Deze risotto is voor de echte bieten liefhebbers, een rode bietenrisotto bomvol smaak en extra lekker met rucola en Parmezaanse kaas. Een simpele risotto met een prachtige kleur, perfect voor een etentje.
Deze rode bietenrisotto is een heerlijke vegetarische maaltijd voor een doordeweekse dag of een etentje. De aardse smaak van rode bieten, welke een tikkeltje zoet zijn, passen perfect bij de romige risotto en de nootachtige smaak van rucola.
Voor een veganistische versie laat je de kaas simpelweg achterwege, ook dan in deze rode bietenrisotto erg lekker. Je kunt de kaas dan bijvoorbeeld apart serveren voor de kaasliefhebbers.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 16-10-2024, dit recept is voor 4 personen en duurt 45 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 28-10-2024
Pel de uien en knoflooktenen en snijd deze fijn.
Snijd de gekookte bieten in zeer kleine blokjes en zet opzij. Je kunt de bieten bijvoorbeeld ook pureren voor een snellere versie, maar de stukjes biet geven meer textuur aan de risotto t.o.v. bietenpuree.
Was de rucola indien nodig en verwijder overtollig water met een slacentrifuge.
Verwarm de groentebouillon.
Verhit een scheut olijfolie in een diepe bakpan en fruit hier de ui en knoflook enkele minuten in, tot de ui glazig is geworden.
Voeg de risotto rijst toe en bak tot de rijstkorrels glazig zijn geworden.
Zet het vuur iets lager en blus af met witte wijn. Wacht tot de wijn volledig is opgenomen door de rijst en begin dan met geleidelijk toevoegen van de bouillon.
Voeg niet teveel bouillon tegelijk toe en roer niet teveel. Zo heeft de rijst de tijd om rustig de bouillon op te nemen.
Voeg telkens een nieuwe soeplepel bouillon toe zodra de vorige is opgenomen door de rijst.
Voeg de rode bieten blokjes toe zodra de rijst bijna gaar is en blijf bouillon toevoegen tot de rijst beethaar is.
Breng de rode bietenrisotto op smaak met 50 gram fijn geraspte Parmezaanse kaas, peper en zout.
Serveer de risotto met een aantal blaadjes verse basilium, rucola en extra Parmezaanse kaas. Eet smakelijk!
Risotto wel of juist niet roeren?
Risotto wordt romig doordat er zetmeel vrij komt tijdens het roeren, maar hiervoor is af en toe roeren voldoende. Continu roeren geeft juist een papperig resultaat en helemaal niet roeren zorgt ervoor dat je risotto aan zal branden.
Schep dus telkens een beetje bouillon erbij, roer de risotto een keer om en laat het verder met rust tot je een volgende schep bouillon erbij doet. Ik geef de voorkeur aan roeren met een siliconen spatel, omdat je hiermee goed over de bodem kan roeren.
Mijn risotto wordt niet gaar, hoe komt dit?
De hoeveelheid bouillon / vocht wat nodig is om risotto rijst te garen, is afhankelijk van meerdere factoren. Ten eerste de keuze van de pan, de oppervlakte en de dikte van de bodem zijn hierbij van belang. Een grotere oppervlakte zorgt er namelijk voor dat het vocht verdampt i.p.v. opgenomen wordt door de rijst.
Daarnaast is de grootte van de pit ook belangrijk, bij een grote vlam verdampt het vocht grotendeels. Maar bij te laag vuur zal de korrel nauwelijks gaar worden.
Nog een factor kan zijn hoe vaak je roert, bij het continu roeren van de risotto heeft deze minder gelegenheid het vocht op te nemen omdat deze sneller verdampt. Laat je de risotto iets meer met rust, dan kan deze rustig meer vocht opnemen waardoor deze sneller gaar zal worden. Je dient wel af en toe te roeren om een romige risotto te krijgen, aangezien door het roeren het zetmeel vrij komt.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.