Venkel risotto

(12)

Een heerlijke romige venkel risotto met 2 soorten kaas voor een doordeweekse vegetarische maaltijd. Heerlijk fris met citroen en ricotta. Laat een reactie achter

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 14-02-2022, dit recept is voor 4 personen en duurt 40 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 15-08-2023

Kooktijd 40 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten
Venkel risotto

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 1 grote venkel
  • 300 gram risotto rijst
  • 1 ui
  • 2 knoflooktenen
  • 2 citroenen
  • scheut droge witte wijn
  • 750 ml groentebouillon
  • 250 gram ricotta
  • 50 fijn geraspte grana padano
  • olijfolie
  • zwarte peper en zout naar smaak
Venkel risotto Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • snijplank & koksmes
  • grote diepe bakpan
  • siliconen spatel
  • citruspers en -rasp

Bereiding


Kooktijd 40 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/venkel-risotto


Voorbereiding – 10 minuten

Pel de ui en knoflooktenen en snijd deze fijn. Verwijder de groene delen en de harde kern van de venkel. Snijd de venkel in kleine stukjes. Rasp beide citroenen en pers het sap uit 1 citroen.

Venkel risotto
Venkel risotto

De venkelrisotto afmaken – 30 minuten

Verhit een scheut olijfolie in een grote diepe pan. Fruit hierin de ui en knoflooktenen enkele minuten en voeg dan ook de risotto rijst toe. Bak de rijst glazig en voeg dan de venkel toe en bak nog enkele minuten langer.

Schenk een flinke scheut witte wijn erbij samen met het sap van 1 citroen. Schenk beetje bij beetje de bouillon erbij en voeg pas een nieuwe lepel toe als de vorige volledig is opgenomen.

Blijf bouillon toevoegen tot de rijst beetgaar is en roer er een handvol grana padano en de ricotta doorheen. 

Roer de helft van de citroenrasp erdoor en breng op smaak met zwarte peper en zout. Serveer met meer grana padano en de resterende citroenrasp. Eet smakelijk!


Waardeer dit recept!
12 stemmen

Venkel risotto: Veel gestelde vragen

Welke rijst voor risotto?

Arborio, Carnaroli en Violone Nano zijn de meeste gebruikte rijstsoorten voor het maken van risotto.

Deze hebben namelijk een ronde korrel die tot vier keer haar gewicht kan opnemen tijdens het koken. Daarbij geeft deze korrel ook zetmeel af, wat de risotto een heerlijke smeuïge textuur geeft.

Welke wijn voor risotto?

Tijdens het maken van risotto wordt vaak wijn gebruikt om de rijst af te blussen. Hier kun je het beste een droge witte wijn voor gebruiken. Welke soort maakt niet zoveel uit, zolang de wijn maar niet zoet is.


Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.