Risotto porcini
😍 10Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Risotto porcini

Deze risotto porcini is romig en vol van smaak, deze risotto met eekhoorntjesbrood is een echte herfst risotto met de lekkerste paddenstoelen. Extra lekker met een vleugje truffel, kaas en optioneel met spek.

45 minuten
4 personen
Risotto porcini ingrediënten

Recept risotto porcini

Ingrediënten

4 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 14-10-2022, dit recept is voor 4 personen en duurt 45 minuten.

Bijgewerkt op: 24-07-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
15 minuten
Kooktijd
30 minuten
Totale tijd
45 minuten

Als je gedroogd eekhoorntjesbrood gebruikt, dien je deze eerst enkele uren te wellen in warm water. Zorg ervoor dat het water niet te heet is, dan zullen de paddenstoelen taai worden. Het water kun je erna ook toevoegen aan de risotto, dit water heeft namelijk veel smaak.

Voorbereiding – 15 minuten

Pel de ui en knoflooktenen en snijd deze fijn. Maak het eekhoorntjesbrood schoon, dit doe je door een stukje van de onderkant te snijden en met een vochtig keukenpapier voorzichtig de paddenstoel schoon te wrijven. Je kunt eventueel ook een klein mesje gebruiken om voorzichtig het zand te verwijderen van de paddenstoelen.

Snijd de paddenstoelen in stukken, niet te klein.

Bak de spekplakken in de pan of oven zeer krokant, als ze vrij donker zijn zullen ze namelijk extra krokant zijn en dit past goed bij de risotto. Maar let erop dat het spek niet zal verbranden. Je kunt de spek vervolgens het makkelijkste verkruimelen in een hersluitbare zak.

Risotto porcini
Risotto porcini

Risotto porcini afmaken – 30 minuten

Verwarm een scheut olijfolie in een diepe bakpan en bak de paddenstoelen op hoog vuur tot ze mooi bruin kleuren.

Voeg de ui en knoflooktenen toe en fruit nog enkele minuten mee. Zodra de ui glazig begint te worden, voeg je de rijst toe. 

Roer regelmatig terwijl je de rijst nog ongeveer 5 minuten bakt. Schep er een soeplepel groentebouillon bij, roer af en toe en voeg een nieuwe soeplepel bouillon toe zodra de vorige volledig is opgenomen door de rijst.

Herhaal tot de rijst gaar is, het kan zijn dat je niet alle bouillon hoeft te gebruiken of dat je een beetje extra nodig hebt.

Roer 3 eetlepels truffel tapenade samen met een scheutje room door de risotto. Serveer met Parmezaanse kaas en verkruimel de spekplakken over de risotto, eet smakelijk!

Tips!

Wat is eekhoorntjesbrood?

Eekhoorntjesbrood is een soort paddenstoel, in Frankrijk noemt men deze cêpes en in Italië porcini.

Eekhoorntjesbrood wordt niet voor niets ‘de koning onder de paddenstoelen’ genoemd. Hij heeft een nootachtige en milde smaak en wordt niet gekweekt. Deze wilde paddenstoel wordt voornamelijk in Frankrijk en Italië gevonden in loof- en naaldbossen.

Hoeveel gedroogd eekhoorntjesbrood ter vervanging van vers eekhoorntjesbrood?

Gedroogd eekhoorntjesbrood wordt tijdens het wellen ongeveer 3,5e keer zo zwaar.

Wat vind je van dit recept?

10 waarderingen
😍
10
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie:

Algemeen
Kcal
316.3 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
21.19 g
3.95 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
19.98 g
7.1 g
Eiwitten
12.2 g
Vezels
2.5 g
Natrium
1543.85 mg
Mineralen
Ijzer
2.32 mg
Calcium
175.75 mg
Magnesium
29.14 mg
Kalium
29.14 mg
Fosfor
229.41 mg
Koper
0.23 mg
Zink
1.81 mg
Jodium
0.04 µg
Selenium
4.5 µg
Vitamines
Vitamine C
4.38 mg
Vitamine D
0.38 mg
Vitamine A
37.54 mg
Vitamine B1
0.18 mg
Vitamine B2
0.25 mg
Vitamine B6
0.29 mg
Vitamine B12
0.72 µg
Foliumzuur
15.06 µg
Vitamine E
1.05 mg
Vitamine K
1.5 µg
Vitamine K1
0 µg
Verberg vitamines & mineralen
Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
0 reacties op "Risotto porcini"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.