Venkel risotto

(8)

Een heerlijke romige venkel risotto met 2 soorten kaas voor een doordeweekse vegetarische maaltijd. Heerlijk fris met citroen en ricotta.

40 minuten 4 personen Hoofdgerechten
Venkel risotto

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 1 grote venkel
  • 300 gram risotto rijst
  • 1 ui
  • 2 knoflooktenen
  • 2 citroenen
  • scheut droge witte wijn
  • 750 ml groentebouillon
  • 250 gram ricotta
  • 50 fijn geraspte grana padano
  • olijfolie
  • zwarte peper en zout naar smaak
Venkel risotto ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • snijplank & koksmes
  • grote diepe bakpan
  • siliconen spatel
  • citruspers en -rasp

Bereiden


40 minuten 4 personen Hoofdgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/venkel-risotto


Voorbereiding – 10 minuten

Pel de ui en knoflooktenen en snijd deze fijn. Verwijder de groene delen en de harde kern van de venkel. Snijd de venkel in kleine stukjes. Rasp beide citroenen en pers het sap uit 1 citroen.

Venkel risotto
Venkel risotto

De venkelrisotto afmaken – 30 minuten

Verhit een scheut olijfolie in een grote diepe pan. Fruit hierin de ui en knoflooktenen enkele minuten en voeg dan ook de risotto rijst toe. Bak de rijst glazig en voeg dan de venkel toe en bak nog enkele minuten langer.

Schenk een flinke scheut witte wijn erbij samen met het sap van 1 citroen. Schenk beetje bij beetje de bouillon erbij en voeg pas een nieuwe lepel toe als de vorige volledig is opgenomen.

Blijf bouillon toevoegen tot de rijst beetgaar is en roer er een handvol grana padano en de ricotta doorheen. 

Roer de helft van de citroenrasp erdoor en breng op smaak met zwarte peper en zout. Serveer met meer grana padano en de resterende citroenrasp. Eet smakelijk!

Venkel risotto: veelgestelde vragen

Welke rijst voor risotto?

Arborio, Carnaroli en Violone Nano zijn de meeste gebruikte rijstsoorten voor het maken van risotto.

Deze hebben namelijk een ronde korrel die tot vier keer haar gewicht kan opnemen tijdens het koken. Daarbij geeft deze korrel ook zetmeel af, wat de risotto een heerlijke smeuïge textuur geeft.

Welke wijn voor risotto?

Tijdens het maken van risotto wordt vaak wijn gebruikt om de rijst af te blussen. Hier kun je het beste een droge witte wijn voor gebruiken. Welke soort maakt niet zoveel uit, zolang de wijn maar niet zoet is.

Wat vind jij van dit recept?
8 stemmen

Maak een gratis profiel aan op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

← Vorig recept
Rode kool met appeltjes
Volgend recept →
Iced matcha latte

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.