-met-champignons-en-mascarpone


Voorbereiding – 10 minuten

Pel de knoflooktenen en snijd deze fijn. Was de prei goed en snijd deze in (halve) ringen. Maak de champignons schoon met een borsteltje of keukenpapier en snijd de champignons in plakjes.

Verwarm de bouillon en zet opzij.

Risotto met champignons en mascarpone
Risotto met champignons en mascarpone

Risotto met champignons en mascarpone afmaken – 35 minuten

Bak de spekjes enkele minuten in de grote bakpan. Voeg dan een beetje boter toe en bak de helft van de champignons mooi bruin. 

Voeg dan opnieuw een beetje boter toe en voeg dan pas de andere helft van de champignons toe samen met de takjes tijm. Als je ze allemaal tegelijk zal toevoegen, zullen ze niet mooi bruin bakken.

Voeg de prei samen met de fijngesneden knoflook toe en bak nog enkele minuten mee. Bak de rijst nog even mee tot deze glazig is geworden.

Zet het vuur lager en blus af met witte wijn. Voeg telkens een beetje van de bouillon toe en voeg pas nieuwe toe als de vorige volledig is opgenomen door de rijst. 

Herhaal tot de rijst gaar is, misschien heb je een beetje extra vocht nodig of misschien is 750 ml net iets teveel. 

Roer de mascarpone erdoor en breng op smaak met peper en zout. Verwijder de takjes tijm en serveer direct, eet smakelijk!


Waardeer dit recept!
75 stemmen

Risotto met champignons en mascarpone: Veel gestelde vragen

Welke champignons voor risotto?

Voor een risotto met champignons kun je verschillende soorten champignons gebruiken, zoals witte of kastanjechampignons. Maar je kunt ook verschillende paddenstoelen gebruiken zoals oesterzwammen, shiitakes etc.

Mijn risotto is nog hard, wat nu?

Stel dat je al het vocht al hebt toegevoegd en de risotto is toch nog hard, dan kan dit meerdere oorzaken hebben. De meest voor de hand liggende oorzaak is dat het vuur te hoog staat, hierdoor verdampt het te snel zonder dat de rijst het vocht heeft opgenomen.


Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.