Risotto porcini

(6)

Deze risotto porcini is romig en vol van smaak, deze risotto met eekhoorntjesbrood is een echte herfst risotto met de lekkerste paddenstoelen. Extra lekker met een vleugje truffel, kaas en optioneel met spek.

Kooktijd 45 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten
Risotto porcini

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 300 gram risotto rijst
  • 45 gram gedroogd eekhoorntjesbrood of 3 verse eekhoorntjesbrood
  • 1 grote ui
  • 2 grote knoflooktenen
  • 750 ml groentebouillon
  • 3 eetlepels truffel tapenade
  • handvol geraspte Parmezaanse kaas
  • scheutje room
  • scheutje olijfolie
  • optioneel: 6 spekplakken
Risotto porcini Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • keukenpapier
  • klein mesje
  • snijplank & koksmes
  • diepe bakpan
  • siliconen spatel of houten lepel
  • oven of bakpan
  • hersluitbare zak

Bereiding


Kooktijd 45 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/risotto-porcini


Als je gedroogd eekhoorntjesbrood gebruikt, dien je deze eerst enkele uren te wellen in warm water. Zorg ervoor dat het water niet te heet is, dan zullen de paddenstoelen taai worden. Het water kun je erna ook toevoegen aan de risotto, dit water heeft namelijk veel smaak.

Voorbereiding – 15 minuten

Pel de ui en knoflooktenen en snijd deze fijn. Maak het eekhoorntjesbrood schoon, dit doe je door een stukje van de onderkant te snijden en met een vochtig keukenpapier voorzichtig de paddenstoel schoon te wrijven. Je kunt eventueel ook een klein mesje gebruiken om voorzichtig het zand te verwijderen van de paddenstoelen.

Snijd de paddenstoelen in stukken, niet te klein.

Bak de spekplakken in de pan of oven zeer krokant, als ze vrij donker zijn zullen ze namelijk extra krokant zijn en dit past goed bij de risotto. Maar let erop dat het spek niet zal verbranden. Je kunt de spek vervolgens het makkelijkste verkruimelen in een hersluitbare zak.

Risotto porcini
Risotto porcini

Risotto porcini afmaken – 30 minuten

Verwarm een scheut olijfolie in een diepe bakpan en bak de paddenstoelen op hoog vuur tot ze mooi bruin kleuren.

Voeg de ui en knoflooktenen toe en fruit nog enkele minuten mee. Zodra de ui glazig begint te worden, voeg je de rijst toe. 

Roer regelmatig terwijl je de rijst nog ongeveer 5 minuten bakt. Schep er een soeplepel groentebouillon bij, roer af en toe en voeg een nieuwe soeplepel bouillon toe zodra de vorige volledig is opgenomen door de rijst.

Herhaal tot de rijst gaar is, het kan zijn dat je niet alle bouillon hoeft te gebruiken of dat je een beetje extra nodig hebt.

Roer 3 eetlepels truffel tapenade samen met een scheutje room door de risotto. Serveer met Parmezaanse kaas en verkruimel de spekplakken over de risotto, eet smakelijk!

Wat vind jij van dit recept?

6 stemmen

Risotto porcini: Veel gestelde vragen

Wat is eekhoorntjesbrood?

Eekhoorntjesbrood is een soort paddenstoel, in Frankrijk noemt men deze cêpes en in Italië porcini.

Eekhoorntjesbrood wordt niet voor niets ‘de koning onder de paddenstoelen’ genoemd. Hij heeft een nootachtige en milde smaak en wordt niet gekweekt. Deze wilde paddenstoel wordt voornamelijk in Frankrijk en Italië gevonden in loof- en naaldbossen.

Hoeveel gedroogd eekhoorntjesbrood ter vervanging van vers eekhoorntjesbrood?

Gedroogd eekhoorntjesbrood wordt tijdens het wellen ongeveer 3,5e keer zo zwaar.

Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.