Deze risotto porcini is romig en vol van smaak, deze risotto met eekhoorntjesbrood is een echte herfst risotto met de lekkerste paddenstoelen. Extra lekker met een vleugje truffel, kaas en optioneel met spek.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 14-10-2022, dit recept is voor 4 personen en duurt 45 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Als je gedroogd eekhoorntjesbrood gebruikt, dien je deze eerst enkele uren te wellen in warm water. Zorg ervoor dat het water niet te heet is, dan zullen de paddenstoelen taai worden. Het water kun je erna ook toevoegen aan de risotto, dit water heeft namelijk veel smaak.
Pel de ui en knoflooktenen en snijd deze fijn. Maak het eekhoorntjesbrood schoon, dit doe je door een stukje van de onderkant te snijden en met een vochtig keukenpapier voorzichtig de paddenstoel schoon te wrijven. Je kunt eventueel ook een klein mesje gebruiken om voorzichtig het zand te verwijderen van de paddenstoelen.
Snijd de paddenstoelen in stukken, niet te klein.
Bak de spekplakken in de pan of oven zeer krokant, als ze vrij donker zijn zullen ze namelijk extra krokant zijn en dit past goed bij de risotto. Maar let erop dat het spek niet zal verbranden. Je kunt de spek vervolgens het makkelijkste verkruimelen in een hersluitbare zak.
Verwarm een scheut olijfolie in een diepe bakpan en bak de paddenstoelen op hoog vuur tot ze mooi bruin kleuren.
Voeg de ui en knoflooktenen toe en fruit nog enkele minuten mee. Zodra de ui glazig begint te worden, voeg je de rijst toe.
Roer regelmatig terwijl je de rijst nog ongeveer 5 minuten bakt. Schep er een soeplepel groentebouillon bij, roer af en toe en voeg een nieuwe soeplepel bouillon toe zodra de vorige volledig is opgenomen door de rijst.
Herhaal tot de rijst gaar is, het kan zijn dat je niet alle bouillon hoeft te gebruiken of dat je een beetje extra nodig hebt.
Roer 3 eetlepels truffel tapenade samen met een scheutje room door de risotto. Serveer met Parmezaanse kaas en verkruimel de spekplakken over de risotto, eet smakelijk!
Wat is eekhoorntjesbrood?
Eekhoorntjesbrood is een soort paddenstoel, in Frankrijk noemt men deze cêpes en in Italië porcini.
Eekhoorntjesbrood wordt niet voor niets ‘de koning onder de paddenstoelen’ genoemd. Hij heeft een nootachtige en milde smaak en wordt niet gekweekt. Deze wilde paddenstoel wordt voornamelijk in Frankrijk en Italië gevonden in loof- en naaldbossen.
Hoeveel gedroogd eekhoorntjesbrood ter vervanging van vers eekhoorntjesbrood?
Gedroogd eekhoorntjesbrood wordt tijdens het wellen ongeveer 3,5e keer zo zwaar.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.